Prima etapă a Ligii 2 nu se vede la TV! Singura televiziune care e interesată de drepturi nu vrea să le achiziționeze prin licitație, ci direct, pentru a-și impune condițiile

Marius ANGHEL 01 Aug. 2017, 13:03 Campionat

La finalul acestei săptămâni are loc startul oficial al noului sezon al Ligii 2, ediția 2017/2018, unul care va începe cu 20 de echipe, printre care și Foresta Suceava și Sportul Snagov, fostul Metalul Reșița. Prima rundă nu se va vedea la TV, fiindcă, din informațiile Liga2.ro, la licitația de vânzare a drepturilor TV nu își va depune oferta nimeni. Cel mai probabil, din etapa a 2-a o parte dintre meciurile din eșalonul secund vor putea fi urmărite în direct de toată țara. Digi, singura televiziune care e interesată să cumpere aceste drepturi, vrea să le achiziționeze după propriile condiții, nu după cele impuse de caietul de sarcini propus de FRF.

  • Managerul de proiecte al DigiSport, Mircea Șai, declară că postul de televiziune pe care îl reprezintă va participa la licitația organizată de FRF și va depune pe 2 august oferta pentru achiziționarea drepturilor TV ale Ligii 2. „Vom participa la licitație așa cum a făcut-o în ultimii doi ani, conform caietului de sarcini publicat pe site-ul Federației Române de Fotbal”, a declarat, pentru Liga2.ro, Mircea Șai.
  • FRF nu a dorit să confirme sau să infirme achiziționarea caietului de sarcini de vreo televiziune din România. În cazul în care DigiSport va participa la această licitație, așa cum declară Șai, atunci prima etapă a noului sezon va fi televizată, deoarece citirea câștigătorului de către FRF, fapt care va fi realizat pe 4 august, dacă o să fie cazul, nu pune în pericol transmiterea jocurilor de sâmbătă, chiar dacă timpul este destul de scurt.

 

În Adunarea Generală Extraordinară a cluburilor din Liga 2 care a avut loc pe 25 iulie, la baza sportivă a Federației Române de Fotbal de la Mogoșoaia, reprezentanții echipelor eșalonului secund, mai puțin cel al UTA-ei, singurul care a votat împotrivă, au mandatat FRF să organizeze licitația și să vândă drepturile TV aferente competiției care va începe la finalul acestei săptămâni.

Tot procesul de vânzare a drepturilor TV ale Ligii 2 se va întinde până pe 4 august, exact până în ziua în care are loc și primul meci al noului sezon, ASA Târgu Mureș – Știința Miroslava, de la ora 18:00. Pe 2 august se depun ofertele, iar deschiderea plicurilor ar trebui să aibă loc pe 3 august, însă, din informațiile Liga2.ro, nicio televiziune nu va propune vreo sumă.

Digi e singura televiziune interesată de achiziționarea drepturilor TV și, potrivit surselor Liga2.ro, va încerca să își impună propriile dorințe în urma unei strategi pe care a practicat-o și în trecut. Televiziunea care transmite și meciurile din Liga 1 nu vrea să participe la licitație, fiindcă în acest caz trebuie să respecte caietul de sarcini în tocmai. În schimb, va dori să meargă pe varianta de atribuire directă a drepturilor TV ale Ligii 2, vor da cât și-au propus și vor negocia și impune propriile condiții, ca de exemplu achiziționarea doar a pachetului Premium și programarea jocurilor la orele la care vor ei.

Din informațiile Liga2.ro, suma pe care DigiSport e dispusă să o dea pentru drepturile TV ale Ligii 2 se învârte în jurul a 400.000 de euro. Televiziunea a propus o creștere procentuală de 15 la sută față de suma oferită sezonul trecut și cere stabilitate în noua ediție, pornind de la stoparea retragerilor cluburilor din campionat, până la dispariția oricărei opuneri din partea vreunei echipe în privința nemulțumirii programului la care vrea televiziunea să transmită.

UTA, singura care a votat împotriva mandatării federației

La ședința cluburilor din Liga 2, UTA a fost singura care s-a opus mandatării FRF pentru vânzarea drepturilor TV. Arădenii sunt nemulțumiți de regulile de împărțire a banilor, deoarece ei sunt printre favoriții televiziunii să fie transmiși, însă primesc tot atâția bani ca și echipele care sunt televizate extrem de rar.

„Ne nemulțumește în primul rând partea financiară. Considerăm că se putea mult mai mult. Noi nu am fost niciodată neapărat împotriva televizării meciurilor, dar pentru o sumă corectă. Din punctul nostru de vedere, suma oferită nu este corectă în momentul acesta. Deocamdată, acolo se aude (n.r. – întrebat dacă suma este de 400 de mii de euro). E o sumă care ne nemulțumește clar, dar, totodată, nu suntem împotriva televizării meciurilor noastre, dar pentru o sumă corectă. O să vedem zilele următoare, săptămâna viitoare ce se va întâmpla”, a spus, pentru Liga2.ro, Claudiu Drăgan, directorul de competiții al clubului UTA și reprezentantul echipei arădene la Adunarea Generală Extraordinară a cluburilor din Liga 2 din 25 iulie.

Foresta nu a avut reprezentant la acea ședință, iar Metalul Reșița nu avea drept de participare, pentru că nu s-a întrunit Comitetul Executiv al FRF pentru a valida completarea locului vacant lăsat de FC Brașov în noul sezon al Ligii 2.

În sezonul trecut, drepturile TV ale Ligii 2 au costat-o pe Digi aproximativ 350.000 de euro. UTA a transmis înainte returului barajului de promovare cu ACS Poli că nu permite televizarea jocului, deoarece nu va primi niciun ban în plus. Arădenii au avut 28 de meciuri televizate în sezonul recent încheiat, pentru care a încasat 23.000 de euro, sumă primită și de cluburile cu cinci meciuri televizate.

Programul și pașii ce trebuie urmați pentru vânzarea drepturilor TV ale Ligii 2, ediția 2017/2018:

Campionat cu 20 de echipe

În altă ordine de idei, în ședința de astăzi a Comitetului Executiv al FRF, care a început la ora 12:00, membrii acestuia vor aproba programul competițional stabilit săptămâna trecută în Adunarea Generală Extraordinară a cluburilor din Liga 2, deci vor da verde participării în campionat atât a Forestei Suceava, club care nici până acum nu s-a reunit și care nu mai are jucători, cât și Metalului Reșița. Deci va fi un campionat format din 20 de cluburi.

Din ultimele informații, Foresta a transmis că și-a rezolvat problemele și în scurt timp va urgenta alcătuirea unui lot pentru ca la meciul de sâmbătă de la Timișoara, cu Ripensia, să participe, chiar dacă o va face doar cu juniorii. În plus, conducătorul clubului Metalul Reșița, Cătălin Rufă, este dispus să continue cu vechea denumire în cazul în care membrii CEx nu vor aproba primirea în Liga 2 a clubului sub denumirea de Sportul Snagov. Sunt unele probleme în privința schimbării sediului, din punct de vedere juridic.

Tot în ședința Comitetului Executiv al FRF de astăzi de va discuta și schimbarea denumirilor cluburilor UTA Bătrâna Doamnă și SCM Pitești în FC UTA Arad, respectiv FC Argeș Pitești. Totodată, se vor accepta noi cereri de înscriere în Liga 3, ca CFR Cluj II, AFC Hermannstadt II sau Academia Farul. Membrii CEx vor aproba sau respinge propunerea de efectuare a patru schimbări pe durata unui meci din campionatul Ligii 2.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 01 Aug. 2017, 13:03 Campionat
Pe aceeași temă