Conducerea CSA Steaua vrea mai degrabă schimbarea Legii Sportului și a regulamentului FRF decât ”privatizarea” echipei de fotbal? Propunerea făcută Ministerului Sportului și asigurarea dată suporterilor privind promovarea în Liga 1

Marius ANGHEL 13 Jan. 2022, 18:17 Liga 2
Conducerea CSA Steaua vrea mai degrabă schimbarea Legii Sportului și a regulamentului FRF decât ”privatizarea” echipei de fotbal? Propunerea făcută Ministerului Sportului și asigurarea dată suporterilor privind promovarea în Liga 1

Conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București și-a informat susținătorii echipei de fotbal, în urma solicitărilor pe care le-a primit, și, totodată, impulsionată de demersul din ultimele zile făcut către UEFA de Asociația Steliștilor 1947, că în luna august a anului trecut a făcut o propunere către Ministerul Sportului de modificare și completare a Legii Educației și Sportului, numărul 69/2000, mai exact a articolului 31.

Subiectul este legat de faptul că cluburilor de drept public, așa cum este și Steaua, în speță echipa de fotbal, le este interzisă, prin actualul regulament al FRF, promovarea în Liga 1. Pentru a putea realiza acest obiectiv și a respecta actualul regulament, clubul Steaua trebuie să ”privatizeze” echipa de fotbal, lucru pe care l-a mai produs o dată în trecut, actuala FCSB fiind formația desprinsă atunci de CSA.

De curând, Gabi Balint, o legendă a Stelei și un susținător al actualului proiect în ”războiul” clubului militar cu Gigi Becali și FCSB, spunea că se teme că șefii CSA nu au mai făcut pași în privința schimbării formei juridice a echipei de fotbal, deci a obținerii dreptului de a promova în Liga 1 în sezonul următor.

CSA Steaua București: ”La nivelul clubului nostru se fac toate demersurile necesare, pentru ca echipa de fotbal Steaua București să revină pe prima scenă a fotbalului românesc”

CSA Steaua București a pubicat astăzi următorul comunicat, referitor la secția de fotbal:

”În urma materialelor referitoare la răspunsul oferit de UEFA asociației suporterilor (AS 47), dar și a numeroaselor solicitări, privind un punct de vedere, primite pe adresa oficială de contact a clubului, dorim să îi informăm pe toți susținătorii echipei Steaua București, că în data de 05.08.2021, a fost trimisă către Ministerul Sportului o adresă cu propuneri privind modificarea și completarea Legii Educației și Sportului, numărul 69/2000, mai exact a articolului 31.
Cu această ocazie ținem să-i asigurăm pe toți iubitorii culorilor roș-albastre, că la nivelul clubului nostru se fac toate demersurile necesare, pentru ca echipa de fotbal Steaua București să revină pe prima scenă a fotbalului românesc.
Împreună suntem mai puternici! Aici e Steaua București!”

Cu alte cuvinte, conducerea CSA speră mai degrabă în schimbarea unei legi și mai apoi a punctului din regulamentul FRF care interzice cluburilor de drept public să promoveze în Liga 1 decât să respecte actualul regulament și să ”privatizeze” echipa de fotbal.

De la propunerea făcută de CSA Steaua către Ministerul Sportului au trecut mai bine de cinci luni de zile, iar până acum nu s-a făcut nimic în acest sens, nemaispunând că CSA comunică despre acest demers abia acum, când este încolțită din toate părțile de suporterii echipei de fotbal.

  • Și autoritățile locale din Pitești au încercat și au pus presiune pe FRF să schimbe actualul punct din regulament care interzice cluburilor de drept public să promoveze în Liga 1, însă nu a avut succes. Abia după ce FC Argeș și-a schimbat forma juridică, profitând de portițe din regulament și devenind Campionii FC Argeș, a putut promova în Liga 1.

Răzvan Bichir, vara trecută: ”Nu ne putem permite să facem pași primiți și să repetăm greșelile din trecut”

Președintele CSA Steaua, colonelul Răzvan Bichir, spunea la data de 23 iunie 2021 că echipa antrenată de Daniel Oprița nu are ca obiectiv promovarea din două motive. Unul, pentru că nu crede că se va reuși îndeplinirea condițiilor de ”privatizare”, iar al doilea, pentru că nu vrea să se comită din nou greșelile făcute în trecut, când echipa i-a fost cedată lui Gigi Becali.

”Știm că așteptările opiniei publice, a suporterilor și a simpatizanților echipei de fotbal sunt foarte mari. Din respect pentru ei și tradiția a ceea ce stă în spatele brandului Steaua, ne-am dori promovarea în primul eșalon chiar din acest an. Din păcate, trebuie să fim realiști și onești, să recunoaștem că nu putem fixa ca obiectiv promovarea la finalul sezonului actual din două motive.

Unu. Nu cred că vom reuși să îndeplinim condițiile impuse de legea sportului până la termenul limită.
Doi. Nu ne putem permite să facem pași primiți și să repetăm greșelile din trecut. Nu vrem să ne întoarcem cu mulți, mulți ani în urmă. Avem nevoie de timp pentru a consolida echipa și a găsi cele mai bune soluții care să respecte cadrul normativ în vigoare.

Avem tot spijinul din partea Ministerului Apărării Naționale și sunt convins că vom găsi sprijinul investitorilor serioși din zona de business”, spune Răzvan Bichir, într-o conferință de presă susținută în cadrul noului stadion Steaua.

Gabi Balint: ”Văd că nu se mai întâmplă nimic în privința rezolvării problemelor juridice. Ori nu se dorește, ori sunt niște oameni incompetenți”

De curând, Gabi Balint spunea că se teme că șefii CSA Steaua nu au mai făcut pași în demersul de a schimba forma juridică a echipei de fotbal și a obținerii dreptului de a promova în Liga 1 în sezonul următor.

”Prima dorință pentru 2022 ar fi să văd că Steaua își rezolvă problemele juridice ca să promoveze, că face un lot bun, că adună sponsori și că face asta până în vară. Aveam semnale că se întâmplă, acum văd că nu se mai întâmplă nimic, probabil și din cauza pandemiei.

Cred că toți își doresc să se întâmple niște lucruri acolo. Dacă stai an după an în Liga 2, înseamnă că ori nu se dorește, ori sunt niște oameni incompetenți. Tot ce se întâmplă acolo sunt lucruri atrăgătoare pentru orice investitor.

Dacă va rămâne o echipă a Armatei… Un an a fost de rodaj, dar din vară trebuie să se schimbe niște lucruri, altfel, toți vor fi dezamăgiți”, spunea Gabi Balint în cadrul emisiunii Fotbal Club de la DigiSport.

AS47 a contactat UEFA: ”Nicio regulă UEFA nu interzice cluburile deținute de stat”

Asociația Steliștilor 1947 (AS47) are o problemă cu actualul regulament al FRF, unul care interzice de mai mulți ani cluburilor de drept public să promoveze în Liga 1 și încearcă prin diverse căi să pună presiune pentru a fi schimbat.

În acest început de an, AS47 a obținut o poziție oficială din partea UEFA referitoare la această interdicție dată de FRF cluburilor de drept public. Forul fotbalistic european i-a transmis că în competițiile organizate de ea nu este această regulă ca în România, ceea ce a făcut asociația suporterilor să adreseze cuvinte dure federației.

”AS47 a obținut, în exclusivitate, o poziție oficială din partea UEFA în legătură cu destinul și viitorul Secției de Fotbal a CSA Steaua București.
Răspunsul UEFA este unul cât se poate de limpede și nu lasă loc de interpretări:
NICIO REGULĂ UEFA NU INTERZICE CLUBURILE DEȚINUTE DE STAT
“There is NOTHING in the UEFA club licensing regulations forbidding state ownership.”
Astfel, UEFA demontează oficial cea mai mare manipulare din istoria fotbalului românesc. Ne referim aici la celebra manipulare din anii 1998-2003 potrivit căreia “UEFA interzice cluburile departamentale, deținute sau finanțate de Stat”.
A fost pretextul folosit de MAFIA din fotbalul românesc pentru cel mai mare jaf și furt de identitate din istoria sportului. O propagandă ieftină, un FAKE-NEWS mizerabil, o manipulare colosală de care au profitat la acea vreme infractori de cea mai joasă speță care au reușit să producă zeci/sute de milioane de euro prin clonarea celui mai mare brand din sportul românesc: STEAUA BUCUREȘTI.
Totul cu ajutorul presei/jurnaliștilor care și-au abandonat meseria, și-au călcat în picioare principiile, au slujit Mafia din fotbal și au ridicat la rang de adevăr absolut un fake-news ordinar care s-a perpetuat, din păcate, până în ziua de azi.
Manipularea abjectă a acelor vremuri de tristă amintire a apus. UEFA o spune oficial în răspunsul obținut de AS47:
“There is NOTHING in the UEFA club licensing regulations forbidding state ownership.”
NICIO REGULĂ UEFA NU INTERZICE CLUBURILE DEȚINUTE DE STAT
Poziția UEFA în legătură cu cluburile deținute de Stat închide DEFINITIV discuția despre “schimbarea formei de organizare” a Secției de Fotbal a CSA Steaua București – o altă manipulare media bazată pe fake-news-ul potrivit căruia UEFA ar interzice cluburile deținute de stat.
De ce ar mai fi nevoie de schimbarea formei de organizare și desprinderea Secției de Fotbal de clubul-mamă dacă UEFA nu interzice/nu are nimic împotriva cluburilor europene deținute/finanțate de Stat? Justiția din România a explicat clar că o Asociație Non-Profit sau o Societate Comercială pe acțiuni care să preia Secția de Fotbal ar însemna o entitate juridică nouă și, implicit, un nou palmares. Acest proces ar duce, inevitabil, la diluarea identității echipei de fotbal, în condițiile în care Justiția a stabilit definitiv că CSA Steaua București nu a cedat niciodată, nimănui, marca, numele sau palmaresul Secției de Fotbal.
UEFA ne-a oferit o poziție oficială și în ceea ce privește regulile interne de licențiere a cluburilor de fotbal:
“In regards to domestic club licensing regulations, these are a matter for the relevant National Associations.”
În legătură cu regulile interne de licențiere, acestea sunt de competența asociațiilor naționale relevante.
În România, Legea Sportului prevede că:
Articolul 31
Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive pe acțiuni, care au obținut licența din partea federației sportive naționale.
Articolul 42
(1) Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport.
(2) Ligile profesioniste, ca structuri sportive subordonate federațiilor sportive naționale, își desfășoară activitatea în baza statutelor și regulamentelor proprii.
Avem, așadar, o Lege a Sportului care contravine normelor UEFA în legătură cu cluburile de drept public. O Lege care discriminează cluburile de drept public.
UEFA susține oficial că nu există nicio regulă care să interzică această formă de organizare – club de drept public.
UEFA permite cluburilor de drept public deținute/finanțate de Stat să participe în toate competițiile europene (Uefa Champions League, Europa League, Conference League).
UEFA nu interzice unui club de fotbal să fie deținut sau finanțate de stat.
În schimb, un club de drept public deținut/finanțate de Stat nu are acces în Liga 1 din România (LPF) din cauza unor articole din Legea Sportului care impun o interdicție/o restricție suplimentară – una care NU EXISTĂ însă la nivelul UEFA.
Suntem în situația absurdă în care legislația sportivă națională interzice ceea ce în competițiile UEFA este 100% permis.
“There is NOTHING in the UEFA club licensing regulations forbidding state ownership.”
O situație tragi-comică în care, prin absurd, un club de drept public precum CSA Steaua București ar putea participa în Europa League dacă ar câștiga Cupa României, dar, cu toate acestea, ar avea interzis în Liga 1”, e punctul de vedere al Asociației Steliștilor 1947.

Ulterior, AS47 avea o nouă reacție vizavi de acest subiect și venea cu trei propuneri în ajutorul Stelei, una dintre ele fiind desființarea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF)!

”VREM STEAUA ÎN A!
Am mai scris acum șase luni de zile, soluțiile pentru a promova în Liga I sunt:
1. Schimbarea legii educației fizice și sportului (69/2000)
2. Găsirea unei noi forme de organizare (pentru sezonul următor)
3. Desființarea Ligii Profesioniste de Fotbal
Este același lucru pe care îl repetăm din 2017, atât clubului, cât și ministerului.
Ideea cum că UEFA interzice echipele deținute de stat în competițiile europene, servită de fcsbiști și de LPF, nu mai este de actualitate. Legea sportului trebuie modificată, oricum aproape 90% din cluburi primesc bani publici.
Pentru primele două soluții există mai multe exemple aplicate de cluburi din România ce s-au aflat în aceeași postură.
Nu mai vorbim despre Liga Profesionistă de Fotbal și interesele pe care le apară prin toți angajații săi, ar trebui să vorbim strict ce este la noi și pentru echipa noastră.
Așa cum anticipam, nici Clubul și nici Ministerul nu își vor asuma următorul pas.
Cei din club nu pot face ceva pentru că nu au acordul ministerului, ministerul așteaptă rapoarte și propuneri din partea clubului, acte ce nu apar.
DA, nu trebuie să ne grăbim pentru a nu repeta greșelile din trecut!
Dar, în curând, se fac cinci ani de când lucrurile se puteau rezolva, iar această problemă nerezolvată, cât și amânarea ei vor duce pe termen lung doar la pierderea posibililor parteneri, a suporterilor, a încrederii în echipă și, în special, în cei ce iau deciziile”, scria AS47.

Steaua are emoții pentru a prinde play-off-ul

În acest moment, Steaua se află pe locul 6 în clasamentul Ligii 2, ultimul care duce la finalul sezonului regular în play-off-ul de promovare, promovare care îi este interzisă echipei bucureștene.

Steaua e la egalitate de puncte după 16 etape cu FC Buzău, 28, aceasta din urmă având un golaveraj mai bun, deci ocupă poziția a 5-a.

În ultimele trei etape ale sezonului regular, Steaua mai are meciuri cu Unirea Constanța (deplasare), Poli Iași (acasă) și Metaloglobus (deplasare) și este în luptă indirectă pentru play-off, pentru ultimele două poziții care duc în această grupă, cu FC Buzău și FK Miercurea Ciuc. Buzăul are cel mai greu program, deci și cele mai mari șanse să pice în afara locului 6, însă nici Steaua nu stă deloc liniștită.

Primele două locuri de la finalul sezonului promovează direct, acestea fiind ocupate acum de Petrolul (42 puncte) și FC Hermannstadt (35 puncte), în timp ce clasatele pe pozițiile 3 și 4 merg la baraje de promovare. Aceste locuri sunt ocupate acum de ”U” Cluj (33 puncte) și Concordia Chiajna (32 puncte).

Steaua s-a reunit la 10 ianuarie, iar în această perioadă se antrenează la baza sportivă din Ghencea.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-steaua-s-a-reunit-daniel-oprita-e-suparat-ca-patru-jucatori-dintre-cei-pe-care-nu-i-mai-doreste-in-lot-nu-vor-sa-plece-vor-sa-se-antreneze-separat-achizitiile-planificate-19215805

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabi-balint-se-teme-ca-steaua-nu-si-va-rezolva-problema-privind-dreptul-la-promovare-nici-pentru-urmatorul-sezon-ori-nu-se-doreste-ori-sunt-niste-oameni-incompetenti-as47-a-contac-19215454

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-nu-iese-din-tipar-si-pleaca-si-ea-in-turcia-daniel-oprita-a-ales-locatia-cantonamentului-in-tonul-celorlalte-echipe-din-liga-2-19215703

Marius ANGHEL 13 Jan. 2022, 18:17 Liga 2
Pe aceeași temă