Dinu regretă revenirea la Farul de după Paște. Fostul antrenor nu crede în salvare în condițiile actuale: „Nu are șanse la baraj. În niciun caz”

Marius ANGHEL 27 Apr. 2015, 13:41 Liga 2

Farul Constanța a ajuns să fie cea mai slabă echipă din Seria I a Ligii 2. O confirmă clasamentul play-out-ului și faptul că gruparea de la malul mării va trebui să joace în barajul de evitare a retrogradării pentru a mai spera să evolueze și în următorul sezon în eșalonul secund. Înfrângerea de sâmbătă de pe teren propriu cu FCM Dorohoi, scor 1-3, i-a condamnat și matematic pe „marinari” la meciul de baraj, astfel că ultimele două runde din play-out (cu ACS Berceni (d) și CS Balotești (a)) nu mai au nicio importanță pentru ei. Toate gândurile se îndreaptă deja către dubla întâlnire de pe 16 și 23 mai, atunci când vor juca rămânerea în Liga 2 cu FC Bihor sau Șoimii Pâncota.

Ultima înfrângere a Farului le-a tranșat orice speranță de salvare fără a juca la baraj, lucru care a dus și la despărțirea de antrenorul Marian Dinu. Acesta anunțase că demisionează după a doua etapă din play-out, însă a continuat la rugămințile conducătorilor și pentru a nu fi considerat dezertor în aceste clipe grele. Acum, șefii clubului Constănțean au luat decizia de a renunța la serviciile sale.

„Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea. Poate e momentul să se tragă linie și să se facă o analiză serioasă, dacă într-adevăr se dorește revigorarea fotbalului constănțean, pentru că așa nu se poate. Am crezut că pot face ceva, că pot ajuta într-un fel această echipă, dar acum îmi pare rău că m-am întors după Paște. Am crezut că se vor rezolva anumite lucruri, dar nu a fost așa. Este clar că trece timpul și că nu se va reuși să se rezolve nimic. În acest ritm, echipa nu are șanse la baraj. În niciun caz. Am luat informații despre posibilele adversare. Ele sunt bine pregătite, din toate punctele de vedere. Deși în lotul Farului sunt jucători valoroși, patru – cinci dintre ei ar putea face față și la Liga 1, iar alții au evoluat mult la Liga a 2-a, în condițiile actuale nu se va reuși nimic. Îmi pare rău să spun asta. Eu ar fi trebuit să fiu primul care să spun că avem șanse, dar nu pot zice așa ceva”, a declarat, citat de Ziua de Constanța, antrenorul Farului, Marian Dinu, imediat după eșecul de pe teren propriu cu FCM Dorohoi, scor 1-3.

După jocul de sâmbătă, Dinu spusese că nu-și va da demisia, dar că înțelege dacă șefii clubului vor veni cu propunerea de întrerupere a colaborării. Aceasta nu a întârziat să apară. „Conducătorii clubului m-au anunțat că doresc să rezilieze contractul cu mine. În aceste condiții, ne vom despărți. Sper ca Farul să își realizeze obiectivul de evitare a retrogradării”, a declarat antrenorul ulterior.

„Nu e niciun fel de problemă. Nu văd ce șoc ar putea crea”

„Ca și până acum, a fost o înfrângere rușinoasă. Principalul vinovat eu sunt, pentru că n-am reușit ca, din lotul de jucători, să formez o echipă, să imprim ceea ce îmi doream și ceea ce aștepta toată lumea de la noi. Nu vreau să acuz pe nimeni dintre jucători, poate atât au putut azi (n.r. sâmbătă). Atât au reușit să ofere, mult prea puțin însă din ce ar putea ei să dea. După ce s-a întâmplat pe teren este clar că atitudinea unor jucători a lăsat de dorit. Cred că am explicat destul de clar în ultimele săptămâni tot ce se întâmplă la club. Nu pot lucra cu jucători nemulțumiți, care vin și spun că nu mai vor să joace, că nu mai vor să se antreneze sau că vor să-și rezilieze contractele. Ce să le ceri? Chiar nu înțeleg. Eu nu voi renunța însă, după ce am revenit asupra deciziei de a demisiona, spunând că voi rămâne până la final, indiferent de situație. Dar vă spun sincer că, în acest moment, nu am nicio soluție de a redresa echipa. Chiar o să le sugerez domnilor conducători că, dacă vor să aducă pe altcineva, nu e niciun fel de problemă. Dacă dânșii consideră că trebuie să vină un alt antrenor care să creeze un șoc, foarte bine. Dar nu văd ce șoc ar putea crea. Aș vrea să vină și conducătorii să vorbească cu jucătorii, că eu chiar nu mai am ce să le spun”, a mai spus Marian Dinu cauzele eșecului cu FCM Dorohoi și criza prin care trece clubul în acest moment.

„Îmi cer scuze iubitorilor de sport din Constanța”

Fostul antrenor al Farului și-a cerut scuze fanilor pentru rezultatele negative din ultima vreme, pentru care nu are nicio scuză, însă a spus că a încercat în toate modurile să redreseze situația grea prin care trec jucătorii și echipa. „Pentru mine e o rușine mare, nu că aș fi mare antrenor, dar nu m-am mai confruntat până acum cu șase înfrângeri la rând și, în plus, contra unor echipe care nu ne-au fost cu nimic superioare valoric, dar care au făcut diferența prin numărul de goluri înscrise. Acest lucru nu-l pot accepta și mi-e greu. Îmi cer scuze iubitorilor de sport din Constanța și sper să le accepte. Nu am nicio scuză, am încercat să dau tot ce e mai bun, alături de jucători, dar nu s-a reușit. Întotdeauna am încercat să folosesc cei mai în formă jucători, care s-au pregătit. Sunt convins că vor apărea și acum, după meciul cu FCM Dorohoi, contestații, că de ce n-au jucat cel puțin doi jucători. Dar nu știu ce antrenor ar putea băga fotbaliști care vin de acasă după accidentări cu patru kilograme în plus, după opt zile de pauză și se antrenează doar cu o zi înainte de meci. Și sunt mulți care au și alte probleme. Atitudinea lor chiar nu o înțeleg, dar nu dau vina pe ei, repet, eu sunt singurul vinovat. Tot am încercat să-i scot pe jucători din această stare, tot am încercat să-i motivez să joace pentru orgoliul lor, pentru echipă, dacă pentru altceva nu mai au, dar nu am reușit. Nu cred că se poate îndrepta ceva până la baraj”, a mai spus Dinu, citat de Ziua de Constanța.

Marian Dinu s-a alăturat ca antrenor principal echipei Farul la începutul lunii februarie, atunci când clubul din Liga 2 rămâsese ultimul care nu se reunise după pauza de iarnă. Anunțul că „marinarii” vor primi finanțare de la Consiliul Județean repusese clubul pe roate și speranțele erau destul de mari, chiar existau gânduri de calificare în play-off-ul Seriei I. Neplătiți și atunci, jucătorii trăgeau speranțe că situația financiară se va îmbunătăți simțitor. Victoria din primul meci, 3-1 la Berceni, a dat mari speranțe, chiar se vorbea de un parcurs fără pic de greșeală, însă imediat au fost puși cu picioarele pe pământ chiar de FCM Dorohoi, după un 3-3 pe teren propriu, deși la pauză aveau 3-0. A urmat apoi umilința de la Brăila, scor 0-4, și în rest numai înfrângeri pe linie până în prezent, dacă excludem cele două victorii la „masa verde” în fața Săgeții Năvodari și Unirii Slobozia. În total s-au adunat șase eșecuri, care au dus la actuala situație disperată și „calificarea” la barajul pentru menținerea în Liga 2.

În iarnă se vorbea ca, din sezonul următor, Farul să tragă la promovare cu un nou antrenor principal. Marian Dinu urma să devină „secundul” lui Petre Grigoraș, tehnician care în perioada de pregătire a fost mai mereu la antrenamente. Și fiul acestuia, Alexandru Grigoraș, a fost legitimat la Constanța, întărind astfel planurile ce se făceau. Acum însă, „marinarii” sunt la un pas de Liga 3, au primit bani de la Consiliul Județean pe care urmează să-i aibă în conturi abia în toamnă, însă o să fie prea târziu pentru a mai îndrepta situația.

Cât despre înlocuitorul lui Marian Dinu, acesta va fi cel mai probabil Ion Barbu, ajutat de Gheorghe Mina. Cei doi erau până acum „secunzi”, așa cum au fost și în mandatul lui Marian Pană, dar și înaintea acestuita. „Încă nu știm dacă vom aduce alt antrenor sau dacă echipa va fi condusă în continuare de secunzii Ion Barbu și Gică Mina. Oricum, speranța moare ultima și suntem optimiști că vom rămâne în Liga a 2-a”, a spus Giani Nedelcu, președintele Consiliului Director al FC Farul.

CITEȘTE ȘI:

Farul, prima echipă „calificată” matematic la baraj. „Marinarii” au jucat din nou doar o repriză după care au căzut fizic și psihic

A rupt un scaun un vestiar pentru a-și motiva jucătorii. Colban: „Farul cum primește un gol este ca și căzută, îngenuncheată total”

Foto: Alexandru RAITA

Marius ANGHEL 27 Apr. 2015, 13:41 Liga 2
Pe aceeași temă