Yuki Nakamura a străbătut peste 9.000 de kilometri pentru a
învăța fotbal în România
Ce l-ar putea determina pe un japonez de 22 de ani să-și părăsească
țara după terminarea facultății pentru a ajunge în liga a doua din
fotbalul românesc? Răspunsul îl dă chiar protagonistul, Yuki
Nakamura, jucător la Gaz Metan Craiova: „Eu fotbal,
România este Europa”. Acasă și-a lăsat părinții, trei
frați și prietenii, aici a găsit un început de vis.
A venit în probe la Gaz Metan Craiova astă-iarnă, fără să știe
altă limbă decât japoneza. Și totuși, l-a convins pe Jerry Gane
să-l păstreze. „Are simțul porții, plasament și
muncește foarte mult”, îl descrie antrenorul
oltean.
După antrenament, Yuki vine la întâlnirea cu ProSport, dar numai
după ce petrece o jumătate de oră în camera lui de la Școala de
Fotbal „Gică Popescu”, pentru a se aranja. Într-o mână ține un
dicționar japonez-român, în cealaltă telefonul, principalele lui
mijloace de comunicare. Încercăm să legăm un dialog, dar, după
câteva cuvinte, dicționarul începe să foșnească.
„Antrenorii japonezi sunt slabi”
Yuki recunoaște că nu se încadrează perfect în tiparul japonezului
de rând: „Japonezii muncesc tot timpul, însă eu sunt
puțin diferit, îmi place modelul de viață
european”.
Yuki nu este singurul fotbalist japonez din Bănie. Colegul său
de cameră, Takafumi Osako, a sosit în toamnă la Școala de Fotbal
„Gică Popescu”, unde a fost angajat ca antrenor. Este din Osaka,
are 29 de ani și joacă și fotbal la echipa de liga a patra CS
Sopot. „Am venit în România pentru că vreau să mă fac
antrenor, În Japonia fotbalul este ok, însă antrenorii sunt
slabi”, spune Takafumi.
În România vreau să câștige mereu Astra, pentru că acolo joacă
prietenul meu Takayuki
Yuki Nakamura, atacant Gaz Metan Craiova
Japonezii sunt amabili, politicoși, dar nu sunt așa
deschiși ca românii. Aici lumea este comunicativă. Nu ne place însă
că mulți aruncă gunoaie pe jos și este mizerie
Yuki Nakamura, atacant Gaz Metan Craiova
Inedit Nakamura a recunoscut că mănâncă destul de des praz, cea mai
populară legumă din Oltenia
articol scris de Adrian IOSUB
și George PĂ‚UNESCU
foto de Florin
CEAUȘU