VIDEO! După suporteri, în Valea Domanului se interzic ziariștii, semințele și amintirile

Mihai Andries 27 Nov. 2013, 20:26 Campionat
VIDEO! După suporteri, în Valea Domanului** se interzic ziariștii, semințele și amintirile

Metalul Reșița, club finanțat și din bani publici, deloc puțini, s-a întors în Comunism. Nu din cauza numelui care aduce aminte de vremurile de demult, ci ca urmare a modului în care reprezentanții săi umilesc și împiedică jurnaliștii să-și facă meseria, limitând astfel accesul oamenilor la informație, acționează pentru înlăturarea suporterilor din tribună și a tuturor celor care nu îi pupă în dos.

În condiții deosebit de grele, despre care Express de Banat a scris zilele trecute, Metalul Reșița a scos o remiză albă, pe teren propiu, cu o candidată declarată la promovare, ASA Târgu Mureș. Mai mult, au fost foarte aproape chiar de o victorie împotriva echipei cu pretenții antrenate de Ioan Ovidiu Sabău. Marian Pană și băieții lui merită toate felicitările pentru asta. În schimb, oficialii rosso-nerilor, reprezentanții municipalității și toți ceilalți care sunt implicați într-un fel sau altul în funcționarea și organizarea cluburilor din Valea Domanului, Metalul, FCM 2012, FC Școlar, CSM Școlar sau care or mai fi, că nimeni nu mai înțelege nimic din atâtea societăți și funcții ce s-au înființat în ultimii ani aici, și-au dat rău de tot cu stângul în dreptul.

Jurnaliștii nu, șmecherii da!

După ce, ieri, reprezentanții mass-media au fost invitați la stadion pentru o conferință de presă, susținută de Jean Turmacu, director general, și antrenorul principal Marian Pană, în prezența lui Carol Gurgu, reprezentant al municipalității în Valea Domanului, s-a anunțat de către primul dintre ei că, începând cu meciul de sâmbătă, Metalul – CS U Craiova, jurnaliștii vor intra pe stadion numai pe bază de acreditare. Un lucru firesc, ca peste tot. Acestea urmau să fie înmânate presei până la meciul de sâmbătă. Jocurile s-au schimbat însă peste noapte, astfel că, astăzi, jurnaliștii din presa locală au fost ținuți 45 de minute în ploaie, la poarta stadionului, pe motiv că… nu au acreditări. Umiliți, reprezentanții mass-media au pus mâna pe telefoane și au început să sune în stânga și-n dreapta. Într-un final, a apărut secretara clubului, care a împărțit acreditări ziariștilor ce au avut nervi să aștepte ca într-un final cineva să le permită accesul în incinta stadionului. Când problema părea depășită și-au intrat și mai bine în rol superagenții Poliției Locale Reșița. „Nu aveți voie cu mașina în curtea stadionului! Presa nu are voie cu mașina! Doar cei cu invitații!”, ne-a explicat unul cu mai multă școală. Aceeași secretară, nu știa nimic despre accesul autoturismelor. Alți angajați ai cluburilor din Valea Domanului, aflați și ei la poarta stadionului, la fel. În spatele mașinii presei, nervoși, câțiva interlopi, bișnițari și indivizi care nu au nicio legătură cu clubul au început să ambaleze motoarele. Ziariștilor li s-a cerut imediat să le facă loc pentru a-și parca limuzinele și jeep-urile în curtea Stadionului „Mircea Chivu”, lucru care s-a și întâmplat.

 

Interziși pe stadion cu bilet plătit!

Jurnaliștii Express de Banat au ales să renunțe la acreditările de presă primite cu câteva minute mai devreme și și-au cumpărat bilete ca orice alt spectator. La poarta cealaltă, alți superagenți de la Poliția Locală. Unul dintre ei, cu o cameră video ce-i face să plângă pe operatorii de la televiziunile locale, nu rata nimic. Colegii lui au oprit la poartă tot ce aveau oamenii prin buzunare. Nu torțe, petarde sau lanțuri, ci.., semințe, acadele, sticle mici de pastic cu ceai sau apă. Ne-am temut și noi o clipă că vom rămâne fără agendă și pix, dar problema a reprezentat-o altceva: aparatul de fotografiat. „Nu aveți voie cu aparatul foto pe stadion!”, ne-a explicat cu diplomație unul dintre agenți. Bineînțeles, nu ne-a putut prezenta nicio lege sau vreun regulament care să interzică asta. Nu e nimic scris în sensul ăsta pe biletul cumpărat de la casieria clubului și nu e nimic afișat la intrare. Cel puțin nu am văzut noi și niciunul din zecile de oameni ai legii nu ne-a arătat că ar exista așa ceva. Am încercat din nou. Ni s-a făcut control corporal și în geantă de alte două ori. Nu s-a găsit nimic contondent sau de altă natură care să ne transforme într-un pericol pentru ordinea și siguranța fotbaliștilor, oficialilor sau a celorlalți spectatori. Același aparat foto de la gât ne-a mai ținut vreo zece minute în ploaie. A intervenit la un moment dat chiar șeful Poliției Locale Reșița, Alexandru Ciati. Ne-a explicat și dumnealui același lucru, că în Valea Domanului sunt interzise amintirile. Mai exact, că nu avem voie cu aparatul foto. Express de Banat le recomandă celor care habar nu au că sportul nu înseamnă nimic fără spectatori și fani sau că orice plătitor de bilet trebuie tratat cu minimum respect, să privească măcar o dată o finală de Champions League sau de Cupă Mondială, meciuri adevărate pentru care drepturile de televizare înseamnă sute de milioane de euro. Zeci de mii de blitzuri imortalizează din tribună startul unor astfel de meciuri, care înseamnă bucurii și amintiri de neuitat pentru fiecare fan. La Reșița însă, la Metalul mai exact, pentru că trebuie spus că pe alte stadioane ale orașului nu am mai fost tratați astfel, sunt alte reguli, comuniste de-a dreptul, care nu au nicio legătură cu performanța, civilizația sau bunul simț. Ar mai fi de amintit poate doar faptul că „eliminarea” lui Marcel Gușcă a redus la tăcere Guardia Rosso-Nera, una din cele mai frumoase galerii din Liga a II-a, și a readus în Tribuna a II-a „ultrașii lăutari”.  Și încă o premieră! La meciul Metalul – ASA, numărul forțelor de ordine, referindu-ne aici la angajați ai firmei de pază, jandarmi și agenți ai Poliției Locale, a fost cel puțin egal, dacă nu cumva chiar mai mare, decât cel al spectatorilor.

Express de Banat, în tribună!

În aceste condiții, Express de Banat renunță la acreditările de presă primite de la CS Metalul Reșița, dar vă va ține la curent în continuare despre tot ceea ce se întâmplă în Valea Domanului. Cunoscând amabilitatea antrenorului Marian Pană, vă asigurăm că și de acum încolo știrile despre rosso-neri vor circula mai repede cu expressdebanat.ro. În schimb, nu vă vom mai putea oferi galeriile foto cu care v-am obișnuit la fiecare meci și asta nu din vina noastră, ci pentru că ne interzic cei care conduc clubul și Poliția Locală Reșița. Contactat telefonic, Carol Gurgu ne-a spus că regretă cele întâmplate, dar că nu este vina sa. „Îmi cer eu scuze pentru situația asta!”, a spus Gurgu.

 

Sursa: Express de Banat

Mihai Andries 27 Nov. 2013, 20:26 Campionat
Pe aceeași temă