Ilie Balaci, bomba atomică dintr-un război absurd

Marius ANGHEL 11 Dec. 2013, 11:11 Diverse
Ilie Balaci,** bomba atomică dintr-un război absurd

Ieri la prânz anumite forțe coagulate în jurul bătrânei clădiri a Primăriei din Craiova au avut grijă să-l emane pe Ilie Balaci drept manager general al echipei bugetare din Bănie. Se știa că lui Ilie i-a picat greu la stomac declarația lui Mititelu despre ceva blaturi ale Craiovei Maxima, iar de-aici până la fotoliul CS nu era decât un pas. Pe premisa că aceia care intră în dezacord cu Mititelu trebuie neapărat să-și găsească adăpost social la Primărie.

Știrea a trăit doar câteva minute, iar cei care au avut interesul s-o lanseze, au trebuit să se recunoască învinși. Orice jurnalist debutant verifică o asemenea informație. Ilie Balaci are telefon și are bunul obicei să și răspundă la el. La mai puțin de jumătate de oră de la lansarea aberației, Ilie o demonta, spunând că nu e așa. Că nu știe ce va fi peste o lună, două, nouă, dar că acum nu e niciun manager la niciun CS.

De aici, câteva concluzii despre războiul absurd din Bănie, în care un nume ca al lui Ilie Balaci e folosit ca o bombă atomică. Cele șase litere care compun cuvântul B-A-L-A-C-I funcționează ca o armă letală de distrugere în masă, iar cine e în posesia acestui cod cifrat are asigurată victoria.

Asta într-un război în care se exacerbează fiecare gest și se hiperbolizează fiecare acțiune a inamicului. Săptămâna trecută, portale mizerabile îl caricaturizau nemeritat pe Țicleanu că-l pupă în fund pe Mititelu, nu demult alți descreierați îi blamau pe Lung sau pe Geolgău că au ales tabăra cealaltă, a CS-ului. La fel de absurde ambele acțiuni, la fel de nedrepte față de cei în cauză.

Zilele trecute am văzut pe facebook niște poze, făcute de Sf. Nicolae, la o masă unde erau sărbătoriți Negrilă, Tilihoi și Ungureanu. Mai apăreau în imagini Cârțu, Geolgău, Cristescu, Beldeanu, Ilie Balaci sau profesorul Stroe. Oamenii s-au văzut, s-au îmbrățișat, au stat de vorbă, nu în numele taberelor unde sunt sau nu încartiruiți, ci în numele amintirilor de-o viață.

Nu-i poate blama nimeni pe Geolgău, Lung și ceilalți care muncesc la CS. E o echipă din Craiova unde au găsit de lucru și unde își fac corect treaba, conștienți probabil că adevărata Universitatea Craiova e cealaltă. După cum nu-l poate înjura nimeni pe Țicleanu că a rămas fidel FC-ului, deși n-are niciun avantaj de acolo. Și, în fine, nu-și poate bate nimeni joc de numele lui Ilie Balaci, târându-l în războaie în care el nu vrea să meargă și lipindu-l de funcții pe care nu-și propune să le ocupe.

Mai știe cineva că alaltăieri, pe 8 decembrie, s-au împlinit 31 de ani de la victoria cu Bordeaux? Atunci, acești oameni transformați azi în masă de manevră se îmbrățișau. Acum câteva zile, la acel șpriț, s-au îmbrățișat din nou. Nu-i smulgeți din această îmbrățișare, aveți decența de a-i lăsa așa!

Editorial scris de Alin BUZĂ‚RIN

Marius ANGHEL 11 Dec. 2013, 11:11 Diverse
Pe aceeași temă