Lupta pentru promovare în Liga 1: program și calcule pentru ultimele șase etape! Clinceniul și Chindia au prima șansă, „U” Cluj, Snagov și Petrolul rămân în cărți

Marius ANGHEL 29 Apr. 2019, 11:49 Campionat
Lupta pentru promovare în Liga 1: program și calcule pentru ultimele șase etape!** Clinceniul și Chindia au prima șansă,

Etapa de Paște s-a încheiat, iar cea mai câștigată echipă dintre cele care luptă pentru promovare a fost Chindia Târgoviște. Trupa lui Viorel Moldovan a obținut victoria în derby-ul cu liderul clasamentului, Clinceni, scor 1-0, și s-a apropia la trei puncte de acesta. Urmăritoarele, „U” Cluj, Sportul Snagov și Petrolul Ploiești, n-au profitat deloc, pierzând cu Ripensia (2-3), Metaloglobus (0-1), respectiv Daco-Getica (1-3).

Astfel, după 32 de etape, cu șase înainte de finalul sezonului, Academica Cliceni și Chindia Târgoviște sunt cele mai bine poziționate și sunt principalele favorite în lupta pentru promovare. „U” Cluj are prima șansă la baraj, în timp ce Sportul Snagov și Petrolul păstrează speranțe că pot prinde măcar locul pe care se află acum formația antrenată de Bogdan Lobonț.

Mai jos, regăsiți programul până la finalul sezonului al celor cinci echipe cu șanse la promovare și o scurtă descriere pentru fiecare în parte.

Academica, al doilea cel mai dificil program

Cu șase etape înainte de finalul sezonului, Academica Clinceni se află la o distanță de șapte puncte de „U” Cluj, ocupanta locului 3, astfel că în aceste meciuri are nevoie de patru victorii pentru a fi sigură de promovarea directă în Liga 1. Echipa lui Ilie Poenaru pare să aibă al doilea cel mai dificil program, după Snagov.

Va întâlni două dintre contracandidate, pe „U” Cluj și Petrolul, alte două echipe care luptă dramatic pentru salvarea de la retrogradare, Energeticianul și Aerostar, și altele două care pot fi periculoase dacă își propun acest lucru, ASU Politehnica și FC Argeș. Partida de la Ploiești va fi în ultima etapă, atunci când ar putea să-și știe deja soarta.

Chindia, cel mai ușor program

În schimb, Chindia are nevoie, în acest moment, de cinci victorii pentru a fi sigură de promovarea în Liga 1. Rezultatele directe cu „U” Cluj nu o avantajează, fiindcă la Târgoviște a câștigat cu 2-1, iar la Cluj-Napoca a pierdut cu 1-3.

Chindia are cel mai greu meci în etapa care va urma: o întâlnește în deplasare pe Sportul Snagov. Și cu o înfrângere își păstrează poziția care o duce direct în Liga 1, însă apoi nu-și mai permite niciun pas greșit. Va întâlni însă adversari din partea inferioară a clasamentului, astfel că nu ar trebui să aibă probleme.

CS Balotești, Pandurii, Metaloglobus, Luceafărul și Energeticianul sunt celelalte echipe pe care le va întâlni, primele dintre ele aproape victime sigure, iar următoarele puțin mai dificile.

„U” Cluj, favorită la baraj

„U” Cluj urmează să întâlnească două echipe ca și retrogradate, ACS Poli și CS Balotești, două contracandidate, Clinceni și Snagov, pe UTA, rămasă fără obiectiv, și pe Pandurii, care ar putea avea emoții cu retrogradarea.

Echipa lui Bogdan Lobonț nu își imaginează niciun pic că va rata promovarea în anul în care a împlinit 100 de ani, indiferent că va trebui să joace barajul, în cazul în care nu depășește una dintre contracandidate.

Snagovul și Petrolul au doar șanse matematice

Ultimele două clasate în acest grup de echipe care luptă pentru promovare și care încă mai au șanse matematice sunt Sportul Snagov și Petrolul. Ambele cluburi traversează situații de criză și sunt imprevizibile în acest moment.

Snagovul are un program aproape asemănător cu Clinceniul, singura diferență fiind că joacă împotriva Chindiei, iar Academica o întâlnește pe Petrolul. În rest, adversarii sunt aceiași, însă diferă locațiile în care își desfășoară meciurile. Trupa lui Eugen Trică întâlnește, astfel, două dintre contracandidate, pe Chindia și „U”.

Petrolul are nevoie de minuni pentru a mai prinde măcar locul 3. În următoarele cinci etape întâlnește adversari care, în mod normal, dacă jocul i-ar funcționa, nu ar fi trebuit să aibă probleme. Nu se întâmplă însă asta, astfel că împotriva Farului, Ripensiei și UTA-ei are meciuri dificile, doar cu aproape retrogradatele Brăila și ACS Poli având misiune mai facilă. Dacă va trece cu bine peste aceste cinci jocuri, doar cu victorii, în ultima etapă o va întâlni pe teren propriu pe Academica Clinceni.

Clasamentul echipelor cu șanse la promovare înainte de cele șase etape rămase de disputat:

1.     Academica Clinceni     32     24     1     7     64-18     73 pct.
2.     Chindia Târgoviște     32     21     7     4     62-31     70
3.     AS FC Universitatea Cluj     32     20     6     6     74-26     66 
4.     Sportul Snagov     32     19     6     7     48-29     63 
5.     Petrolul Ploiești     32     19     5     8     56-32     62

Programul echipelor cu șanse la promovare în ultimele etape:

etapa/
echipa
Academica Clinceni Chindia Târgoviște Universitatea Cluj Sportul Snagov Petrolul Ploiești
33 Energeticianul (a) Sportul Snagov (d) ACS Poli Timișoara (d) Chindia Târgoviște (a) SSC Farul Constanța (d)
34 ASU Politehnica Timișoara (d) CS Balotești (a) UTA Arad (a) Energeticianul (d) Dacia Unirea Brăila (a)
35 Universitatea Cluj (a) Pandurii Târgu Jiu (d) Academica Clinceni (d) ASU Politehnica Timișoara (a) Ripensia Timișoara (d)
36 Aerostar Bacău (d) Metaloglobus București (a) Sportul Snagov (a) Universitatea Cluj (d) ACS Poli Timișoara (a)
37 FC Argeș (a) Luceafărul Oradea (a) CS Balotești (d) Aerostar Bacău (a) UTA Arad (d)
38 Petrolul Ploiești (d) Energeticianul (d) Pandurii Târgu Jiu (a) FC Argeș (d) Academica Clinceni (a)

 

Cum erau clasate cele cinci echipe în pauza de iarnă, după 21 de etape:

1.     Sportul Snagov      21     14     4     3     35-14     46 pct.
2.     Academica Clinceni     21     15     0     6     41-15     45
3.     Petrolul Ploiești     21     14     3     4     43-19     45
4.     Universitatea Cluj     21     13     5     3     47-15     44
5.     Chindia Târgoviște     21     13     5     3     41-23     44

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 Apr. 2019, 11:49 Campionat
Pe aceeași temă