Cetatea se simte nedreptățită de FRF

28 May. 2009, 19:49 Liga 2
Cetatea se simte** nedreptățită de FRF

Lupta surdă pentru evitarea retrogradării din acest final de sezon este presărată cu jocuri de culise dubioase, girate de Federația Română de Fotbal, care au darul să dezavantajeze flagrant gruparea suceveană în duelul cu Știința Bacău.

 

Astfel, după ce formația pregătită de Marian Pană nu a evoluat în etapa precedentă pe motiv că adversarii lor de la CSM Ploiești aveau un junior convocat la lotul național, băcăuanii au reușit performanța de a-și decala și jocul de campionat de sâmbătă, cu Dinamo II, care se va disputa după amiază, începând cu ora 17.00. Mișcarea pare perfect acoperită, pentru că s-a făcut din nou la cererea grupării adverse. Iar Federația nu a avut nici o reținere de a aproba acest lucru, context în care Știința pare clar favorizată de la „centru” în lupta pentru supraviețuire cu Cetatea. Dacă sucevenii sunt într-o stare de fapt disperată, obligați să joace etapă de etapă cu sabia deasupra capului, tremurând pentru fiecare rezultat, băcăuanii se află în situația privilegiată a observatorului, care stă deoparte, așteaptă greșeala adversarului și intervine în joc doar atunci când și cu cât trebuie.

 

Decalarea partidei dintre Dinamo II și Știința Bacău, care se va juca abia sâmbătă după amiază, la mai bine de 4 ore de la încheierea meciului dintre Cetatea și Petrolul Ploiești, a stârnit indignarea antrenorului sucevean Ioan Radu. „Nu mi se pare corect ca Știința să joace sâmbătă de la ora 17, la fel cum nu mi s-a părut normal ca băcăuanii să beneficieze de amânarea unui meci și în runda precedentă. Astfel, s-a ajuns într-o situație cel puțin ciudată, ca la finalul meciului nostru de sâmbătă, cu Petrolul, noi să mai avem un meci de disputat în actualul sezon, iar Știința, patru. Din câte știu eu, în ultimele etape echipele care sunt implicate în lupta pentru retrogradare sau la promovare ar trebui să joace de la aceeași oră. Cum ar fi, spre exemplu, ca Urziceniul să joace cu Timișoara și Steaua după ce Dinamo epuizează meciurile cu FC Brașov și FC Argeș?”, se întreabă retoric Ioan Radu.

 

Radu: „Am aflat din presă că Știința și-a amânat din nou meciul”

Tehnicianul Cetății crede că aceste decalaje create arbitrar nu fac decât să nască inutil semne de întrebare, iar FRF acceptă cu nonșalanță să mențină sursa acestor suspiciuni. „Noi am făcut o sesizare la Federație în acest sens, dar nu-mi fac iluzii că putem schimba ceva. Conform regulamentului, asemenea modificări în calendarul competițional ar trebui anunțate cu 10 zile înainte, ori noi am aflat acest lucru abia miercuri, la publicarea brigăzilor de arbitri de la Liga a II-a. Aceste frecușuri constante la care suntem supuși nu fac decât să suplimenteze presiunea pe care o resimt jucătorii Cetății, însă eu sper să constituie și un motiv serios pentru a ne mobiliza exemplar și a câștiga meciul cu Petrolul”, a declarat Ioan Radu.

 

Ca de obicei, deciziile FRF lasă loc speculațiilor

În mod clar, toate aceste modificări de calendar apărute din senin, peste noapte, nu fac decât să favorizeze clar un membru cotizant al FRF în detrimentul celuilalt, când foarte simplu ar fi fost, dacă s-ar fi dorit cu adevărat imparțialitatea, ca formațiile implicate în lupta pentru promovare și retrogradare să joace de la aceeași oră. Simplu ca bună ziua! Dacă tot FRF a decis amânarea meciului CSM Ploiești – Știința Bacău din runda precedentă, la fel ar fi trebuit să se procedeze și cu partidele Concordia Chiajna – Cetatea Suceava sau Delta Tulcea – Dunărea Giurgiu. Dacă tot FRF a hotărât decalarea partidei Dinamo II – Știința Bacău, de bun simț ar fi fost să se întâmple același lucru și meciul Cetatea Suceava – Petrolul Ploiești. Astfel, oficialii de la Casa Fotbalului ar fi fost exonerați de orice parti pris în stabilirea formațiilor care promovează sau retrogradează. Dar probabil că interesele sunt prea mari ca să se întâmple acest lucru. Ce dacă la Suceava vin 4-5.000 de spectatori la fiecare meci? Ștabii de la FRF au demonstrat încă o dată că le pasă doar de fotbalul din Champions League, competiție unde rar ratează vreun meci. Că pe pe Areni nu i-a văzut niciodată nimeni. Nici măcar în campania electorală.
 

Sucevenii cer să joace și ei de la ora 17.00!

Ca urmare a ultimei hotărâri luate de Federația Română de Fotbal, decizie care lezează fără doar și poate interesele FC Cetatea, oficialilor suceveni nu le-a mai rămas decât să se plângă în scris pentru nedreptatea care li s-a făcut.

 

„Suntem în confruntare directă pentru evitarea retrogradării cu Știința Bacău, iar decalarea disputei lor cu Dinamo II, pe lângă nerespectarea prevederilor articolului 14 aliniat 3 litera a din ROAF, ridică pentru noi și susținătorii echipei semne de întrebare, lăsând loc diverselor speculații. Noi dorim ca lupta pentru evitarea retrogradării să se tranșeze numai pe teren, însă asemenea amânări și reprogramări lasă loc speculațiilor, neîncrederii, suspiciunilor, acuzelor și dăunează grav întrecerii sportive”, se specifică în sesizarea trimisă de FC Cetatea către Departamentul Competiții al Federației Române de Fotbal. În plângerea redactată, sucevenii cer să joace sâmbătă împotriva Petrolului tot de la ora 17.00, pentru a mai atenua astfel din speculațiile care au început să se facă.

Nota redacției : Meciul dintre Dinamo II și Știința Bacău a fost mutat la orele 17:00 la solicitarea clubului din Ștefan cel Mare, deoarece la ora inițială de disputare a meciului a fost programat, tot pe același teren, meciul de rugby dintre Dinamo și Steaua. Deoarece partida de rugby este transmisă în direct de TVR,ora de disputare a acesteia nu a putut fi schimbată.

 

Articol scris de  Gabriel TODERAȘCU
 

28 May. 2009, 19:49 Liga 2
Pe aceeași temă