UPDATE 17:29 După apariția dezvăluirilor din ProSport, Valerii Moraru, patronul clubului Rapid, a dorit să precizeze că deconturile făcute din februarie 2011 și până în iunie 2012 de către Dinu Gheorghe nu ar fi, de fapt, avansuri, ci plata unei prime de obiectiv. „Din greșeală, casiera a înregistrat acei bani ca avans. Am vorbit și cu auditorii și căutăm acum o soluție legală de a repara eroarea”, a explicat Moraru pentru ProSport. Patronul Rapidului a adăugat că, în realitate, Dinu Gheorghe ar fi avut de primit o sumă mai mare, de circa 120.000 de euro, pentru atingerea unor obiective în acea perioadă.
În sezonul 2009-2010, în contul căruia Dinu Gheorghe ar fi putut primi, în februarie și septembrie 2011, prima de obiectiv înregistrată eronat ca avans la deconturi – după cum afirmă Moraru -, Rapid a terminat campionatul pe locul 7 și a fost eliminată în optimile de finală ale Cupei României, după 1-2 cu Internațional Curtea de Argeș. În urma acestor rezultate, giuleștenii au ratat prezența în acea ediție a competițiilor europene.
UPDATE 16:44 Dinu Gheorghe a revenit pentru a face următoarea completare oficială: „N-am nimic de comentat pentru că este o aberație. Eu n-am nimic de dat”.
UPDATE 16:10 Contactat de ProSport, administratorul special al Rapidului, Radu Birlică, a confirmat informațiile. „Din ce știu eu, deconturile dânsului apar în situația clubului ca neplătite. Domnul Dinu Gheorghe figurează ca debitor”, a afirmat Birlică. Apoi, acesta a completat, pe un ton ușor iritat: „Văd că domnul director sportiv pe care l-am angajat se ocupă mai mult de declarații. Eu aș vrea să se implice mai mult la echipă, să ne ajute să promovăm”.
UPDATE 15:40 Directorul sportiv al Rapidului, Dinu Gheorghe, a afirmat, pentru ProSport, că „nu știu nimic despre acest subiect. Dacă îmi spui acum o să verific și eu. Nu mi-a adus nimeni la cunoștință asta. O să verific”.
Întrebat cum nu-și amintește despre aceste deconturi în valoare de aproape 100.000 de euro, „Vamă” a replicat: „Cum să iau avans 100.000 de euro? Dumneata ești normal? Poate 10.000 de lei. Dar 100.000 de euro? Nu cred că putea lua cineva avansul ăsta. Vorbiți la Rapid. Vorbiți cu Moraru. Eu nu știu nimic”.
Dinu Gheorghe „Vamă”, noul director sportiv de la Rapid București, are datorii de aproape 100.000 de euro față de club, bani împrumutați sub formă de decont în 2011 și 2012 și nedecontați niciodată, potrivit unor informații intrate în posesia ProSport. Ar fi vorba de patru deconturi făcute de Dinu Gheorghe pe când acesta era director general la Rapid, în perioada când clubul îi aparținea lui George Copos.
Primul decont s-ar fi făcut pe 15 februarie 2011, „Vamă” primind de la club 86.600 de lei. Cel de-al doilea, primit cu titlu de avans, s-a făcut pe 6 septembrie 2011 și a fost de 148.400 de lei.
În anul următor, pe 2 aprilie 2012, oficialul clubului a ridicat de la casierie un nou avans de 10.000 de euro. Două luni mai târziu, pe 29 iunie 2012, s-a consemnat și cel de-al patrulea avans, de 32.000 de euro.
În total, din februarie 2011 până în iunie 2012, Dinu Gheorghe ar fi primit de la Fotbal Club Rapid, sub formă de avansuri, 235.000 de lei (echivalentul a circa 52.000 de euro) și 42.000 de euro. Sursele ProSport spun că în contabilitatea clubului nu există nicio dovadă că noul angajat ar fi restituit sau decontat cu acte justificative măcar o parte din aceste avansuri.
Până la ora publicării materialului, Dinu Gheorghe nu a putut fi contactat de ProSport, în ciuda numeroaselor demersuri făcute de publicația noastră.
Clubul e pe marginea prăpastiei, salvarea pare o misiune imposibilă
Situația clubului Rapid este, în acest moment, extrem de grea. Gruparea patronată de afaceristul basarabean Valerii Moraru a scăpat de grosul datoriilor prin planul de reorganizare acceptat de instanță după ce a intrat în insolvență. Problema este că în intervalul de doi ani și două luni scurs de atunci, Rapid a acumulat alte 17 milioane de lei datorii, potrivit surselor ProSport! Situația este extrem de gravă, deoarece legea insolvenței interzice societăților să mai facă alte datorii după ce intră sub protecția legii.
Informațiile, publicate în premieră de ProSport duminică seară, au fost confirmate luni dimineață de Dumitru Dragomir, președinte de onoare la FC Voluntari și fost președinte la Liga Profesionistă de Fotbal: „Din ce știu eu, au vreo 4 milioane de dolari datorii. Dacă nu vine vreun arab care are puțul cu petrol în curte, să-i salveze, le va fi foarte-foarte greu. Cine vine trebuie să aibă bani de aruncat, pentru că, după ce ia clubul, va fi nevoit să plătească datoriile din urmă”, a explicat Dragomir.
Articol scris de Matei UDREA