Începând din acest weekend, Ionuț Popa își începe cel de-al patrulea mandat ca și șef al staffului tehnic utist. Din postura de director tehnic, „Mister” va colabora cu antrenorul principal Cristian Todea, cel secund, Cristian Păcurar, și Dan Țapoș, responsabil cu pregătirea portarilor. Sâmbătă după-amiază, Popa a avut o primă discuție cu jucătorii, i-a anunțat că vor avea de susținut două teste, unul de efort și altul de forță, în zilele de luni și marți programând deja câte două antrenamente, iar duminică „doar” unul. Cert este că tehnicianul de 64 de ani intenționează să se implice total la UTA, invocând deja discuții cu primarul Gheorghe Falcă pe tema finanțării clubului, dar și pe cea și a terenurilor din Arad, cu accent pe „Motorul”. Totodată, Popa e conștient că unii suporteri nu privesc cu ochi buni revenirea sa la UTA și, chiar dacă nu înțelege de ce, e dispus să aibă o discuție față în față cu contestatarii săi.
Mai jos vă redăm ceea ce a declarat Ionuț Popa pentru Sport Arad după revenirea sa la UTA:
…despre relația cu suporterii: „De la bun început, le repet celor cărora nu mă cunosc că privesc fiecare echipă pe care o întâlnesc din postura antrenorului ca pe un dușman, nu un simplu adversar. Pornind de aici, poate am mai exagerat cu declarațiile, dar nu-mi amintesc să-i fi jignit pe suporterii UTA-ei. Am înțeles și am citit și eu că unii dintre ei nu mă suportă, nu mă vor nici în ruptul capului la UTA, dar eu sunt dispus să am o discuție lămuritoare cu ei. La Colin, la bar, sau unde doresc ei. Oricum, această atitudine a lor mă ambiționează și mai mult, la fel cum îmi dau putere și multele mesaje de încurajare pe care le tot primesc de ieri încoace de la alți suporteri ai echipei. Eu cred că ei, suporterii, sunt datori să susțină echipa în orice condiții, iar eu să-mi fac treaba la care m-am înhămat într-un moment greu. Venind acum la echipă, cred că am dovedit că îmi pasă de acest club, la care de altfel am debutat ca antrenor principal în anul 1993, într-un meci cu Petrolul”.
…despre relația cu autoritățile locale: „Am discutat destul de mult cu domnul primar Falcă și apropiații săi în ultimul timp, pe undeva suntem colegi de suferință. Ambii am fost înjurați la acel meci cu Universitatea Cluj, de acum 7-8 ani, am fost făcuți vânzători, dar iată că unul finanțează echipa, iar celălalt, adică eu, revin într-un moment greu la club fără să am pretenții financiare cel puțin până în vară”.
…despre relația cu conducerea clubului: „Eu și domnul Meszar suntem pe aceeași lungime de undă. Am semnat un contract valabil doar până în vară, căci trebuie rezolvată cumva situația financiară înainte de a face și alte planuri, alte strategii. Chiar am dori să clarificăm odată pentru totdeauna forma prin care autoritățile locale pot da bani la UTA. Există Legea 69 a sportului, care, împreună cu ordonanța numărul 38, pot fi luate în considerare de autoritățile locale în găsirea unei alte forme de finanțare. Am încercat și la Timișoara acest lucru, doar că acolo erau datorii mari la Stat, în timp ce UTA e curată din acest punct de vedere”.
…despre colaboratorii săi de pe banca UTA-ei: „Sunt sincer și vă spun că am devenit principalul responsabil cu pregătirea echipei. Din start, însă, mi-am dorit ca toți antrenorii să rămână pe loc, poate că un altul venit din altă parte nu ar fi făcut asta. Din păcate, Botiș și-a manifestat dorința să rămână să antreneze doar grupa lui de copii la UTA, în timp ce pe Todea, Păcurar și Țapoș mă bazez mult în continuare”.
…despre lotul de jucători: „Într-adevăr, azi am avut o primă discuție cu jucătorii și i-am văzut cam debusolați, lipsiți de încredere. Sunt foarte mulți tineri la echipă, cu potențial important, dar asta nu înseamnă că au și reușit deja în fotbal. Odată cu înaintarea în vârstă, am devenit din ce în ce mai pretențios, vreau din ce în ce mai mult de la fiecare jucător în parte, nimeni nu va fi cruțat. Plec de la zero cu toți, după testele de mâine și de luni voi vedea unde sunt din punct de vedere fizic. Cred și sper că stau bine după pregătirea din această iarnă, dar trebuie să fiu sigur de acest lucru, înainte de a ne apuca să lucrăm și pe partea tactică. Încă trei-patru săptămâni rezultatele vor fi mai mult întâmplătoare, dar sper că după o lună, o lună și jumătate, rezultatele muncii împreună se vor vedea și în clasament. Îmi pare foarte rău că Stahl e încă accidentat, deși l-am trimis și la un medic la Timișoara în această săptămână. Mi se pare un fotbalist cu calități excelente care ne va lipsi încă o săptămână-două”.
…despre obiectiv: „În acest moment, situația nu e deloc roză. S-a pierdut un prim meci în acest an, urmează alte partide foarte grele, iar lotul nu e foarte complet. În acest sens, mi-aș mai dori cel puțin doi fotbaliști, un fundaș central și un mijlocaș de bandă, dar trebuie să am încă o discuție cu domnul Meszar pe această temă. Variante ar fi, cunosc și eu destui impresari care ne-ar putea ajuta repede, însă conducerea va avea ultimul cuvânt. Din punctul meu de vedere, mai avem nevoie de aproximativ 20 de puncte ca să stăm liniștiți în privința obiectivului, rămânerea în Liga 2-a. Nu e deloc simplu, iar situația se aseamănă cu cea din 2009, după plecarea lui Ionuț Chirilă și a multor jucători cu experiență. Echipa a trebuit refăcută de la zero, tot în jurul unui nucleu de tineri din Arad, iar anul următor ne-am bătut la promovare, în ciuda problemelor de ordin financiar. Revenind, trebuie să fim atenți la echipele din zona noastră de clasament, căci nu cred că vreuna dintre ele se va da bătută. Îmi amintesc de un amical Călărași – Brăila, câștigat de oaspeți, așa că trebuie să fim cu ochi în patru și să începem să facem rapid puncte”.
…despre solicitările sale: „În afară de cele două transferuri, le-am comunicat celor din conducere că trebuie achitat cât mai rapid cel puțin unul dintre salariile restante. E nevoie de jucători cât de cât mulțumiți, cu putere de muncă și o să insist și pe lângă domnul primar sau Ovidiu Moșneag să mai atragă, poate, lângă noi ceva sponsori. Și tot domnului Falcă i-am spus deja că trebuie făcut tot ce este posibil și imposibil ca echipa să joace din nou la Arad cel târziu din luna aprilie sau chiar și mai repede. Cu Timișoara, nu cu Poli, căci pentru mine Poli e doar cea din Liga 1, ce are palmaresul. Aradul are echipă de fotbal, ce caută ea să joace la Șiria? În fine, trebuie găsite soluțiile ca echipa să nu se plimbe ca țiganul cu cortul prin oraș. Adică să se dezbrace într-un loc și să se antreneze altundeva, eu de altfel îmi pun la dispoziție baza sportivă pentru a da o mână ajutor în acest sens. Chiar acum am câțiva oameni acolo, care curăță cele trei terenuri, cel sintetic, de iarbă și suprafața cu nisip”.
Concluzii. „Nu mai are rost să vorbim, trebuie să trecem cu toții la fapte. Știu că azi sunt înjurat de mulți, dar rezultatele vorbesc mereu în fotbal și în sport în general. Dacă acestea vor fi bune, nu vor mai fi neînțelegeri, mai ales că suntem toți de aceeași parte a baricadei și ne dorim să o vedem din nou pe UTA în Liga 1″.
Sursa: Sport Arad
Foto: Viorel MUSCĂ‚