Uneori este incredibil pe ce drumuri aleg să meargă fotbaliștii și unde își găsesc liniștea. La fel este și în cazul lui Gabriel Machado. Poate vi-l amintiți din partidele lui „U” Cluj sau după transferul la FCSB, din 2011. A jucat la Grasshopers, a ajuns la Rayo Vallecano și era unul dintre atacanții la modă în Liga 1, în urmă cu 6 ani. Astăzi, brazilianul stă în Elveția și lucrează la poștă! Spune că n-ar fi putut câștiga ca fotbalist în România salariul pe care îl ia acum, deși îi e dor de fotbalul profesionist. Are 29 de ani și primește oferte, dar încă nu s-a decis dacă vrea să rămână să lucreze sau să se întoarcă în fotbal.
Machado vorbește cu sinceritate de perioada petrecută la FCSB, unde spune că nu a jucat pentru că Gigi Becali nu l-a plăcut, povestește cum mergeau lucrurile în vestiarul roș-albaștrilor și îl laudă pe Reghecampf, pe care îl consideră singurul antrenor la care nu-i făcea echipa Becali. Machado a lucrat cu Mihai Teja la „U” Cluj și spune cum crede el că poate să facă performanță actualul tehnician de la FCSB. Cheia este la colaborarea cu finanțatorul.
Gabriel, ce faci la Cluj?
Unica echipă pe care o iubesc este Universitatea. Am venit să mă uit la un meci și să văd orașul. Ce am avut acolo, la Universitatea, a fost ceva frumos, ceva ce nu pot uita. Am venit să primesc energia asta pozitivă. Am venit să simt energia asta, nu am venit pentru că vreau să caut contract. Nu am venit cu gândul ăsta. M-am bucurat când s-au întors Florescu, Abrudan, Goga, care au venit să ajute echipa și ăsta este cel mai frumos lucru pe care poți să-l faci.
Ce face Gabriel Machado astăzi?
Eu mai joc în Liga 3 în Elveția, dar nu la nivel de performanță. Lucrez, în paralel, la o firmă de stat, care livrează pachete prin poștă. Mă ocup de 10 persoane, le fac programul, analizez reclamațiile pentru ei, îi organizez. De 6 luni am divorțat și locuiesc singur acum, am grijă de copil, pentru că stau foarte aproape de fosta soție și sunt foarte bine. Ne înțelegem foarte bine.
6.000 de euro, salariul la poștă
Cum ai ajuns să lucrezi la poștă?
Am ajuns acolo pentru că, după ce am plecat din România, am ajuns la o echipă care nu putea să-mi plătească salariul. Echipele de acolo, din ligile a treia și a patra, ofertă un job jucătorilor. Mi-a oferit și mie un serviciu foarte bun, pentru că lucrez pentru stat. Echipa îmi plătea 2.500 de euro lunar și 6.000 de euro primeam de la muncă. Era foarte bine pentru mine, pentru că primeam aproape 10.000 de euro, cu bonusurile de la muncă și de la meciuri. Era mult mai bine să stau acolo decât să mă chinui aici. Aici erau condiții foarte slabe și probleme cu banii la echipe.
Nu era ciudat pentru un fost golgheter să lucreze?
Nu am lucrat în viața mea. A fost foarte ciudat, dar erau mulți jucători foști profesioniști la echipă care făceau asta, lucrau cu mine și mi-a fost mai ușor să mă obișnuiesc.
Juca cu Basel, apărea în ziar și ducea colete
La început duceai tu coletele?
Am livrat în primele șase luni, pentru că nu vorbeam germană. Mi-au plătit școala și am învățat, iar apoi am fost promovat.
Te recunoștea lumea?
După ce am jucat în cupă împotriva lui Basel și Thun am apărut în ziare și erau persoane care mă recunoșteau și mă întrebau dacă sunt eu. Acolo lumea nu se interesează însă de fotbal ca în România.
„Am avut oferte din România și Elveția, dar trebuie să mă gândesc bine”
Nu e prea devreme la 29 de ani să renunți la fotbalul profesionist?
A fost devreme, dar am făcut-o pentru familie, pentru copil. Acum sunt ceva echipe care vor să facă un pariu cu mine și de unde am oferte. Sunt echipe de Liga a 2-a din Elveția. Am aproape 30 de ani, dar corpul meu răspunde foarte bine și mai sunt oameni acolo care mă doresc la echipă, dar sunt în perioada de analizare. Trebuie să mă gândesc bine. Lucrul meu este foarte important, suntem cea mai mare firmă de livrare și am asigurat viitorul. Chiar îmi place ce fac. Acolo, dacă ei văd că tragi și vrei să lucrezi, imediat te promovează. Eu vorbeam cu toată lumea, eram sincer, nu aveam frică să lucrez și așa am ajuns să lucrez la birou.
Nu puteai să mai joci în Liga 1?
Am avut oferte de la două echipe, după ce am plecat de la „U” Cluj. Salariul a fost prea mic însă pentru un străin, față de cât câștigam la „U” Cluj. Putea apărea și o accidentare și nu era un viitor așa frumos.
„N-am fost bine primit de Gigi Becali. Știu de ce, dar e urât. La antrenamente eram cel mai bun”
Cum a fost când ai ajuns la Steaua?
Domnul Walter mi-a propus să merg acolo. Aveam ofertă de la Rayo Vallecano, dar am acceptat pentru că era Steaua București. Au fost însă lucruri în afara terenului pe care nu le poți înțelege foarte bine. Am fost accidentat, dar după m-am antrenat foarte bine, antrenorul m-a plăcut, dar nu eram bine primit de patron, de Gigi. Atunci mi-am pus în cap să plec la Rayo.
De ce nu te plăcea Gigi Becali?
Nu am nicio problemă cu el. Au fost probleme în afara terenului pe care nu le pot explica. Dacă el își bagă ceva în cap, așa rămâne. Eu știu motivul, dar nu pot să spun pentru că e urât. A fost ceva în afara terenului și după nu m-a mai vrut. Nu era vorba de fotbal pentru că la antrenamente eram cel mai bun. Veneau jucători de națională la mine și îmi spuneau că nu înțeleg de ce nu joc.
Trebuie să te placă Gigi Becali ca să reușești la FCSB?
Trebuie să te placă. Mai sunt chestii acolo, trebuie să fi de acord cu ei, dacă nu pleci.
„Știam că face echipa Gigi Becali, dar cu Reghe a fost altceva”
Cum ți se pare că se vorbește de în continuare că Gigi Becali face schimbări și face echipa?
Și când eram eu, înainte de Reghe știam că face echipa Gigi Becali, dar după Reghe nu cred că s-a întâmplat așa ceva. El avea personalitate adevărată, știa să vorbească cu echipa și cu Gigi. Poate că Gigi i-a zis să pună un jucător sau altul, e normal asta pentru că este patron, dar cu Reghe se întâmpla mai puțin.
Înainte a fost Ilie Stan…
Ilie Stan era o persoană de caracter. Gigi se băga peste tot și n-a mai vrut să rămână, pentru că nu putea antrena.
Cum priveați voi jucătorii un antrenor despre care știați că Becali îi face echipa?
Nu vorbeam asta în vestiar, dar știam. Dar când a venit Reghecampf s-a schimbat.
Ce trebuie să facă un jucător ca să reușească la FCSB?
Eu cred că un jucător, dacă vrea să facă perfomanță acolo, trebuie să aibă o personalitate foarte mare, pentru că știi ce se întâmplă înăuntru, nu e ușor pentru că e presiune. Mental și fizic trebuie să fie foarte pregătit. Dacă face tot ce îi spune antrenorul și dacă face lucruri care să-i placă lui Gigi, va reuși.
„Gigi ne reproșa doar problemele extrasportive”
Ce anume trebuie să facă, să-i placă lui Gigi Becali?
Nu știu ce. Poate Gigi e o persoană la care astăzi îi place de tine și mâine nu îi mai place. Azi te vinde cu 20 de milioane, mâine nu mai ești bun. Trebuie să ai și noroc.
Venea în vestiar, vorbea cu voi mereu?
Bineînțeles, vine în vestiar, la masă, la hotel. E echipa lui, îl înțeleg. Reproșa lucruri, dar nu pentru ce făceai pe teren. Reproșa dacă era vreo problemă în viața extrasportivă. E normal, el e patron și Gigi dacă începe să vorbească, spune tot. Asta pentru mine nu era bine, dar era modul lui și nu poți să-l schimbi.
Ai ajuns în Spania. De ce nu ai reușit acolo?
Acolo era salariul mare, președintele mă iubea, pentru că mă văzuse pe internet. Eram însă accidentat și la primul antrenament s-a înrăutățit. A trebuit să stau șase luni, m-am operat și era o clauză în contract că dacă aveam probleme cu genunchiul se rezilia contractul. Dar a fost o experiență pentru mine.
„Relația cu Gigi e foarte importantă pentru Teja. Cel mai bun antrenor a fost Reghecampf, cel mai bun jucător a fost Niculescu”
Mihai Teja a ajuns la Steaua. Cum ți se părea ca antrenor?
A fost o surpriză pentru mine, nu știam. El a făcut lucruri mari, cu adevărat, când a antrenat la „U” Cluj, pentru că se bătea la retrogradare și nu a retrogradat. Poate nu avea experiența de acum. Acum are experiență cred că poate să facă lucruri mari. Depinde cum face cu Gigi. Relația lui cu Gigi este foarte importantă. Dacă nu-i place știi ce se întâmplă, imediat afară. Dacă gândesc amândoi același lucru poate chiar să ia campionatul. Ar trebui să fie susținut de Gigi. Să vedem cum primește ce îi spune Gigi. Asta e cheia. Cum reacționează el.
Care e cel mai mare jucător cu care ai jucat când erai în România?
Eu am jucat mai mult la „U” Cluj. La Steaua erau foarte mulți jucători adevărați. Era Chiricheș, Gardoș, Tătărușanu, Latovlevici… O echipă foarte bună. Am jucat însă aici cu un jucător care avea deja o vârstă, dar dădea goluri în continuare. Lovituri libere cu ambele picioare aproape la fel, lovea cu capul foarte bine, proteja, nu mai avea viteză, dar un talent incredibil. Acesta era Claudiu Niculescu. O persoană de nota 1000 și în afara terenului. O persoană care dacă trebuia să facă ceva pentru tine făcea. Niciodată n-a spus „nu” unui coleg sau unui antrenor. Un caracter pe care greu îl găsești.
Cel mai bun antrenor cu care ai lucrat…
Aici, la „U” Cluj, au fost antrenori buni, dar un antrenor care m-a antrenat doar șase luni și care m-a impresionat cum vedea lucrurile, cum gestiona vestiarul, relația conducerea, era Reghe. Nu am jucat deloc cu el, dar ce făcea el aici, în România, nu am mai văzut. Se vedea că era diferit.
Te-ai mai întoarce să joci în România?
Nu pot să spun nu, pentru că nu se știe viitorul. Mă antrenez zi de zi, alerg 10 km pe zi, mă antrenez cu echipa. Dacă aș putea merge să fac o probă, aș rămâne. Dar problema este că nu sunt condiții. Am mai avut oferte din România, dar am întrebat jucătorii și îmi spuneau că erau neplătiți de două-trei luni. Dacă e o echipă care plătește la zi și face treabă profesionistă, m-aș întoarce. Trei-patru ani mai pot face performanță. Mi-am schimbat și viața și sunt altfel acum. Am primit oferte și în iarnă, din Elveția, dar am spus că în iunie voi fi pregătit mental și voi decide ce fac cu viața mea.
Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN