Cum decurg lucrările la șantierul noului stadion din Arad: începe montarea gazonului și aflăm firma care continuă finisajele

Marius ANGHEL 14 Oct. 2019, 14:23 Diverse

După 5 ani de zile de contrucție lentă a noului stadion „Francisc Neuman”, autoritățile locale arădene susțin că au schimbat sau cel puțin vor schimba ritmul, în așa fel încât să nu rateze și data de 18 aprilie 2020 prevăzută pentru inaugurare. Contractul inițial cu Tehnodomus s-a încheiat oficial în urmă cu o lună, odată cu recepția făcută la fața locului de reprezentanții primăriei și s-a demarat o altă licitație pentru lucrări de finisaje la toate cele patru corpuri ale arenei, anunță Sport Arad.

Primul caiet de sarcini a fost urcat pe SICAP pe 12 septembrie, iar pe 16 octombrie, adică miercuri, se vor deschide plicurile cu ofertele firmelor interesate. Dacă nu vor exista contestații, constructorul câștigător are la dispoziție 4 luni de zile pentru a-și respecta angajamentul pentru care va încasa 3,5 milioane de lei. Iar vremea de afară nu ar trebui să aibă nimic de-a face și asta pentru că: „Sunt lucrări care pot fi făcute și perioada iernii. Ai închis ușa în încăperile compartimentate și-ți faci un mediu de lucru așa cum vrei tu. Nu mai vorbim despre partea de construcție acum, ci doar despre dotări care se pot face în orice anotimp. De fapt, am dat termene de finalizare a lucărilor de patru luni de zile de la momentul semnării contractelor. Marea teamă sunt eventualele contestații sau, doamne ferește, o nouă schimbare de legislație sau norme, dar sperăm să nu fie cazul”, spunea Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad.

Dar, pentru finalizarea completă a noii arene „Francisc Neuman”, de 11526 de locuri, mai trebuie organizată o licitație. „Lucrăm la ultimul caiet de sarcini pe care vrem să-l urcăm pe SICAP în trei-patru săptămâni, iar hotelul, de exemplu, face parte din ultimul nivel, împreună cu facilitățile pentru presă și televiziuni, plus închiderile arenei. Cam acestea ar fi diferențele de lucrări rămase pentru ultima etapă, asumate cândva de CNI, ca și nocturna și gazonul, de altfel. Prețul acestor ultime lucrări pe care le vom suporta din bugetul local este de aproximativ 1 milion și jumătate de euro, dar vom reveni cu suma exactă când e gata caietul de sarcini”, mai spunea Ignat pe 12 septembrie, iar zilele trecute a venit cu o lămurire: „Întrucât a fost nevoie de actualizarea anumitor indicatori tehnico-economici, demararea procedurii de achiziție a ultimelor lucrări ce nu au fost cuprinse în contractul inițial va avea loc la finele acestei luni”.

În schimb, în această săptămână ar trebui, în sfârșit, să se monteze gazonul verde pe arena din Calea Aurel Vlaicu. „În acest momente se fac ultimele verificări la instalațiile de încălzire și irigație ale stadionului municipal. În aceste condiții, în câteva zile ar putea începe montarea gazonului”, a mai informat Ignat vineri, 11 octombrie.

Ceea ce s-a mai întâmplat între timp pe „șantierul” Francisc Neuman a fost fixarea băncilor de rezervă. Acestea sunt puțin sub nivelul gazonului, în așa fel încât să nu obtureze vizibilitatea pentru spectatorii din rândul I. Dar ceea ce s-a mai observat cu ochiul liber și s-au făcut și măsurători în acest sens, cele două bănci de rezervă sunt destul de departe una de cealaltă și plasate destul de aproape de careurile de 16 metri. Sunt 30 de metri între ele, când distanța minimă prevăzută de UEFA este de 9,20 metri. „Amplasarea băncilor de rezervă a fost stabilită ținându-se cont atât de legislația românească în vigoare, care specifică faptul că acestea trebuie să se afle la o distanță de minim 5 metri de față de centrul terenului. Mai mult decât atât, Regulamentul UEFA privind infrastructura stadionului, ediția 2018, meționează la Articolul 8 >”, sunt lămuririle primite de la Primărie în acest sens, care – totuși – nu prea explică decizia de a așeza cele două bănci de rezervă la 30 de metri una de cealaltă.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 14 Oct. 2019, 14:23 Diverse
Pe aceeași temă