Schimbarea sistemului competițional, o șansă de a păstra retrogradatele

Mihai Andries 02 Jun. 2014, 06:07 Campionat

Așa cum Liga2.ro a anunțat deja, după discuția purtată zilele trecute cu Auraș Brașoveanu, unul dintre reprezentanții cluburilor de Liga a II-a în Comitetul Executiv, la finalul acestui sezon se va retrograda conform regulamentului aprobat în luna august a anului trecut. Astfel, ultimele trei clasate din fiecare serie a Ligii a II-a ar urma să joace (în teorie) din sezonul viitor în eșalonul terț.

Sportiv, Gloria Buzău poate retrograda dacă pierde cu Dunărea. Rapid CFR și Farul sunt sub linie deja

În seria I, cu excepția Farului, retrogradată matematic de câteva etape, lucrurile s-au complicat, cel puțin pe hârtie, după ultimele rezultate înregistrate de Gloria Buzău. Cu un egal și două eșecuri în ultimele trei meciuri, buzoienii mai au doar trei puncte avans față de Dunărea Galați și Rapid CFR Suceava. Problema Gloriei este că în ultima etapă va juca cu Dunărea, pe teren propriu, iar jocul rezultatelor o retrogradează sportiv dacă pierde acest meci, indiferent ce se întâmplă la Suceava.

În prima variantă, la un egal sau un eșec al Rapidului și o victorie a Dunării, gălățenii și buzoienii au câte 29 de puncte, Rapid 27 sau 26 (dacă face egal sau pierde). Cum dunărenii au atuul meciurilor directe, Gloria Buzău termină sub linie.

În a doua variantă, în care Dunărea învinge la Buzău, iar Rapidul sucevean bate pe Unirea Tărlungeni, se va ajunge la un clasament în trei. Cu câte 29 de puncte fiecare, Dunărea, Gloria și Rapid vor fi departajate pe criterul meciurilor directe din play-out, așa cum ni s-a confirmat și de către Departamentul Competiții al FRF. Clasamentul în trei ar arăta astfel:

Dunărea Galați 4 2 1 1 7p
Rapid Suceava 4 2 0 2 6p
Gloria Buzău 4 1 1 2 4p
 

Prin excludere, UTA nu mai poate fi reprimită în Liga a II-a

În seria a II-a, cu Universitatea Craiova retrasă din competiție, mai erau în discuție doar două locuri. Problema acestora a fost rezolvată de ceva etape, cu Minerul Motru și UTA retrogradate matematic. Dacă decizia de excludere a UTA-ei va rămâne în picioare, atunci echipa arădeană va pierde orice șansă de a mai rămâne în liga secundă în situația în care vor fi locuri libere pentru sezonul viitor. Asta deoarece prin excludere, UTA ar trebui trimisă în Liga a VI-a, conform regulamentului în vigoare, care spune că „dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în ultima categorie competițională organizată de asociația județeană de fotbal pe teritoriul căreia are sediul clubul în cauză”. Cum ultima categorie competițională a AJF Arad este Liga a VI-a, cu două serii A și B, UTA lui Marțian – dacă nu se desființează – ar urma să joace în sezonul viitor contra unor echipe precum Viitorul Peregu Mare sau Gloria Secusigiu

Cel puțin cinci locuri libere pentru retrogradate

Pentru echipele care vor retrograda la finalul acestui sezon există și niște vești bune, în sensul că acestea ar putea evolua în continuare în ediția următoare a Ligii a II-a. Asta deoarece, prin propunerea votată în Comitetul Executiv din 29 mai, s-a mărit numărul de echipe dintr-o serie la 14. După un simplu calcul matematic, asta înseamnă că din cele 28 de locuri disponibile se vor ocupa doar 24. Asta înseamnă cele patru retrogradate din Liga 1 – Corona, FC Vaslui (dacă va rămâne fără licență și după apelul la TAS), Săgeata și ACS Poli, plus cele 14 echipe rămase în competiție (cele șapte din fiecare serie, care nu au retrogradat sau promovat) și plus cele șase nou-promovate din Liga a III-a.

Cele patru locuri libere vor fi de fapt cinci, pentru că brașovenii de la Corona s-au desființat. Aceste cinci locuri vor fi ocupate conform articolului 19 din ROAF, adică de către retrogradatele cu cel mai bun punctaj la final de play-out. Cu alte cuvinte, în condițiile în care Craiova s-a retras, celelalte cinci echipe (cu tot cu UTA momentan) ar putea rămâne în eșalonul secund. În cazul în care verdictul final în cazul UTA va fi excludere, atunci apare și varianta ca FRF să invite o echipă din Liga a III-a să participe în ediția viitoare a eșalonului secund, context în care va fi interesant de văzut pe ce criteriu se va alege norocoasa.

Dar până când se va decide componența celor două serii de Liga a II-a mai este destul timp și, ne putem aștepta ca la acel moment să avem mult mai multe locuri rămase disponibile prin retrageri de echipe.

 

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 02 Jun. 2014, 06:07 Campionat
Pe aceeași temă