Dihonie la Rapid. Patronul Moraru spune că datoria de 100.000 de euro a lui Dinu „Vamă” e, de fapt, o primă, dar administratorul judiciar și cel special neagă

Marius ANGHEL 26 Apr. 2016, 16:24 Liga 2

Mai multe informații și documente intrate în posesia ProSport ridică semne de întrebare asupra modului în care patronul Valerii Moraru gestionează Rapidul și asupra intențiilor acestuia. După ce ProSport a dezvăluit că directorul sportiv proaspăt angajat Dinu Gheorghe figurează în actele clubului ca având, în 2011 și 2012, avansuri totale nedecontate de aproape 100.000 de euro, Valerii Moraru ne-a declarat că ar fi o eroare a casierei și că e vorba, în realitate, de prima de obiectiv încadrată greșit. Numai că, în sezonul 2009-2010, Rapidul terminase pe locul 7, fusese eliminat în „optimile” Cupei și ratase calificarea în competițiile europene.


Valerii Moraru (centru), acționarul majoritar al Rapidului, conduce clubul într-un fel pe care nu-l înțelege nimeni. FOTO: Mediafax

Fostul administrator a început procedurile de recuperare a banilor, dar demersul a fost stopat după schimbarea sa din funcție

Raportul de prezentare a situației economice a Rapidului întocmit de administratorul judiciar și înaintat la Tribunalul București, document intrat în posesia ProSport, arată că „prima” despre care vorbește Valerii Moraru figurează ca datorie! La capitolul 2.1 din Raport, „Descrierea activelor societății”, rubrica „Active imobilizate necorporale aflate în sold la data de 31 decembrie 2015, sunt trecute „creanțe de încasat, clienți și debitori, în valoare de 1.737.441 lei, din care, cu sumele cele mai mari:

– Azuga Waters (n.r. – firma lui Valerii Moraru) – 550.000 lei
– SEG (n.r. – firma de marketing sportiv a lui Cristi Iancu) – 450.000 lei
– Grigore Dinu Mihail (n.r. – e vorba de Gheorghe Dinu, numele de familie fiind scris greșit) – 420.000 lei”.

Așadar, asigurările date telefonic de patronul Valerii Moraru, cum că e vorba de o eroare și că s-au întreprins demersuri pentru a fi remediată, nu au corespondent în actele oficiale depuse la tribunal.

Foarte interesant este că, potrivit informațiilor ProSport, fostul administrator judiciar, Cristina Andronescu (schimbată după niște atacuri foarte dure ale patronului Valerii Moraru), ar fi demarat procedurile pentru a recupera banii de la Dinu Gheorghe. Numai că acțiunea ar fi fost stopată după ce Moraru a reușit să obțină înlocuirea ei.

ProSport a scris aici, luni, despre cele patru deconturi făcute de Dinu Gheorghe în 2011 și 2012, bani care n-au fost justificați niciodată.

Cei doi administratori nu-și asumă răspunderea să gireze transformarea datoriei în primă de obiectiv

Informațiile despre datoria lui Dinu Gheorghe publicate luni de ProSport au fost negate de cel vizat și explicate într-un mod neobișnuit de patronul Valerii Moraru. „Cum să iau avans 100.000 de euro? Dumneata ești normal? Poate 10.000 de lei. Dar 100.000 de euro? Nu cred că putea lua cineva avansul ăsta. Vorbiți la Rapid. Vorbiți cu Moraru. Eu nu știu nimic”, a spus directorul sportiv, care la data când lua avansurile era președintele clubului. „Din greșeală, casiera a înregistrat acei bani ca avans. Am vorbit și cu auditorii și căutăm acum o soluție legală de a repara eroarea”, a explicat Moraru luni.


ProSport a intrat în posesia raportului depus de administratorul judiciar la Tribunalul București. „Prima de obiectiv” a lui Dinu Gheorghe figurează în acte sub titlul de „creanță”. Nimeni nu-și asumă răspunderea să facă vreo modificare, consecințele fiind de ordin penal

ProSport a luat legătura cu cele două persoane care pot, conform legii, să avizeze aceste „soluții legale” de a întrepta „eroarea” despre care a pomenit patronul Moraru: administratorul special Radu Birlică și administratorul judiciar Aurel Brihac. Ambii spun că aceste modificări sunt imposibile din punct de vedere legal.

„Adunarea generală a acționarilor a numit un administrator special care reprezintă Rapidul, pe domnul Radu Birlică. Vorbiți cu dânsul, eu nu am ce să comentez. Ați văzut raportul meu pe care l-am depus în tribunal? Acolo scrie tot ceea ce trebuie. Luați legătura cu doamna Dincă (n.r. – directorul economic de la Rapid), dânsa mi-a dat fișa, lucrează acolo de zeci de ani. Avansul trebuie justificat, nu? Dumneavoastră, dacă luați un avans de la ProSport, nu trebuie să prezentați documente justificative? Nu se poate face așa ceva!”, a afirmat administratul judiciar Aurel Brihac

Administratorul special Radu Birlică a fost mai lapidar, dar la fel de categoric: „Domnule, în contabilitate apar sumele acestea. Eu nu pot să mint sau să le neg. Dacă domnul Moraru are altă cale decât cea legală sau domnul Dinu are acte prin care poate să demonstreze că a primit primă, nu am nimic împotrivă. Dar să țineți cont că, în 2014, administratorul judiciar Andronache a dispus o notificare către domnul Dinu”.

Explicațiile lui Moraru nu se suprapun cu realitatea

Un alt detaliu relevant este că, potrivit datelor obținute de ProSport, în acest moment la Rapid nu se desfășoară niciun audit, așa cum afirmase patronul Valerii Moraru. Acest audit a avut loc, s-a încheiat, concluziile sale au fost deja depuse la dosar, raportul financiar al administratorului judiciar a fost pe masa patronului încă de luna trecută, deci Moraru știa despre această datorie de 420.000 de lei a lui Dinu Gheorghe. Cu toate acestea, niciunul dintre administratori n-a fost înștiințat că ar exista vreo eroare în acte nici măcar cu titlu informativ.


Dinu Gheorghe a făcut, în 2011 și 2012, patru avansuri în valoare de 420.880 lei. Banii n-au fost returnați niciodată.
Administratorii încearcă să-i recupereze, dar patronul clubului nu e interesat de demersuri. FOTO: Mediafax

Atitudinea acționarului majoritar este, din acest punct de vedere, bizară. Pe de o parte, a declarat pentru ProSport că avansurile luate de Dinu Gheorghe sunt, de fapt, o primă de obiectiv încadrată greșit și a lăsat impresia că e surprins de cele aflate. Pe de altă parte, raportul a fost luna trecută la dispoziția sa. În plus, în condițiile în care Rapid se îneacă în datorii de milioane de euro, Moraru pare neinteresat de recuperarea creanțelor, atâtea câte sunt ele. Ba, mai mult, nu a dus mai departe demersurile începute de fostul administrator judiciar, Cristina Andronache, pentru a recupera prejudiciul.

Articol scris de Matei UDREA

 

Marius ANGHEL 26 Apr. 2016, 16:24 Liga 2
Pe aceeași temă