Iubitorii fotbalului argeșean au comemorat, astăzi, 11 ani de la dispariția inegalabilului Nicolae Dobrin. Fotbaliștii de la FC Argeș, juniorii de la mai multe grupe ale Centrului de Copii și Juniori Leonte Ianovschi, suporterii echipei din Trivale și familia fostului mare fotbalist au fost prezenți în această dimineață la Cimitirul Militar Sfântu Gheorghe din Pitești pentru a-i aduce un omagiu „Prințului din Trivale”, care s-a stins din viață pe 26 octombrie 2007, după ce a pierdut lupta cu o boală nemiloasă.
„Gâscanul” este, fără doar și poate, unul dintre cei mai mari fotbaliști români din toate timpurile și a rămas în memoria microbiștilor din toată țara, indiferent de stadionul pe care evolua. Numele lui Nicolae Dobrin este strâns legat de FC Argeș, echipă cu care a cucerit două titluri, în 1972 și 1979. A jucat 409 meciuri în prima divizie, reușind 111 goluri.
Considerat un maestru al fentei și al driblingului, Nicolae Dobrin a fost ales cel mai bun fotbalist al României, de trei ori, în anii 1966, 1967 și 1971. La echipa națională a evoluat de 48 de ori, marcând 6 goluri. Adulat de toții microbiștii din țară, „Gâscanul” n-a avut șansa de a-și etala adevărata valoare în străinătate. Fotbalistul pentru care balonul nu a avut niciun secret a ratat transferul la marele Real Madrid, pentru că regimul comunist îl considera un „bun național”.
Cel mai mare regret al Prințului din Trivale a fost faptul că nu a evoluat cu naționala României la Cupa Mondială 1970. Convocat în lotul pentru turneul final din Mexic, „Prințul din Trivale” n-a jucat niciun minut, deși ar fi meritat cu prisosință. Angelo Niculescu, antrenorul de atunci al României a decis să-l excludă din lot pe motive de indisciplină. Peste ani și ani, selecționerul avea să admită că România ar fi avut alte șanse de calificare dacă Gicu Dobrin ar fi fost pe teren.
Gica Dobrin: „Mă bucur că oamenii nu l-au uitat pe Gicu”
Gica Dobrin, soția Maestrului, are mari emoții de fiecare dată când piteștenii îi aduc un omagiu soțului său.
„Am emoții așa de mari când îi văd pe toți fotbaliștii aici și pe toți reprezentanții presei, cu toate că sunt obișnuită cu dumneavoastră. Nu mă așteptam să vină și astăzi atâția oameni. Le mulțumesc din suflet jucătorilor de la FC Argeș care nu l-au uitat pe Gicu. Sunt sigură că nimeni din acest oraș nu l-a uitat!. Nici nu mi-am făcut probleme vreodată pentru că văd impactul care este zi de zi. În 11 ani, nu cred că au fost cinci zile în care să nu se vorbească de el. Sunt emoții pe care nu le poți evita pentru că eu sunt mai sensibilă. Orice gest legat de soțul meu mă emoționează și oamenii continuă să fie lângă mine. Dumnezeu să-l odihnească și pe Ilie Balaci care s-a dus și el. Sunt lucruri inevitabile. Asta este viața. Sunt sigură că atunci când se vor întâlni vor avea ce povesti. Îmi aduc aminte că mergeam prin țară la întruniri cu cei mai buni fotbaliști ai României. Au fost clipe foarte frumoase pe care nu ai cum să le uiți vreodată”, a spus Gica Dobrin.
Săndoi: „Va rămâne veșnic în inimile noastre”
Emil Săndoi, antrenorul lui FC Argeș, este convins că Nicolae Dobrin veghează la echipa din Trivale și se bucură pentru fiecare succes al alb-violeților.
„La câte jocuri a jucat nea Gicu Dobrin pentru această echipă și la ce performanțe a avut, am multe amintiri legate de el. Rezultatele din cupele europene și titlurile de campion cu această echipă nu pot fi uitate. El va rămâne veșnic în inimile noastre. Sunt convins că și dânsul, de acolo de sus, veghează asupra acestei echipe. Este înmormântat la doi pași de stadion și cred că se bucură de fiecare dată când această echipă reușește rezultate pe măsură. Fotbalul românesc este mai sărac fără Nicolae Dobrin și Ilie Balaci, doi dintre cei mai buni fotbaliști români ai tuturor timpurilor. Asta este viața. Ne pare rău și vor rămâne amândoi în sufletele și inimile noastre atât cât vom trăi”, a comentat Săndoi.
„Fotbalul de atunci era mult mai spectaculos”
Raul Costin, căpitanul echipei FC Argeș, spune că fotbalul din perioada lui Nicolae Dobrin era mult mai spectaculos decât cel de acum: „Eu, unul, nu l-am prins foarte mult jucând. L-am văzut mai mult la televizor. Nea Gicu Dobrin a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști ai țării. Numele lui trebuie onorat și respectat pentru că a făcut ceva perntru fotbalul românesc și pentru fotbalul argeșean. Va rămâne veșnic în amintirea noastră. Fotbalul de atunci era mult mai spectaculos decât cel de acum. Stadioanele erau pline tot timpul de oameni. Fotbalul de atunci era un adevărat spectacol. Astăzi este mult mai tacticizat. Echipele sunt mult mai închise și spectacolul lasă de dorit!. Cu Dobrin și cu ceilalți jucători, FC Argeș era o echipă foarte bună care a câștigat două titluri și care a avut rezultate foarte bune în cupele europene. În viitorul apropiat va fi destul de greu ca o echipă din Argeș să mai câștige titlul!. Este o datorie a noastră, a echipei, a orașului, să-l onorăm pe cel mai mare simbol al Argeșului. Trebuie onorat și respectat așa cum se cuvine”.
„Visul meu este să ajung ca el”
Diaconu Livius este unul dintre puștii de la Școala de Fotbal Nicolae Dobrin care a început fotbalul sub îndrumarea Maestrului. Puștiul visează să îi calce pe urme mentorului său: „Nicolae Dobrin a fost cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Eram foarte mic când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Oricărui copil i-ar plăcea să ajungă la nivelul lui Nicolae Dobrin. Este visul nostru să ajungem ca el”.
Articol scris de Marius DUINEA