Steaua a ratat o cale prin care ar fi putut să promoveze în Liga 1 încă din acest sezon. Dorința ”militarilor” de a încerca modificarea Legii sportului în regim de urgență a eșuat, după ce Direcția pentru Relația cu Parlamentul a dat aviz nefavorabil acțiunii proiectului de act normativ înaintat de Ministerul Sportului.
Astfel, Steaua e nevoită să se replieze cât mai repede și să încerce alte metode prin care poate cere dreptul legal de a obține avizul participării în Liga 1, dat fiind faptul că, după cum bine se știe încă din momentul în care a fost început proiectul, din Liga 4, aparține dreptului public.
Iată că nici măcar vocile importante de la nivelul României, precum ministrul Sportului, Eduard Novak, și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, care au declarat de la bun început că își dau acordul, în măsura în care sunt capabili să influențeze o astfel de decizie, pentru ca Steaua să poată evolua în Liga 1 și în condițiile date, din perspectiva modului în care e organizat clubul, nu au putut face mare lucru.
Chiar dacă ei nu vedeau o problemă în ceea ce privește posibilitatea ca formația din Ghencea să primească un eventual răspuns favorabil, iată că lucrurile nu au stat așa cu adevărat, Direcția pentru Relația cu Parlamentul considerând că inițiativa nu e una justificată. Pe bună dreptate până la urmă.
Doar suporterii Stelei păreau mai încrezători decât Eduard Novak și Vasile Dîncu în ceea ce privea schimbarea unui detaliu din Legea sportului în regim de urgență, dar până la urmă optimismul și dorința s-au lovit de lege. Nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de subiectivismul de care dăm dovadă uneori și încercăm să interpretăm orice virgulă în favoarea noastră sau în dezavantajul altora.
Ca un ”refresh” pentru memorie, să ne reamintim cât de siguri erau Eduard Novak și Vasile Dîncu în momentul în care erau întrebați de posibilitatea ca Steaua să primească aviz favorabil în privința modificării în stare de urgență a Legii sportului.
În plus, domnul Dîncu dădea dovadă de multe sincope în ceea ce privește legislația din acest moment, situația în care se poate schimba, timpul efectiv și detalii legate de drepturile sportive și legale.
Eduard Novak: ”Dacă cineva a făcut demersuri ca Steaua să joace în Liga 1, noi vom aproba asta, din punctul de vedere al nostru, al Ministerului Sportului. Cineva trebuie să inițieze o modificare de lege, care trebuie să treacă de mai multe avize, iar noi suntem printre ele. Și domnul Bichir poate să inițieze această acțiune, printr-un amendament, dar trebuie să treacă prin Parlament după. Sunt multe echipe care sunt finanțate de autoritățile statului, cum ar fi Chiajna.
Mi se pare că UEFA nu interzice aceste echipe finanțate de autorități în anumite competiții. Cu siguranță trebuie să avem o lege europeană pe sport și fiecare structură să se îndrepte către acest trend. Noi suntem ultima țară care are această structură cu cluburi care aparțin de stat. CS Dinamo, CSA Steaua aparțin de stat”.
Vasile Dîncu: ”Nu mi se pare normal, e absolut aberant ca o echipă care participă la competiție să nu poată câștiga competiția dintr-o perspectivă organizatorică. Asta e aberant! Nu poți să joci în afara concursului, în timp ce ceilalți visează să fie campioni. Din această perspectivă, cred că Steaua va promova în Liga 1 și se va bate la titlu.
Eu, în acest sezon, vă spun că nu am urmărit Liga 2. Cred că Steaua e (n.r. – un reporter îi spune că e pe locul 4) pe locul 4, nu mai sunt multe meciuri și nu știu… dacă Steaua câștigă în Liga 2 și va avea drept de intrare în Liga 1, atunci probabil că se va lua o decizie la nivelul clubului, poate vom discuta și la minister.
Eu sunt pentru, ca Steaua să revină în fotbalul românesc, așa cum ar fi normal”.
Și cu TAS-ul a ”amenințat” Steaua că vrea să primească dreptul participării în Liga 1, dar barajul de promovare se apropie cu pași repezi și un astfel de demers ar necesita destul de mult timp. Concret, turul barajului de menținere/promovare este la 22 mai, iar returul o săptămână mai târziu, la 29.
Însă, înainte de TAS trebuie să vină anunțul FRF în scris, prin Departamentul de Licențiere, iar apoi Steaua e nevoită să meargă și pe calea recursului la Comisia de Apel dacă nu va primi anunțul favorabil pe care îl așteaptă. Abia ulterior are posibilitatea să atace decizia la TAS.
Steaua începe să se lovească de crudul adevăr, pe care a încercat să îl schimbe cu toată puterea, dar care era evident pentru toată lumea încă de la startul sezonului. Doar că până acum nu s-a făcut prea mare tevatură când a venit vorba de alte cluburi din Liga 2 care nu îndeplineau cerințele legale necesare pentru a putea urca în prima divizie.
La ”mâna” FRF stă Steaua (mai multe detalii AICI). În caz contrar, locul de baraj al ”militarilor” va fi luat de Concordia Chiajna sau Unirea Slobozia, după ultima etapă a play-off-ului Ligii 2.
Foto: Petronel Tudor, Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Steaua TV
https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-spune-ca-steaua-nu-e-pregatita-pentru-un-eventual-baraj-de-promovare-dar-e-revoltat-ca-frf-ca-nu-spune-oficial-daca-poate-sau-nu-juca-dubla-mansa-sa-se-ia-o-decizie-cat-mai-re-19231155
https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-prezent-in-fata-penitenciarului-rahova-pentru-a-l-sustine-pe-cristian-popescu-piedone-condamnat-in-dosarul-colectiv-reactia-antrenorului-stelei-19231179
https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-hermannstadt-poate-deschide-sampania-promovarii-steaua-nu-va-deplasa-cel-mai-bun-lot-la-medias-daniel-oprita-e-posibil-sa-mai-debutam-juniori-19231137
https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-stelei-au-protestat-la-sediul-frf-si-vor-echipa-din-ghencea-la-barajul-pentru-promovare-vrem-steaua-in-a-video-19231076
https://liga2.prosport.ro/seria-1/lupta-pentru-promovarea-in-liga-1-nu-s-a-incheiat-meciurile-din-ultima-etapa-a-play-off-ului-ligii-2-se-joaca-in-acelasi-timp-steaua-e-singura-ramasa-fara-miza-19231050