„Galben-albaștrii” l-au „detronat” pe Rege

30 Apr. 2012, 14:54 Campionat

S-a terminat egal. Zero la zero. Pentru cine? Pentru Viitorul Constanta. Chiar daca a pierdut sefia clasamentului in urma rezultatului de pe „Municipal”, echipa „Regelui” Gica Hagi se poate considera norocoasa ca a câstigat un punct in fata Bacaului. Si asta pentru ca in partida de sâmbata, „galben-albastrii” au avut initiativa. Marturie stau atât raportul ocaziilor de gol, cât si celelalte date statistice ale intâlnirii, incepând cu suturile la poarta si incheiind cu loviturile de colt, toate favorabile formatiei finantate de Dumitru Sechelariu. Concluzionând, bacauanilor le-a lipsit golul, nu insa si orgoliul de a se reabilita dupa cele trei infrângeri consecutive. Judecând prin prisma prestatiei de sâmbata, este un pas inainte. Pentru Viitorul, in schimb, e un pas inapoi: in clasament si nu numai.

Le-au crescut aripi

Fata de infrângerea interna de miercurea trecuta, suferita in fata Brailei, bacauanii au avut alte aripi. La propriu si la figurat. Cristi Popovici a mutat inspirat pe benzi, pastrând fundasii de margine Mihalachioaie si Eudean, dar titularizându-i ca mijlocasi laterali pe Lipovanu si Luncanu. Viteza celor doi „L” a pus in serioasa dificultate apararea constanteana, care s-a confruntat si cu desele demarcari ale lui Curiliuc, favorizate de travaliul si de pasele inspirate ale lui Marius Croitoru. De partea cealalta, (ex)-lidera s-a prezentat pe „Municipal” cu Gheorghe Hagi in tribuna si cu un 4-1-4-1 pe teren. O formula de echipa care l-a avut pe Onicas la inchidere, iar ca vârf impins, un alt fost stelist de mare valoare: Nicolae Dica.

Hurdubei, ocazia meciului

Actiunea purtata in min. 5 de Curiliuc pe partea dreapta a anuntat ca Viitorul va avea viata grea la Bacau. Confirmarea a venit dupa alte zece minute: Luncanu a sprintat pe stânga, a ratat verticalizarea, dar s-a revansat cu o inspirata schimbare de directie pentru sutul de la distanta al lui Mihalachioaie, respins cu dificultate de Bolboasa. Oaspetii au replicat prin Dica si Chitu, fara a pune insa in real pericol la poarta lui Stamatin. Emotiile mari le-a avut tot goal-keeper-ul Viitorului. In minutul 22, Mihalachioaie a „dinamitat” un alt balon de la peste 35 de metri, care a trecut la o palma de vinclul portii constantene, pentru ca in min. 29 sa aiba loc cea mai mare ocazie a meciului: Curiliuc a centrat excelent de pe dreapta, insa Hurdubei a reluat imprecis din marginea careului mic!

Loviturile libere, specialitatea casei

Oaspetii au inceput mai bine partea secunda, creindu-si doua bune oportunitati de a deschide scorul in minutul 52. De fiecare data, insa, David Stamatin s-a opus inspirat, „inchizând” poarta, dar si tabela. Mai intâi, portarul bacauan a respins in afara terenului balonul trimis cu capul de Iancu la centrarea lui Chitu, pentru ca la cornerul succesiv, executat perfect de Dica, sa neutralizeze si „capul” lui Larie. Stamatin a iesit la rampa si in min. 59, când a parat „trasorul” lui Chitu, un stângaci de 20 de ani, postat pe banda dreapta pentru a-si pune cât mai bine in valoare piciorul de sut. Si daca tot vorbim de suturi, maestrul incontestabil al genului a fost sâmbata Ionel Mihalachioaie, cel care in repriza secunda l-a pus din nou la grea incercare pe Bolboasa, ca urmare a unei lovituri libere din afara careului obtinuta de Lipovanu.

Mai buni și în zece

Finalul a fost unul incins, iar aici nu ne referim la cele 30 de grade din termometre. In minutul 75, gazdele au pus in scena una dintre cele mai spectaculoase faze ale intâlnirii: Croitoru a recuperat un balon in apriopierea centrului terenului, a schimbat jocul pe stânga, unde combinatia in viteza realizata de „rezervistii” Boghian- Huiban, a pus pe picior gresit apararea Viitorului, care a riscat autogolul la devierea stoperului Putanu. Desi ramasa in inferioritate numerica in urma eliminarii lui Curiliuc in min. 78 (doua „galbene”), FCM Bacau a fost echipa care putea da lovitura pe final de meci. Astfel, in min. 80, Croitoru a centrat ca la carte din lovitura libera, Ursu a reluat cu capul, dar Bolboasa s-a opus in-extremis, respingând in corner. Asa ca s-a terminat 0-0. Pentru cine? Pentru Viitorul, care a evitat sâmbata, la Bacau, cea de-a patra infrângere a sezonului.

FCM Bacău – Viitorul Constanța 0-0

Stadion: „Municipal”. Spectatori: aproximativ 300. Suturi la poarta: 9-6 (pe poarta: 5-3). Cornere: 6-4.
FCM Bacau: Stamatin- Mihalachioaie, Lozneanu, Ursu, Eudean – Lipovanu (min. 61 Boghian), Taban, M. Croitoru, Luncanu (min. 68 Huiban) – Curiliuc, Hurdubei (min. 58 Vraciu). Antr.: Cr. Popovici.
Viitorul Constanta: Bolboasa- Bejan, Larie, Putanu, Turcu- Onicas (min. 83 Herea)- Chitu, Lazar, G. Iancu (min. 68 Jianu), Cârstocea (min. 46 V. Simion) – Dica. Antr.: C. Anghel.
Cartonase galbene: Curiliuc (min. 58 si ’78), Turcu (’70) si Herea (90+1).
Cartonas rosu: Curiliuc (’78).
Arbitri: Robert Dumitru- Laszlo Bucsi si Peter Ioszef.

Sechelariu și Hagi au văzut meciul împreună

O ședinta cât o repriză

Finantatorii celor doua adversare de sâmbata, de pe „Municipal”, Dumitru Sechelariu si Gheorghe Hagi au urmarit partida impreuna, din loja stadionului bacauan. „Regele” Hagi a apreciat evolutia ambitioasa a „galben-albastrilor”, insa s-a declarat nemultumit de jocul propriei echipe. De altfel, imediat dupa meci, Hagi si-a bagat jucatorii intr-o sedinta de aproximativ 45 de minute, chiar in vestiar.

Asaltat de fani

La iesirea de la vestiare, Gica Hagi a fost asteptat de zeci de fani, in marea lor majoritate copii, mari amatori de autografe, dar si de fotografii cu idolul lor. Dupa fani, a venit rândul jurnalistilor sa-l ia „in marcaj” pe cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor. „A fost o saptamâna grea, cu meciuri din trei in trei zile. Din pacate, n-am reusit sa marcam la Bacau, iar când nu inscrii, n-ai cum sa câstigi”, a declarat Hagi.

„Bacăul? Echipă de viitor”

„Bacaul e o echipa tânara, ca a noastra, talentata si ea, cu jucatori de viitor”, a spus Hagi, care s-a ferit sa faca nominalizari. Chestionat despre „decarul” gazdelor, Curiliuc, unul dintre cei mai activi jucatori in meciul de sâmbata, finantatorul Viitorului Constanta a driblat cu finete, ca pe vremea când evolua in teren: „Când nu se dau goluri, nu e bine sa vorbim despre un jucator anume”.

Mesajul „Regelui”: „Tradiție aveți!”

Gica Hagi si-a amintit si despre faptul ca a debutat in prima liga chiar pe stadionul bacauan, in 1982, la un meci pierdut de Farul cu 3-0 in fata Bacaului. „Aveam viata grea ori de câte ori veneam sa jucam aici. Traditie aveti; poate ca intr-o zi veti juca din nou in prima liga. Depinde de finantatorul clubului, Dumitru Sechelariu, de jucatori, de stabilitate; sunt multi factori care influenteaza o promovare. E munca multa, uneori iese, alteori nu, dar important este sa mergi inainte”, a concluzionat Gica Hagi.

Croitoru-Dică, amici-inamici

Partida dintre FCM Bacau si Viitorul Constanta a prilejuit si un duel al „capitanilor” celor doua formatii, Marius Croitoru si Nicolae Dica, fosti coechipieri la Steaua. „Pentru mine, reintâlnirea cu «Dicanio» a fost placuta. Nu stiu cum a fost pentru el; cred ca nu prea i-a cazut bine deoarece aveau nevoie de victorie si au fost mai degraba aproape de o infrângere”, a comentat Marius Croitoru, unul dintre cei mai activi jucatori ai Bacaului in partida de sâmbata. „Suntem o echipa tânara, frumoasa, care a demonstrat ca joaca toate meciurile pe teren si care isi doreste mai mult”, a adaugat capitanul Bacaului.

Popovici: „Meritam mai multe”

Te poate multumi o remiza? In niciun caz. Mai ales dupa ce ai avut cele mai mari ocazii ale meciuri. Chiar daca s-a confruntat cu ex-lidera ligii secunde, Viitorul Constanta, antrenorul FCM Bacau, Cristi Popovici s-a declarat nemultumit de rezultat: „Noi nu ne-am propus neaparat sa scoatem un punct cu Viitorul. Dorinta noastra a fost sa ne comparam cu lidera la nivel de exprimare, cu atât mai mult cu cât si adversara noastra constituie o echipa foarte tânara. Consider ca meritam mai mult deoarece am avut ocaziile cele mai importante. Ma refer aici la ratarea lui Hurdubei din prima repriza, la o faza la care trebuia sa inscriem fara probleme si la lovitura de cap din final a lui Ursu. De partea cealalta, chiar daca a exercitat o presiune asupra careului nostru, nu cred ca Viitorul a avut o ocazie care sa se compare cu cele doua ale noastre pe care le-am amintit anterior”.

Lozneanu și-a spart pometele

Fundasul central al Bacaului, Andrei Lozneanu, a evoluat in repriza secunda a partidei cu Viitorul Constanta cu un plasture pe obrazul drept. Motivul? In primul mitan, stoperul „galben-albastrilor” s-a ales cu o rana deschisa la pomete, ca urmare a unui cot primit in fata din partea unui adversar. „Nu cred ca a vrut; a fost fault de joc”, a comentat, cu fair-play, Lozneanu, care in minutul 70 putea sa o pateasca mult mai rau, „talpa” pusa de Turcu lovindu-l direct in frunte la o faza derulata la mijlocul terenului.

Stamatin, de netrecut

Portarul Bacaului, David Stamatin a iesit la rampa sâmbata cu trei interventii foarte apreciate la loviturile de cap ale lui Iancu si Larie, respectiv la sutul lui Chitu. „A doua lovitura de cap a fost cel mai dificil de aparat. Am avut si noi ocazii bune de a inscrie, insa, având in vedere ca am evoluat in zece oameni pe final, cred ca rezultatul de egalitate e destul de bun. A fost un meci greu, mai ales ca a fost si foarte cald, iar adversara noastra a venit la victorie aici”, a declarat Stamatin.

Curiliuc: „Regret eliminarea”

Desi a avut o evolutie foarte buna contra Viitorului Constanta, Catalin Curiliuc a iesit din vestiar, la finalul jocului, cu capul in pamânt. Atacantul bacauan era abatut pentru eliminarea survenita ca urmare a doua cartonase galbene. Daca primul avertisment a venit ca o sanctiune pentru un fault, in schimb „galbenul” care a provocat eliminarea a avut la baza lovirea mingii dupa fluierul arbitrului Robert Dumitru. Nemultumit de o decizie a „centralului”, Curiliuc a sutat in minge, lucru care i-a atras, normal, al doilea avertisment si, implicit, eliminarea. „Regret gestul; pur si simplu, nu m-am putut stapâni. Sper ca baietii sa câstige si fara mine la Otopeni”, a declarat Curiliuc. „A fost o faza pe care nu trebuia sa o joace de o asemenea maniera. L-am certat pentru asta pe Curiliuc”, a venit replica antrenorului Popovici.

Reintră Doboș

Spre deosebire de Catalin Curiliuc, care va fi nevoit sa stea pe tusa runda viitoare, in meciul de la Otopeni, in rândurile FCM Bacau va reintra Marius Dobos. Mijlocasul in vârsta de 31 de ani revine dupa o suspendare de trei etape, ca urmare a eliminarii din finalul partidei cu Callatis Mangalia. „Dobos e un jucator foarte important in angrenajul nostru, deoarece, prin calitatile sale, poate crea dezechilibru in rândul apararilor adverse. Vine dupa o eliminare, din vina lui si cred ca este dator fata de echipa. Imi pun mari sperante intr-o evolutie buna din partea sa in jocul cu Otopeniul”, a precizat antrenorul Bacaului, Cristi Popovici.

Sursa: Deșteptarea

30 Apr. 2012, 14:54 Campionat
Pe aceeași temă