Conducătorii clubului Dacia Unirea susțin acuzațiile lui Pânzaru împotriva foștilor jucători ai echipei suspecți de aranjare a meciurilor. Planul lui Brașoveanu pentru demascarea pariorilor

Marius ANGHEL 11 Dec. 2017, 19:01 Campionat

Campionatul Ligii 2, care acum poartă numele Liga 2 Casa Pariurilor, a fost din nou zguduit de declarațiile acuzatoare ale unui antrenor către foști jucători ai săi cu privire la implicarea lor în aranjarea meciurilor pentru pariuri. După cazurile Gloria Buzău, Academica Clinceni sau Unirea Tărlungeni-Ștefănești, în care jucătorii, antrenorii sau conducătorii acestor echipe au fost suspendați din viața sportivă și amendați pentru implicare în Mafia Pariurilor, e posibil ca în scurt timp să avem noi astfel de sancțiuni în eșalonul secund. Dacia Unirea Brăila e în centrul atenției de această dată.

Sâmbăta trecută, la finalul meciului pe care echipa brăileană l-a desfășurat pe teren propriu și l-a pierdut, scor 1-4 cu Știința Miroslava, antrenorul Daciei Unirea, Alin Pânzaru, a făcut acuzații fără precedent în fotbalul românesc. Acesta a dat vina pentru parcursul execrabil al echipei în această primă parte a sezonului în special pe doi jucători pe care deja i-a dat afară de câteva etape bune. „Blatiști nenorociți”, „au vândut în draci”, „trântitori” sau „blatiști ordinari” au fost cuvintele utilizate de Pânzaru și îndreptate către Costel Roșu și Gabriel Iosofache. Nici ceilalți jucători din lotul Daciei Unirea nu au scăpat de acuzațiile antrenorului.

Ulterior, Costel Roșu și Gabriel Iosofache au reacționat, s-au apărat și l-au atacat pe antrenorul Alin Pânzaru.

„S-a convenit ca evenimentul neplăcut să fie făcut public după finalul campionatului”

Reacția lui Alin Pânzaru la finalul jocului cu Știința Miroslava, după ultimul meci programat în acest an, nu a fost una spontană, ci pregătită tocmai pentru acest moment. Antrenorul a făcut mici referiri la cei doi foști elevi și la presupusele lor fapte și în precedentele două etape, cu Pandurii și ASU Poli, însă niciodată nu a ajuns atât de departe cu acuzațiile. Discursul său de la finalul meciului de sâmbătă a fost explicat pe site-ul clubului brăilean de președintele Valentin Avramescu. Conducătorul e alături de Pânzaru în acest demers de a-i incrimina pe Roșu și Iosofache de implicare în aranjarea meciurilor.

„Având în vedere comentariile apărute privind declarația antrenorului Alin Pânzaru la finalul partidei cu Știința Miroslava, facem următoarele precizări:

După jocul din deplasare cu Olimpia Satu Mare, cu desfășurarea oarecum ciudată a evoluției scorului, în urma discuțiilor purtate cu jucătorii și banca tehnică implicată în jocul respectiv, au apărut suspiciuni de implicare în „jocuri necurate” asupra jucătorilor Roșu Costel și Iosofache Gabriel.

Drept urmare s-a luat decizia rezilierii de îndată a contractelor cu cei doi (aceștia renunțând la toate drepturile financiare cuvenite) și a fost informat Departamentul de integritate și antifraudă din cadrul FRF.

De comun acord cu banca tehnică s-a convenit ca evenimentul neplăcut să fie făcut public după finalul campionatului, pentru a nu perturba procesul de pregătire al echipei, și așa grav încercat de dificultăți financiare.

Clubul nostru își reiterează poziția de a fi în prima linie a luptei pentru un fotbal curat (a se vedea cazurile Gloria Buzău, Alexandru Bălțoi), de a nu accepta nici măcar suspiciuni în propria „ogradă” privind asemenea fapte și de a lua primele măsuri în vederea îndepărtării oricăror bănuieli în acest sens.

Vom colabora, ca până acum, cu FRF și toate organele statului pentru clarificarea evenimentelor!”, e comunicatul de presă semnat de Valentin Avramescu, președintele Consiliului Director Dacia Unirea Brăila.

De la meciul cu Olimpia Satu Mare, desfășurat pe 11 noiembrie, jocul despre care face referire Pânzaru, a trecut aproape o lună și alte patru partide în care Dacia Unirea a înregistrat rezultate spectaculoase (2-3 cu UTA, 3-3 cu Pandurii, 1-2 cu ASU Poli și 1-4 cu Știința Miroslava). Roșu și Iosofache nu mai făceau parte din echipă.

Interesant este și că, în urmă cu aproape o lună, atunci când celor doi jucători li s-a reziliat contractul amiabil, același Avramescu, contactat de reporterul Liga2.ro, spunea că nu știe nimic de implicarea lui Roșu și Iosofache în presupuse aranjamente de meciuri, recunoscând, însă, că a auzit și el zvonuri în acest sens, dar că despărțirea se face după ce stafful tehnic a analizat „randamentul lor sportiv, în primul rând, și, în plus, a contat foarte mult dorința lor”.

Avramescu: „Nu am dovezi, eu am sesizat niște fapte, am făcut curățenie la club”

Acum, după declarațiile lui Pânzaru, Avramescu nu este la fel de vehement ca antrenorul echipei, spune că nu are dovezi, dar are suspiciuni. Înainte de a se ieși cu astfel de afirmații, președintele Daciei Unirea declară că s-a ținut cont de informațiile primite de la antrenori și de la o parte dintre jucători și că a fost informată și federația despre această situație.

„Informațiile acestea au ajuns și la urechile noastre și, după jocul de la Satu Mare, am luat măsurile interne pe care le-am considerat a fi cele mai bune, ne-am despărțit de Roșu și Iosofache. Și am informat despre acestă situație Comisia de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal. Fiecare spune ceea ce crede de cuviință, eu nu am dovezi, eu am sesizat niște fapte, am făcut curățenie la club, deciziile să le ia cei în măsură să facă acest lucru. Scorul înregistrat în partida cu Miroslava este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în acest campionat, iar poziția din clasament, după 21 de etape, arată zbuciumul din toată această perioadă. Rămâne să redresăm . Un lucru să fie clar, Dacia Unirea Brăila a fost și va rămâne în prim planul luptei pentru astfel de practici, iar cazurile cu Buzăul și cu fostul nostru jucător Bălțoi vin în sprijinul acestui argument. Probabil că același lucru se va întâmpla și de data aceasta. De altfel, duminică, 10 decembrie, vom face o analiză a lotului de jucători și dacă va fi cazul vom face și o reorganizare administrativă”, a spus Valentin Avramescu pentru Obiectiv Vocea Brăilei.

Numele Daciei Unirea a mai apărut într-un caz de trucare de meciuri alături de cel al Gloriei Buzău, însă, la acea vreme, la cererea clubului brăilean, Comisia de Integritate a FRF a emis un comunicat oficial prin care a înlăturat orice suspiciune care plana asupra echipei fanion a orașului Brăila.

De asemenea, la mijlocul acestui an, antrenorul Alin Pânzaru l-a denunțat la aceeași comisie pe Alexandru Bălțoi, antrenorul spunând că a fost abordat de fostul său elev pentru a „trânti” meciul pe care Dacia Unirea urma să-l joace pe teren propriu, pe 12 aprilie, cu Academica Clinceni. Comisia FRF l-a sancționat apoi pe Bălțoi cu 10 luni de suspendare și l-a amendat cu 10.000 de lei.

Brașoveanu: „S-a sădit această sămânță a răului, dar nu doar la noi, ci în toată Liga a 2-a”

Și celălalt conducător al clubului Dacia Unirea, președintele executiv Auraș Brașoveanu, îl susține pe antrenorul Alin Pânzaru și declarațiile acestuia împotriva a cei doi foști jucători ai echipei.

„O declarație a antrenorului pe care clubul o va susține și o va detalia în momentul în care va fi nevoie. E cam mult spus că avem dovezi, dar avem declarațiile unor jucători care au fost în situația de a fi invitați, între ghilimele, să participe la astfel de jocuri. În momentul în care am avut certitudinea că ceva e putred în vestiar, am luat măsuri. De altfel, s-a văzut că pe parcursul acestui tur am renunțat la o serie de jucători, toți titulari (n.r. – Dacia Unirea Brăila s-a despărțit în ultima perioadă de Gabriel Lazăr, Cosmin Mihai, Costel Roșu și Gabriel Iosofache). Clubul a traversat o situație dificilă, o situație care se cunoștea, situație care le-a fost prezentată jucătorilor în momentul în care s-a plecat la drum în noul sezon competițional. Au fost rugați să se gândească foarte bine dacă pot face față unei astfel de presiuni (n.r. – că vor fi probleme cu banii și vor fi întârzieri salariale), iar în situația, în care cred că da, atunci să își asume, alături de club, această situație. Cei care au rămas și-au dat acceptul, deci s-a plecat la drum în cunoștință de cauză că vom traversa o perioadă, din punct de vedere financiar, mai grea”, a spus Brașoveanu la emisiunea Fotbal Club de la DigiSport.

Brașoveanu este și unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF. „Clubul are partea lui de vină vizavi de faptul că a crezut în anumiți oameni. Nu avem o garanție a jocurilor care au fost trucate, dar sunt suspiciuni avem pentru mai multe meciuri jucate. Din păcate, atât la jocuri pierdute, cât și la jocuri pe care le-am terminat la egalitate sau chiar le-am câștigat”, a mai declarat Brașoveanu, care e convins că și alte cluburi din Liga 2 sunt în situația Brăilei: „S-a sădit această sămânță a răului, dar nu doar la noi, ci în toată Liga a 2-a. 100% sunt și alte cluburi în aceeași situație. Ce se întâmplă e grav”.

Planul lui Brașoveanu: „Să creionăm o listă de jucători asupra cărora există suspiciuni, astfel încât să rămână în afara fenomenului”

Brașoveanu are un plan pentru eliminarea jucătorilor suspecți de blaturi din fotbal. Acesta propune să se facă o listă cu toți cei care sunt bănuiți de astfel de practici. „Sunt suspiciuni la cinci-șase meciuri. Există informații că au încercat să corupă alți colegi. Eu vă pot spune ce încercăm noi la nivel de liga a doua: să creionăm o listă de jucători asupra cărora există suspiciuni, astfel încât să rămână în afara fenomenului. Nu au cum să ne dea în judecată, nimeni nu ne poate obliga să angajăm un anumit jucător. Nu e o îngrădire a dreptului la muncă, se creează un produs fals cu asemenea fotbaliști. O astfel de imagine duce la pierderea finanțării, se poate ajunge la desființarea echipei”, a mai declarat Auraș Brașoveanu la DigiSport.

Un alt meci suspectat este și cel de vinerea trecută dintre CS Mioveni și Dunărea Călărași (scor 1-3). Argeșenii au condus la pauză cu 1-0 după ce jucătorii Dunării nu avut o prestație foarte slabă, însă, în repriza secundă, desfășurarea partidei s-a schimbat. Călărășenii și-au revenit și au făcut 3-1, în timp ce gazdele au fost de nerecunoscut. În urma acestui rezultat, Dunărea, echipa lui Dan Alexa, a urcat pe primul loc.

Întrebat de moderatorul emisiunii Fotbal Club dacă despre acel meci este vorba, Brașoveanu a dat senzația că răspunde afirmativ. „Mă pufnește râsul, ne gândim la același meci. Din păcate, nu e un râs natural. Mi-a înghețat de mult zâmbetul când mă gândesc la ce se întâmplă”, a spus Brașoveanu.

În acest sezon de Liga 2, Dacia Unirea a avut o mulțime de meciuri suspecte. A fost 2-3 cu ASU Poli, 4-4 cu Știința Miroslava, 4-3 cu Luceafărul Oradea, 2-2 cu Ripensia, 2-1 cu Metaloglobus, 2-2 cu Mioveni, 3-2 cu Hermannstadt, 2-2 cu Balotești, 3-2 cu Olimpia Satu Mare, 3-4 cu UTA, 3-3 cu Pandurii și, acum, 1-4 cu Știința Miroslava. Aproape tot acest campionat a fost unul suspect în rezultatele obținute de echipa lui Alin Pânzaru.

La finalul primei părți a sezonului, Dacia Unirea Brăila se află pe locul 18, cu 18 puncte acumulate în 21 de meciuri. Patru victorii, șase egaluri, 11 înfrângeri și un golaveraj de 45-48 sunt cifrele Brăilei în acest campionat.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto principal: Sorin PANĂ‚ (fb Sportul Ilustrat)

Marius ANGHEL 11 Dec. 2017, 19:01 Campionat
Pe aceeași temă