LPF vrea schimbarea licențierii pentru ca echipele modeste să nu mai promoveze din Liga 2. Clinceniul și Chindia, în vizorul lui Iorgulescu: „Așa nu se mai poate”

Marius ANGHEL 16 Apr. 2019, 19:08 Campionat
LPF vrea schimbarea licențierii pentru ca echipele modeste să nu mai promoveze din Liga 2.** Clinceniul și Chindia, în vizorul lui Iorgulescu:

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă susținută după ce s-au vândut drepturile de televizare a Ligii 1 pentru următorii cinci ani, că va cere Federației Române de Fotbal să facă un nou dosar de licențiere pentru promovarea din Liga 2.

LPF vrea condiții mult mai dure de licențiere, dorind, în acest mod, să nu mai vadă în Liga 1 echipa care să nu aibă stadioane cu condiții de primă ligă. E un atac direct al lui Iorgulescu, chiar dacă nu a numit echipele, împotriva unor formații ca Academica Clinceni, Sportul Snagov și Chindia Târgoviște, care nu au stadioane și condiții să joace în Liga 1.

„Afectează promovarea cluburilor mici în Liga 1, pentru că aceste cluburi nu au stadioane și condiții pentru a juca în Liga 1. Din acest punct de vedere, suntem în discuții cu FRF să facem niște schimbări, pentru că nu le mai putem acorda grațiere să joace un an în altă parte, în alte localități unde găsesc stadion omologat. Nu se mai poate face ceva acum, ci trebuie anunțat cu un an înainte. Așa nu se mai poate, pentru că ne trezim că intră în Liga 1 echipe ca… Hermannstadt, care a primit perioadă de grațiere să joace în altă parte, fiindcă nu are stadion și și-l renova pe cel propriu până la finalul anului, și nici acum nu joacă pe propriul stadion. Ne gândim ca, pe viitor, cele care nu îndeplinesc condițiile de licențiere să nu promoveze”, e de părere Gino Iorgulescu.

În acest moment, în Liga 2, cu opt etape înainte de finalul sezonului, lider este Academica Clinceni, cu 70 de puncte, iar pe locul 2 se află Chindia, cu 66 de puncte. Pe locul 3, de baraj, e Universitatea Cluj (63 pct.), urmată îndeaproape de Sportul Snagov (60) și Petrolul Ploiești (59).

Clinceniul și Snagovului sunt din Ilfov, nu au condiții de Liga 1 și nici suporteri, în timp ce Chindia nu are stadion.

Săptămâna trecută, și Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, a spus că nu se mai poate continua în acest ritm, cu echipe din Ilfov, fără spectatori, în prima ligă, și propunea o fuziune între Academica Clinceni și Rapid. „Cred că Academica Clinceni ar trebui să facă o combinație cu Rapid. Bă, să ne trezim! Unii suporteri cred că ei sunt echipele, nu patronul. Ce vreți? Să fie doar comune de lângă București în Liga 1? Suntem nebuni cu toți? Chiajna, Voluntari, Otopeni, Clinceni, Snagov… Suntem nebuni? Orașe ca Timișoara, Arad, Constanța sau Ploiești nu au echipe în Liga 1. Nu se poate așa ceva! Unde ați mai văzut asta?, a declarat Dragomir.

Pe cine așteptau și cine intră pe ușă: în loc de „U” Cluj și Petrolul s-ar putea să promoveze Clinceni și Târgoviște

Liga Profesionistă de Fotbal a vândut astăzi drepturile de televizare ale Ligii 1, pentru următoarele cinci sezoane, pentru 28 de milioane de euro, plus TVA, de ediție de campionat, către aceleiași firme care le deține și acum.

Vreau să vă spun că s-a aprobat în Adunarea Generală semnarea contractului cu firma care deține în acest moment drepturile TV, pentru o perioadă de cinci ani, cu o valoare de 28 de milioane, cu TVA. Nu intrăm în amănunte. Meciurile vor fi difuzate pe Digi Sport, Look, Telekom. S-a votat cu 13 la 1 în favoarea contractului pentru drepturile TV. Singurul club care s-a opus a fost CS U Craiova. Motivul pentru care au votat împotriva a fost că nu le convenea modul în care se fac programările la TV”, a spus Gino Iorgulescu, la finalul Adunării Generale la LPF.

Actualul contract, semnat în 2014 cu firma ISB, din Malta, pentru 27,5 milioane de euro net pe an, expiră în această vară.

Sursele ProSport afirmă că șefii cluburilor din Liga 1 au votat în favoarea contractului pentru că, pe de o parte, depind de acești bani, iar pe de alta își dau seama că sezonul viitor nu va produce schimbări spectaculoase pentru apetitul microbistului român.

„Spaima” Ligii, a deținătorilor de drepturi TV și a televiziunilor care transmit meciurile (DigiSport, TelekomSport, LookSport) este că la vară ar putea promova în Liga 1 și Academica Clinceni, actualul lider al Ligii 2, care are 7 puncte avans față de locul 3 cu 8 etape înaintea finalului de sezon.

Iorgulescu și ai lui așteptau promovări din partea Universității Cluj și a Petrolului, unele care ar fi ridicat nivelul de interes, dar s-au trezit cu Academica Clinceni (locul 1) și Chindia Târgoviște (locul 2), echipe fără baze mari de fani, care foarte probabil nu vor juca pe terenul propriu dacă promovează și care sunt lipsite de interes pentru microbistul obișnuit.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: George FILIP / Mediafax foto

Marius ANGHEL 16 Apr. 2019, 19:08 Campionat
Pe aceeași temă