FRF e de acord cu propunerea LPF de schimbare a condițiilor de participare în Liga 1: „Nu doar acest lucru ne interesează”. Cum comentează Burleanu cazul Clinceni-FCSB și lupta pentru promovare

Marius ANGHEL 18 Apr. 2019, 17:50 Campionat

La finalul Adunării Generale a Federației Române de Fotbal, care a avut loc ieri, 17 aprilie, la Casa Fotbalului, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a vorbit, la rândul rău, despre mult discutatul subiect dezbătut în ultima perioadă, legat de posibilitatea promovării în Liga 1 a unor echipe care nu au tradiție și nici infrastructură. În acest moment, cu opt etape înainte de finalul sezonului, favorite să acceadă în prima ligă sunt Academica Clinceni și Chindia Târgoviște.

 

„Nu doar acest lucru ne interesează, să existe acel stadion, ci și câte locuri are, câte locuri acoperite sunt pe acel stadion, ne interesează partea de încălzire, de nocturnă, spațiile de transmisii TV. Toate acestea au fost concluzii ale primei ședințe de fotbal profesionist, concluzii care au fost dezbătute și la nivel de Comitet Executiv. Și da, la nivel de Comitet Executiv vrem să luăm astfel de decizii pentru fiecare eșalon, decizii pe care să le putem anunța cu ceva timp înainte, astfel încât să oferim șanse egale, echitate, până la urmă, tuturor cluburilor angrenate în promovare, fie că vorbim de la Liga a 4-a la Liga a 3-a, de la Liga a 3-a la Liga a 2-a, de la Liga a 2-a la Liga 1. Da, să întărim partea de infrastructură. De ce? Fiindcă, în primul rând, ne interesează să punem în centrul atenției suporterii”, a comentat problema stadioanelor Răzvan Burleanu. 

„Afectează promovarea cluburilor mici în Liga 1, pentru că aceste cluburi nu au stadioane și condiții pentru a juca în Liga 1. Din acest punct de vedere, suntem în discuții cu FRF să facem niște schimbări, pentru că nu le mai putem acorda grațiere să joace un an în altă parte, în alte localități unde găsesc stadion omologat. Nu se mai poate face ceva acum, ci trebuie anunțat cu un an înainte. Așa nu se mai poate, pentru că ne trezim că intră în Liga 1 echipe ca… Hermannstadt, care a primit perioadă de grațiere să joace în altă parte, fiindcă nu are stadion și și-l renova pe cel propriu până la finalul anului, și nici acum nu joacă pe propriul stadion. Ne gândim ca, pe viitor, cele care nu îndeplinesc condițiile de licențiere să nu promoveze”, trasnmitea Gino Iorgulescu cu o zi înainte.

Burleanu spune că astfel de noi condiții de licențiere nu pot fi luate de azi pe mâine, ci trebuie anunțate cu un an înainte. În acest moment, cluburile care sunt în Liga 1 și cele care își doresc să promovare din Liga 2 și-au depus deja dosarele, iar până la finalul lunii așteaptă verdictul.

„Întotdeauna, ce trebuie să luăm în considerare, ai nevoie să aprobi aceste condiții de licențiere cu un an înainte, în niciun caz acum. Acum deja s-a trecut prin faza de licențiere. Până la finalul lunii știm rezultatul și de aceea, practic, orice modificare de licențiere se face pentru anul următor. În momentul de față s-a finalizat procedura pentru echipele care au solicitat licență UEFA. Din ce știu, nu sunt probleme, dar așteptăm răspunsul comisiilor, fiindcă sunt unele independente. Noi, ca administrație, nu facem parte din aceste comisii. După care urmează, până la finalul lunii, toate celelalte cluburi de Liga 1 și, bineînțeles, cele care își doresc să promoveze”, a mai spus președintele FRF.

„Nu avem o sesizare pe cazul Clinceni – FCSB”

Întrebat despre o posibilă legătură financiară între Clinceni, principala favorită la promovare în Liga 1, și FCSB, echipă pe care ar putea să o întâlnească în următorul sezon, Răzvan Burleanu spune că nu are cunoștințe despre acest lucru și că, momentan, nu s-a făcut nicio sesizare.

„În momentul de față nu avem un asemenea caz în analiză la comisiile jurisdicționale, astfel încât nu pot să vă spun prea multe dacă există sau nu există o posibilă legătură financiară între Clinceni și FCSB. În momentul în care vom avea o sesizare, fiindcă nu avem o sesizare pe acest caz, cu siguranță se va da o decizie”, a comentant Răzvan Burleanu.

„Încă nu s-a terminat lupta pentru promovare”

Totuși, președintele FRF e de părere că lupta pentru promovare în Liga 1 încă nu s-a încheiat, cu toate că Academica Clinceni s-a distanțat la șapte puncte de locul 3, iar Chindia are trei puncte avans în fața Universității Cluj.

„Încă nu s-a terminat lupta pentru promovare, e o luptă foarte dură. Chiar dacă vedem în momentul de față o diferență poate confortabilă pentru Academica Clinceni față de ocupanta locului 2, avem în continuare Universitatea Cluj, Petrolul, Chindia, și Snagovul, chiar dacă se mai zbate, așa, pe un teren mlăștinos, lupta pentru promovare nu e încheiată, e una foarte dură”, a mai spus Burleanu.

În acest moment, în Liga 2, cu opt etape înainte de finalul sezonului, lider este Academica Clinceni, cu 70 de puncte, iar pe locul 2 se află Chindia, cu 66 de puncte. Pe locul 3, de baraj, e Universitatea Cluj (63 pct.), urmată îndeaproape de Sportul Snagov (60) și Petrolul Ploiești (59).

Clinceniul și Snagovului sunt din Ilfov, nu au condiții de Liga 1 și nici suporteri, în timp ce Chindia nu are stadion.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Marian ILIE / Mediafax foto

Marius ANGHEL 18 Apr. 2019, 17:50 Campionat
Pe aceeași temă