S-au dus vremurile în care în conturile lui FC Brașov intrau tranșe de sute de mii de euro din drepturile TV. Retrogradarea în Liga a 2-a a dus la o diminuare drastică a veniturilor, astfel că în prima parte a sezonului, oficialii lui FC Brașov au trebuit să se mulțumească cu o sumă modică din vânzarea acestor drepturi.
La sfârșitul săptămânii trecute, pe lângă banii virați de principalul sponsor al echipei, Simon Maurer, în conturile clubului au intrat și banii din drepturile TV. Conform grilei stabilite de FRF, fiecare club din Liga a 2-a a avut repartizată suma de 7.500 de euro. Mai mult, tot săptămâna trecută, FRF a făcut plățile și pentru drepturile de televizare din Cupa României. FC Brașov a ajuns în acest sezon în optimile Cupei, astfel că suma alocată clubului brașovean ar fi de circa 10.000 de euro. Însă nu toți acești bani au intrat în cont, pentru că FRF a oprit toate sumele restante (cartonașe galbene, cartonașe roșii, amenzi etc).
În aceeași situație s-a aflat și Unirea Tărlungeni, astfel că mai mult de jumătate din sumă a rămas în conturile federației pentru datoriile restante. „Și FC Brașov, și Unirea Tărlungeni au avut datorii la FRF, astfel că s-au oprit anumite sume. În aceeași situație s-au aflat mai multe cluburi din Liga a 2-a”, au precizat surse din cadrul FRF.
Rapidul vrea mai mulți bani!
Nu toate cluburile din Liga a 2-a sunt mulțumite de modul în care FRF împarte banii din drepturile TV. Cei mai vocali sunt cei de la Rapid, care vor un procent mai mare din această vânzare. „Prima tranșă este de circa 7.000 de euro. Problema este că nici până acum nu se știe care este suma totală, când vor veni, ce vor veni. E normal ca FRF să spună așa: în funcție de locul ocupat la final, în funcție de numărul de meciuri transmise la TV, se vor acorda banii. În momentul de față, ar mai fi circa 160.000 de euro. Varianta noastră e așa: luăm procentul meciurilor alese de televiziuni, Rapid are cam 30%. Vedem ce sumă corespunde pentru procentul ăsta și să primim banii în consecință! Anul trecut, în Liga a doua se băteau la promovare Voluntariul cu Academica Pitești. Cine era interesat de așa ceva?! Oricît mi s-ar spune de echipele de tradiție, e greu să trimiți un car TV și să ai rating acolo! Nu face rating nici Chindia Târgoviște, nici Reșița. Face Rapidul! Unele echipe pot să ia mai mulți bani cu regulile astea decât Rapid și nu e normal”, a spus Cristi Costache, oficialul Rapidului, la Radio Sport Total FM.
Dochița: „Majoritatea cluburilor au împuternicit FRF”
Președintele lui FC Brașov, Vasile Dochița, spune că decizia ca FRF să negocieze și să împartă banii din drepturile TV s-a luat de majoritatea cluburilor. „Dacă fiecare club ar fi negociat individual cedarea drepturilor TV, cu siguranță și FC Brașov ar fi luat mai mulți bani. Cum însă majoritatea cluburilor au împuternicit FRF să negocieze, nu puteam noi să ne opunem. FC Brașov, la fel ca și Rapidul, „U” Cluj, UTA, Oțelul sau Gaz Metan Mediaș, este club de tradiție care este interesant pentru televiziuni. Nu știm încă ce bani vom mai primi în retur”, a precizat Dochița.
Kiss, acid cu Rapidul
În schimb, cei de la Unirea Tărlungeni spun că sunt mulțumiți cu banii primiți din drepturile TV. „Noi suntem mulțumiți cu suma încasată. Ne-am plătit și datoriile la FRF, astfel că nu sunt probleme. Când Rapidul va fi în Liga 1 atunci să facă regulile, dar în ultimii ani ei au făcut mai mult naveta între A și B. Dacă majoritatea cluburilor așa a decis, regulile trebuie respectate. Nu știu ce bani vom mai primi în retur”, a declarat Kiss Iosif, președintele Unirii Tărlungeni.
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)
Foto: Marian CĂ‚RĂ‚VAN