Legea sportului nu va fi modificată în regim de urgență, pentru a rezolva problema Stelei cu dreptul la promovare în Liga 1. Răspunsul primit de clubul din Ghencea din partea Ministerului Sportului

Marius ANGHEL 13 May. 2022, 17:36 Liga 2
Legea sportului nu va fi modificată în regim de urgență, pentru a rezolva problema Stelei cu dreptul la promovare în Liga 1. Răspunsul primit de clubul din Ghencea din partea Ministerului Sportului

Speranța clubului Steaua și a suporterilor săi ca Parlamentul României să modifice în regim de urgență Legea sportului, cea care în acest moment împiedică echipa de fotbal din Ghencea să primească dreptul de a promova în noua ediție a Ligii 1, deoarece este un club de drept public, s-a risipit.

Potrivit unui document publicat de Sport.ro, Steaua a solicitat în data de 4 mai 2022 un răspuns din partea Ministerul Sportului dacă a obținut avizul pentru modificarea de urgență a Legii sportului, iar ministrul Eduard Novak a oferit în data de 12 mai un răspuns negativ.

Modificarea Legii sportului care împiedică Steaua să aibă dreptul de a promova în Liga 1 nu se va produce în regim de urgență

Ministerul Sportului a înaintat, în data de 14 aprilie 2022, proiectul de act normativ către Direcția pentru Relația cu Parlamentul, în vederea obținerii avizului de oportunitate pentru modificarea Legii sportului, însă aceasta a precizat că proiectul nu ”îndeplinește cerințele referitoare la justificarea situației extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată”, recomandând ”promovarea acesteia în forma unui proiect de lege”.

Cu alte cuvinte, a considerat că nu există nicio sustificare pentru ca această modificare să se facă în grabă, asta cu toate că Steaua spera ca prin această schimbare să obțină dreptul de a promova în Liga 1.

”În acest context, proiectul de act normatic nu a mai fost transmis pe circuitul de avizare interministrială, urmând ca direcța de specialitate să facă propuneri cu privire la îndeplinirea cerințelor necesare pentru promovarea proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea articolului 31 din Legrea educației fizice și sportului nr. 69/2000”, se precizează în încheierea răspunsului oferit de Ministerul Sportului pentru CSA Steaua București, publicat de Sport.ro.

Steaua stă acum la mâna federației, ca forul lui Răzvan Burleanu să-și încalce din nou regulamentul

Steaua este sigură de clasarea pe locul 4 în play-off-ul Ligii 2, poziție care, în mod normal, duce la barajul de promovare/menținere în Liga 1 cu clasata pe locul 7 în play-out-ul primei ligi, Chindia Târgoviște, însă echipa antrenată de Daniel Oprița nu are, conform regulamentului, dreptul de a promova, din cauza formei sale de organizare, de drept public.

Din acest motiv, trupa din Ghencea nu va participa la baraj, în locul ei urmând a merge următoarea clasată, Concordia Chiajna sau Unirea Slobozia, acest lucru urmând să se decidă duminică, după jocurile din ultima etapă.

Steaua își face în continuare speranțe că va fi lăsată să joace barajul de promovare și să promoveze, dacă va reuși acest lucru, fiindcă merită acest lucru din punct de vedere sportiv. Regulamentul era cunoscut dinainte de startul sezonului, Steaua știa că nu are dreptul de a promova, însă, cu toate acestea, acum vrea o dispensă din partea FRF, la fel și suporterii ei, care chiar în urmă cu două zile au mers în fața Casei Fotbalului pentru a transmite că vor ”Steaua în A”.

Cum FRF și-a încălcat propriile regulamente în mai multe rânduri, și Steaua și suporterii săi speră ca acest lucru să se întâmple din nou, iar echipa să fie acceptată în Liga 1, dacă va promova, dinainte de schimbarea Legii sportului.

Conform calendarului competițional stabilit la începutul sezonului, meciurile barajului de promovare/menținere în Liga 1 se vor disputa în data de 22 mai, turul, respectiv 29 mai, returul.

Echipa din Ghencea așteaptă și un răspuns din partea Administrației de Licențiere din cadrul FRF, cea care dă sau nu licența pentru Liga 1 sau certificarea pentru Liga 2. Fără licență de Liga 1, Steaua nu poate juca barajul de promovare, fiindcă ar juca degeaba, neputând să urce în elită.

AS47 vrea ca FRF să încalce regulamentul și pentru Steaua

Asociația Steliștilor 1947 propunea trei variante pentru ca Steaua să primească dreptul de a promova în Liga 1: schimbarea Legii sportului, schimbarea formei de organizare a clubului ori desființarea Ligii Profesioniste de Fotbal!

Suporterii steliști vor ca FRF să încarce regulamentul și în favoarea lor, cum au făcut-o în ultimii ani față de Dinamo și alte cluburi, și să lase echipa lui Daniel Oprița să promoveze, dacă va obține acest drept pe teren.

”Steaua termină pe locul 4 cu o etapă înainte de finalul campionatului și e calificată teoretic la barajul pentru promovarea în Liga I.
În următoarele zile, FRF va comunica dacă clubul Steaua poate sau nu să joace barajul pentru promovare. Având în vedere deciziile din ultimii ani, ne putem aștepta la orice:
– 2021-22: Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni au fost depunctate, astfel încât Dinamo să poată juca la baraj.
– 2020-21: Liga I s-a mărit la 16 echipe pentru ca Dinamo să nu retrogradeze.
– 2017-18: FRF a încălcat ROAF și Statutul pentru a ajuta Academia Rapid să promoveze în Liga III, aceștia jucând fără CIS. Și de data aceasta, FRF a modificat regulamentul în plin campionat.
– 2014-15: FC Gazde a devenit FC Fcsb în plin campionat, deși ar fi trebuit să fie exclusă din campionat conform regulamentelor.
– 2013-14: CSU (Univ.) Craiova a fost înscrisă direct în Liga II.
– februarie 2003: FC Fcsb e afiliată la FRF si înscrisă direct în Liga I, în plin campionat, în pauza dintre tur si retur, în locul lui AFC Steaua
Reamintim: în momentul de față, legea obligă clubul sportiv să se organizeze sub formă de societate comercială sau asociație. LEGEA NU BLOCHEAZĂ FINANȚAREA PUBLICĂ! Nu există niciun alt regulament UEFA sau al unui alt for european/mondial care să blocheze un club precum Steaua (ex.: la polo, Steaua joacă în Champions League). UEFA, cu propriile cuvintele, negru pe alb, a clarificat că nu există niciun astfel de articol care să blocheze clubul.
Un alt punct al legii spune că în ligile profesioniste pot juca doar cluburile profesioniste. În caz că nu știați, 95% din sportul românesc este sponsorizat de guvern, legea doar împingând cluburile la un artificiu stupid, pe care toate îl fac în cele din urmă”, a scris Asociația Steliștilor 1947.

Marius ANGHEL 13 May. 2022, 17:36 Liga 2
Pe aceeași temă