După 23 de ani, aceeași diferență între Craiova și Brăila. La Buzău s-a reeditat finala Cupei României din 1993

Cosmin STAICU, Marius ANGHEL 13 Dec. 2016, 21:33 Cupa

La 23 de ani de la finala Cupei României de pe „23 August”, Dacia Unirea Brăila și Universitatea Craiova s-au reîntâlnit în optimile aceleiași competiții. În 1993, totul s-a decis pe final, oltenii câștigând prin golurile lui Craioveanu și Vasc, dar neputând sărbători, din cauza accidentării grave a căpitanului Emil Săndoi. Avea să fie ultimul trofeu câștigat de olteni, dar pentru brăileni au urmat vremuri mult mai grele, în care s-au zbătut în ligile inferioare, unde se află și acum.

Ca și acum 23 de ani, Universitatea are în față tot inițialele CS, dar pe teren nu se mai află Craioveanu, Stângă, Papură, Gane sau Săndoi, ci Kelic, Kay sau Briceag, care nici la echipa a doua n-ar fi prins loc în 1993. În același timp, Brăila nu se mai află în primul eșalon, pierzându-și și culorile, de la galben-verde trecând la alb-albastrul caracteristic adversarilor.

La Buzău, pe un teren fără zăpadă, dar cam denivelat, semn că Gloria locală a dispărut, Alin Pânzaru nu i-a avut în teren pe Muscă și veteranul Frunză, în timp ce Mulțescu i-a odihnit pe Zlatinski și Băluță, și l-a titularizat în premieră pe Surugiu. Tehnicianul Universității s-a dovedit inspirat, fiindcă mijlocașul de 26 de ani avea să și marcheze rapid, în minutul 7, cu un șut superb de la 18 metri, al cărui efect a adus mingea în colțul lung. Ivan putea majora imediat avantajul Craiovei, dar execuția sa spectaculoasă n-a fost și eficientă. După o jumătate de oră de joc, în care s-a lămurit că adversarul nu este tocmai de speriat, Brăila a avut două mari șanse de egalare. Prima a fost oferită chiar de adversari, fiindcă pasa în centru a lui Briceag a fost de fapt un assist pentru Pușcașu, dar decarul Daciei a tras de la 16 metri pe lângă poartă, așa cum avea să o facă și la următoarea fază, de la o distanță mai mare.

Prima repriză s-a încheiat cu șutul în bară al lui Neagu, din lovitură liberă de la 30 de metri, echipa de la Dunăre meritând la un rezultat mai bun. În debutul părții secunde, Craiova egalat scorul barelor din lovituri libere, Gustavo zdrucinând transversala de la 25 de metri. Totuși, tot Brăila fost echipa pozitivă și în repriza a doua, iar Niță și Enciu, în două rânduri, au ratat ocazii mari de a egala. Craiova a tremurat la orice acțiune a adversarei mai slab cotate, mai degrabă din cauza defensivei fragile, decât din pricina ofensivei adverse.

Pe contraatac, Ivan a avut șansa desprinderii, singur cu portarul advers, dar scărița sa a fost de proastă calitate, spre exterior. Imediat, atacantul Craiovei s-a accidentat și a fost înlocuit de Jovan Markovic, un junior care n-a putut debuta încă în Liga 1, deoarece nu a împlinit încă 16 ani. Brăila nu a mai avut energie să forțeze și pe final, de meci, iar oltenii au ratat câteva ocazii până au reușit să repete scorul de acum 23 de ani. Golul de 2-0 i-a aparținut lui Robert Petre, puștiul de 19 ani marcând cu stângul după o acțiune personală, în ultimul minut al prelungirilor.

Craiova merge în sferturi, dar nici de această dată echipa de la Dunăre nu a fost un adversar facil, chiar dacă vine dintr-o ligă inferioară.

DACIA UNIREA BRĂ‚ILA – CS U CRAIOVA   0-2
Surugiu 7′, R. Petre 90+3′

Bg. Olaru – Gab. Niță, L. Ivan (cpt.), Ghiocel, Stănciulescu – C. Roșu (C. Necoară 71′), Rz. Adăscăliței (Roșoagă 86′), Petean, C. Neagu – Pușcașu, M. Enciu (Iosofache 81′)
Rezerve neutilizate: Cr. Mitrea – Olenic, D. Oprea, Calu
Antrenor: Alin Pânzaru

Calancea – Briceag, Kay, Kelic, Vătăjelu (cpt.) – Mateiu – Surugiu, Gustavo (Acka 86′), Bancu, Nuno Rocha (R. Petre 68′) – Andr. Ivan (Markovic 81′)
Rezerve neutilizate: Andr. Vlad – Vlădoiu, A. Manea
Antrenor: Gheorghe Mulțescu

Stadion: Gloria (Buzău); Spectatori: 1.000; Arbitru: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe); Asistenți: Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea) și Andrei Constantinescu (București).

Articol scris de Cosmin STAICU
Foto: CS U Craiova

Cosmin STAICU, Marius ANGHEL 13 Dec. 2016, 21:33 Cupa
Pe aceeași temă