Modelul unei echipe importante din prima ligă, soluția oferită Stelei pentru a putea obține dreptul de promovare în elită: ”Raportul despre cum se poate aplica se află depus la club”

Marius ANGHEL 19 Feb. 2024, 19:38 Liga 2
Modelul unei echipe importante din prima ligă, soluția oferită Stelei pentru a putea obține dreptul de promovare în elită: ”Raportul despre cum se poate aplica se află depus la club”

Steaua se apropie cu pași repezi de încheierea celui de-al treilea sezon petrecut în Liga 2, iar conducerea Clubului Sportiv al Armatei nu dă niciun semn că va schimba forma juridică a echipei de fotbal reînființată în urmă cu șase ani și jumătate pentru ca aceasta să obțină dreptul de a promova în prima ligă din sezonul 2024/25.

Asociația Steliștilor 1947 (AS47) a oferit public, luni, 19 februarie 2024, o soluție pe care conducătorii CSA Steaua ar putea să o aibă în vedere pentru rezolvarea problemei echipei antrenată de Daniel Oprița și a precizat patru avantaje principale pentru care această cale ar fi de urmat.

Asocierea în participațiune, propunerea pe care AS47 i-o lansează clubului Steaua pentru ca echipa de fotbal să obțină despre de promovare în prima ligă

Soluția, văzută drept una simplă de către AS47, este ”asocierea în participațiune”, varianta la care a recurs și Universitatea Craiova, clasată în acest moment pe locul 4 în prima ligă.

”Una dintre soluțiile simple la care poate apela Steaua este asocierea în participațiune. Un scurt raport despre cum se poate aplica aceasta se află depus la club de către steliștii Ilie Zavragiu și CIARO – “Center for Intelligence Analysis, Research & Operations”.
Aceasta este o soluție la care a recurs și Universitatea Craiova, echipa care evoluează în prima ligă. Dintre avantajele principale precizăm:
〉 Asocierea în participație (denumită tradițional și ,,în participațiune”) este un contract reglementat în principal de Codul civil (art. 1949 – art. 1954) și de Codul fiscal (art. 125) și reprezintă un mijloc de desfășurare a unor activități în scopul obținerii de venit, care se desfășoară între cel puțin două entități juridice (persoane juridice, fizice, autorități publice, instituții publice sau private, asociații, fundații).
〉 Asocierea în participație NU NAȘTE o nouă persoană (entitate juridică), NU CREEAZĂ un alt subiect de drept, NU TRANSFERĂ BUNURI din patrimoniu către asociere. Fiecare participant la contractul de asociere își păstrează integral proprietatea asupra bunurilor (mobile sau imobile, corporale sau necorporale, prezente sau cele ce vor fi obținute pe timpul derulării contractului de asociere în participație), își păstrează propria formă de organizare, conducerea, personalul și activitatea proprie.
〉 Asocierea în participație facilitează părților la contract obținerea de foloase materiale și/sau nemateriale fără a scoate din patrimoniu bunuri sau alte valori, utilizând doar unul (mai multe sau toate – cum doresc și convin părțile din contract) dintre activele, mijloacele și persoanele pe care le are deja la momentul semnării contractului de asociere. Pe acestea le păstrează intacte atât pe timpul derulării contractului de asociere în participație, cât și după încetarea acestui contract.
ORICARE DINTRE PĂRȚILE LA CONTRACTUL DE ASOCIERE ÎN PARTICIPAȚIE ÎȘI DESFĂȘOARĂ RESTUL ACTIVITĂȚILOR SALE SEPARAT ȘI INDIVIDUAL DE ACTIVITATEA CARE ESTE PREVĂZUTĂ ÎN CONTRACTUL DE ASOCIERE ÎN PARTICIPAȚIE. Nu este afectată și nici influențată în vreun fel de activitatea prevăzută de acea activitate (sau activități) ce face obiectul asocierii în participație.
〉 Atractivitatea asocierii în participație se desfășoară doar pe baza contractului semnat în acest sens, este dată de lipsa formalităților complexe de înregistrare și autorizare, fiind suficient doar contractul încheiat între asociații participanți, dar și de faptul că aceasta nu este o persoană impozabilă distinctă, în înțelesul impozitului pe venit și pe profit.
Vom încerca să dezvoltăm mai multe aspecte din acest raport în zilele următoare”, este varianta pe care AS47 o propune, public, clubului Steaua.

În primele două sezoane petrecute în Liga 2, Steaua a terminat pe loc de participare la baraj de promovare și pe loc direct promovabil în prima ligă

Steaua se află la al treilea sezon în Liga 2 și nu are drept de promovare.

La prima participare, în ediția 2021/22, a terminat play-off-ul pe locul 4, care ducea la baraj de promovare, însă locul ei a fost luat de următoarea clasată, Concordia Chiajna, care nu a reușit să se impună în dubla cu Chindia Târgoviște. Sezonul trecut, 2022/23, a jucat tot în play-off și a terminat pe locul 2, direct promovabil, însă nu i s-a permis nici de această dată accederea în prima ligă, în locul ei promovând SC Oțelul Galați.

În actualul sezon, 2023/24, după 15 etape, ocupă locul 7, la un punct de ultimul loc calificabil în play-off. Ultimele patru etape din sezonului regular încep din acest weekend, iar Steaua are șanse mari să joace din nou în play-off, tot fără drept de promovare.

Echipa este antrenată din iulie 2019 de Daniel Oprița, sub comanda sa având aceste rezultate amintite mai sus, cât și promovări consecutive din Liga 4 și Liga 3.

https://liga2.prosport.ro/special/opinii/statul-la-stat-editorial-de-catalin-muresanu-19300074

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-si-cfc-arges-au-terminat-la-egalitate-amicalul-din-ghencea-19299861

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-etapelor-16-si-17-din-liga-2-primele-din-2024-19299764

Marius ANGHEL 19 Feb. 2024, 19:38 Liga 2
Pe aceeași temă