De ce s-a grăbit FRF să scoată din cauză clubul Dacia Unirea în scandalul meciurilor trucate? Pot doar doi fotbaliști să „blătuiască” mulțimea de jocuri suspecte din acest sezon?

Marius ANGHEL 13 Dec. 2017, 12:21 Campionat

Dacia Unirea Brăila a așteptat finalul ultimului meci oficial din 2017 pentru a-și ataca public doi dintre foștii jucători din actualul sezon, pe care de o lună i-a dat afară. După meciul cu Știința Miroslava (scor 1-4), pierdut într-o manieră clară pe teren propriu, antrenorul Alin Pânzaru a pus în spatele jucătorilor Costel Roșu și Gabriel Iosofache parcursul slab, pe de o parte, și suspect, pe de alta, al echipei sale din această primă parte a sezonului. Tehnicianul i-a făcut pe cei doi foști elevi ai săi „blatiști nenorociți”, „blatiști ordinari” sau „trântitori”, acuzându-i că „au vândut în draci” meciurile Daciei Unirea, echipă care după 21 de etape se află pe antepenultimul loc în clasament (18), unul retrogradabil.

Antrenorul Pânzaru a fost scos la înaintare de conducătorii clubului brăilean, care încearcă astfel, prin aceste acuzații, să scoată basma curată Dacia Unirea din scandalul care, foarte probabil, ar fi apărut și fără aceste declarații fără precedent în fotbalul românesc. Imediat, președintele Valentin Avramescu și președintele executiv Auraș Brașoveanu, acesta din urmă și membru în Comitetul Executiv al FRF, au declarat în presă că au sesizat Departamentul de Integritate și Antifraudă din cadrul FRF în privința suspiciunii că Roșu și Iosofache ar fi implicați în aranjarea pentru pariuri a unor meciuri ale propriei echipe, chiar dacă nu au dovezi concrete în acest sens.

Odată cu această sesizare, conducătorii clubului brăilean au respectat dispozițiile aliniatului 2 al articolului 61 din Regulamentul Disciplinar al FRF, rezultând astfel că și-au îndeplinit obligația de a denunța imediat către forul condus de Răzvan Burleanu comportamente care atentează sau sunt susceptibile de atentare la integritatea meciurilor și a competițiilor organizate de federație. În plus, au făcut această sesizare și pentru a nu intra sub incidența altor articole de regulament neclare.

„Clubul nostru își reiterează poziția de a fi în prima linie a luptei pentru un fotbal curat (a se vedea cazurile Gloria Buzău, Alexandru Bălțoi), de a nu accepta nici măcar suspiciuni în propria «ogradă» privind asemenea fapte și de a lua primele măsuri în vederea îndepărtării oricăror bănuieli în acest sens. Vom colabora, ca până acum, cu FRF și toate organele statului pentru clarificarea evenimentelor!”, anunța, într-un comunicat de presă, clubul Dacia Unirea Brăila, prin președintele  Consiliului Director, Valentin Avramescu.

Imaginea Daciei Unirea, spălată „în prezent” de FRF

Mai mult, pentru a spăla imaginea clubului și a nu compromite finanțarea și așa aproape inexistentă în acest an din partea autorităților locale brăilene sau atragerea altor sponsori ori îndepărtarea celor actuali, conducătorii Daciei Unirea s-au folosit de FRF. Iar forul condus de Răzvan Burleanu a răspuns prompt și le-a sărit imediat în ajutor prin Adrian Stângaciu, șeful Serviciului Juridic.

„În prezent, pentru toate argumentele de mai sus și în limitele informațiilor publice existente, clubul ACS DACIA UNIREA BRĂ‚ILA nu poate fi sancționat disciplinar pentru faptele pe care însuși clubul le-a sesizat”, scrie Stângaciu în „Scrisoarea FRF adresată Daciei Unirea Brăila”.

În concluzie, „jucătorii riscă sancțiuni în situația în care vor fi găsiți vinovați, ancheta fiind inițiată la inițiativa clubului”, a mai scris șeful Serviciului Juridic al FRF.

Cu alte cuvinte, Dacia Unirea nu va păți nimic dacă, într-un final, Departamentul de Integritate și Antifraudă din cadrul FRF va descoperi că gruparea brăileană a fost implicată în meciuri aranjate pentru pariuri, asta, deoarece conducătorii au făcut reclamație, chiar și după o perioadă îndepărtată de timp, împotriva propriilor fotbaliști. Doar jucătorii vor avea de suferit în final.

În precedentele cazuri anchetate de Departamentul de Integritate și Antifraudă din cadrul FRF și încheiate cu suspendări și amenzi, cluburile Gloria Buzău, Academica Clinceni sau Unirea Tărlungeni / Ștefănești nu au suferit retrogradări din campionat. Doar conducătorii, antrenorii sau jucătorii respectivelor cluburi au primit sancțiuni. În cazul celor trei cluburi amintite, niciunul nu a solicitat din propria inițiativă implicarea respectivului departament al FRF. Deci, cel mai probabil, la fel s-ar fi întâmplat și în cazul Daciei Unirea Brăila.

În acest sezon de Liga 2, Dacia Unirea a avut o mulțime de meciuri suspecte. A fost 2-3 cu ASU Poli, 4-4 cu Știința Miroslava, 4-3 cu Luceafărul Oradea, 2-2 cu Ripensia, 2-1 cu Metaloglobus, 2-2 cu Mioveni, 3-2 cu Hermannstadt, 2-2 cu Balotești, 3-2 cu Olimpia Satu Mare, 3-4 cu UTA, 3-3 cu Pandurii și, ultimul, 1-4 cu Știința Miroslava. Aproape tot acest campionat a fost unul suspect în rezultatele obținute de echipa lui Alin Pânzaru.

Rămâne de văzut dacă Gabriel Iosofache și Costel Roșu vor fi singurii jucători ai echipei Dacia Unirea Brăila asupra cărora va plana suspiciunea corectitudinii lor sportive. În multe rânduri, conducători din fotbalul românesc, dar și jucători, foști și actuali, au transmis că există aranjamente între echipe, însă nu cred că acestea au fost posibile fără implicarea mai multor părți din ambele tabere.

Mai jos puteți citi întreaga scrisoare a FRF adresată clubului Dacia Unirea Brăila:

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 13 Dec. 2017, 12:21 Campionat
Pe aceeași temă