Dialog deschis cu Laszlo Balint! „Au fost și alți factori care au dus la retrogradarea Brașovului”

Marius ANGHEL 04 Jan. 2016, 16:10 Liga 2
  • Antrenorul vorbește fără menajamente despre motivele care au dus la retrogradarea Brașovului, ce-i trebuie echipei să revină în Liga I, dar și despre proiectul început la Clinceni
  • „Nu ne putem dezvolta sănătos dacă insistăm să continuăm cu această modă a insolvențelor, a jucătorilor și a antrenorilor neplătiți”, spune Balint.


Pentru antrenorul brașovean Laszlo Balint, anul 2015 a fost unul cu suișuri și coborâșuri pe plan profesional.

La începutul anului trecut, Balint revenea la FC Brașov, de această dată din postura de secund al croatului Lokica. „A fost o experiență pentru mine, mai ales că am lucrat cu un antrenor străin, care avea un altfel de concept și mentalitate asupra fotbalului”, spune Balint.

Cum a ajuns FC Brașov să retrogradeze? O campanie neinspirată de transferuri, problemele financiare, haosul declanșat de insolvență, dar și o slabă organizare a clubului, sunt doar câteva cauze care au dus la prăbușirea echipei. „Din păcate, au fost și alți factori, nu neapărat cei sportivi, care au dus la retrogradarea echipei, am avut și neșansă, iar jucătorii străini nu s-au adaptat atât de bine la ceea ce se cerea la momentul respectiv. S-a făcut o campanie de achiziții un pic forțată, îmi aduc aminte că au fost mulți jucători care au refuzat să vină la FC Brașov tocmai pentru că știau ce se întâmplă, ca parte financiară că vin și nu vor fi plătiți. În aceste condiții, antrenorul Lokica a apelat la resursele lui, a reușit să aducă jucători, care veneau după o perioadă de inactivitate, ceea ce s-a văzut și în randamentul lor. Eu rămân la părerea că nu erau jucători răi, însă faptul că nu aveau jocuri în picioare și nu aveau acea motivație de a lupta și de a pune suflet pentru echipă și-a pus amprenta. Eu nu vreau să îi numesc mercenari, pentru că până la urmă fotbalul este o meserie și fiecare trebuie să fie recompensat pentru că practică această meserie, însă trebuie să pui și suflet în ceea ce faci. Apoi, am fost puțin frapat când am ajuns în iarnă la club și am observat o lipsă de organizare destul de mare pentru nivelul ligii întâi. Eu cred că în momentul în care s-a declanșat procedura de insolvență, totul a fost ca o piatră de moară agățată de gâtul clubului. Jucătorii au fost efectiv demoralizați. Până la urmă retrogradarea este atribuită în mare măsură ca vină și jucătorilor și antrenorilor, dar eu cred că și conducătorii ar trebui să își asume o parte din responsabilitate. OK, conjunctura actuală în fotbalul românesc este de așa natură încât majoritatea echipelor au probleme financiare, însă nu ne putem dezvolta sănătos dacă insistăm să continuăm cu această modă a insolvențelor, a jucătorilor și a antrenorilor neplătiți. Trebuie să ne însănătoșim odată și să încercăm să respectăm munca fotbaliștilor și a antrenorilor”, a declarat Balint.

După demiterea lui Lokica, Balint a rămas în stafful lui Adrian Szabo. „Eu cred că nea Adi Szabo ar fi putut să facă mult mai multe, asta dacă i s-ar fi dat mai mult credit și ar fi avut parte de continuitate la FC Brașov”.

„Facturile nu se plătesc cu sufletul”

La finalul campionatului trecut, Balint a fost dorit ca antrenor principal la FC Brașov, însă propunea venise târziu, după ce bătuse palma cu cei de la Clinceni. „Am fost puțin dezamăgit de cum s-a pus problema în vară. Eu terminasem contractul cu FC Brașov. Chiar dacă sufletul meu este aici, la FC Brașov, facturile nu se plătesc cu sufletul. Îmi aduc aminte că și în perioada când eram fotbalist am avut parte de aceleași probleme, am renunțat la niște bani când am plecat. Am ales să merg la Clinceni pentru că mi s-a oferit oportunitatea de a face parte dintr-un proiect care la momentul respectiv mi s-a părut interesant. Pe parcurs a devenit și mai interesant prin faptul că am reușit să luăm acel loc de liga a doua, de la Academica Argeș și ne-am transformat în Academica Clinceni. Am avut rezultate bune, ceea îmi spune că nu m-am înșelat în momentul când am luat acea decizie. FC Brașov este clar în sufletul meu. Eu sper că voi avea șansa să antrenez vreodată echipa aceasta. La Brașov m-am format ca fotbalist și visul meu este să antrenez aici. Toate acestea vor veni la momentul oportun. Acum, FC Brașov are un tehnician foarte bun și chiar cred că Adrian Szabo este antrenorul potrivit pentru această conjunctură, capabil să ducă la capăt această misiune. În vară s-a făcut foarte bine că s-a dat un restart la club. Eu sper din tot sufletul ca la finalul acestui sezon FC Brașov să se regăsească între echipele cu drept de promovare în urma prestației sportive”, declara antrenorul brașovean.

Mândria de a fi „stegar”

Balint crede că pentru a reuși promovarea, jucătorii lui FC Brașov trebuie să înțeleagă că poartă un tricou cu greutate. „Jucătorii ar trebui să realizeze că FC Brașov este un brand important în fotbalul românesc și să conștientizeze faptul că îmbracă tricoul «galben-negru». Responsabilitatea este foarte mare față de oraș, față de suporteri, față de istoria acestui club… Sunt jucători în lotul actual care știu ce înseamnă mândria de a fi «stegar» și aici mă refer la un Buga, Poverlovici și chiar Caucă și Vlad Olteanu… Mai este și antrenorul Adrian Szabo căruia îi curge prin vene sînge «galben-negru», deci sunt oameni care pot aduce acest spirit în vestiarul «stegarilor»”.

„Grup extraordinar la Clinceni”

Antrenorul brașovean a avut parte de un sezon excelent pe banca celor de la Clinceni, o echipă formată în vara trecută și care la finalul primei părți a sezonului se află pe locul 3 în Seria I, la 3 puncte în spatele celor de la Dunărea Călărași și Rapid. „La Clinceni până acum lucrurile au evoluat peste așteptări, am avut un parcurs foarte bun, am reușit să facem o echipă foarte bună și să aducem jucători cu nume, chiar dacă majoritatea dintre ei veneau după o perioadă de inactivitate. Mă bucur că am reușit să îi ajut să revină la o formă bună și împreună am reușit să închegăm un grup extraordinar. Ei au înțeles că trebuie să muncești foarte mult ca să obții rezultate. Până acum a fost liniște, eu sper să nu apară acele probleme financiare care apasă pe umerii multor echipe din fotbalul românesc. Îmi doresc să facem o figură frumoasă în play-off pentru că în momentul de față șansele noastre sunt destul de mari. Eu cred că sistemul din acest sezon permite oricărei echipe calificate în play-off să spere, pentru că punctele se vor înjumătăți și, în opinia mea, echipa care va avea constanță în evoluții și în rezultate va avea de câștigat. Eu o iau pas cu pas, până la play-off noi mai avem câteva meciuri destul de importante. Trebuie să avem un lot foarte echilibrat și aici trebuie să ne gândim cum să ne acoperim, dar toate pas cu pas”, a spus Laszlo Balint.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 04 Jan. 2016, 16:10 Liga 2
Pe aceeași temă