EXCLUSIV | ȘOCANT – Luceafărul Oradea se retrage din campionat. Jucătorii au fost informați în această dimineață: „S-a pus lacătul”. Meciul cu FC Argeș nu se dispută

Marius ANGHEL 24 Aug. 2017, 13:06 Campionat

UPDATE: Finanțatorul clubului Luceafărul Oradea este foarte hotărât să retragă echipa din campionat. Conducătorii echipei au trimis deja înștiințare către Departamentul Competiții al FRF. Acest lucru se poate observa atât pe programul Ligii 2 de pe site-ul federației, cât și pe site-ul CCA, acolo unde jocul este anunțat că nu se dispută.

Pentru a obține mai multe informații despre situația apărută la Luceafărul Oradea am încercat să îl contactăm telefonic pe antrenorul Cornel Țălnar, însă acesta nu a răspuns apelului.

În cazul în care Luceafărul nu se va răzgândi în privința retragerii din campionat, după desfășurarea a două etape de la acest anunț, FRF va anula rezultatele obținute de bihoreni în primele patru etape. Astfel, Sportul Snagov va pierde un punct, iar Ripensia, ASA Târgu Mureș și Dacia Unirea câte trei puncte, acestea din urmă obținând victorii în fața trupe lui Țălnar. În continuare, în fiecare etapă o echipă va sta, deoarece nu va avea adversar.


 

După ce ieri am aflat despre vestea șocantă a retragerii din Liga 3 a echipei secunde a campioanei României, Viitorul, astăzi avem parte de o nouă veste dezamăgitoare în ceea ce privește fotbalul autohton. Finanțatorul clubului Luceafărul Oradea, care activează în campionatul Ligii 2, a decis să își desființeze echipa după un start prost de sezon. Formația bihoreană care este la a doua apariție consecutivă în eșalonul secund își propusese în acest campionat să tragă la promovare, a transferat jucători importanți și l-a numit antrenor principal pe Cornel Țălnar și secund pe Florentin Petre.

Miercuri, Luceafărul Oradea a pierdut pe teren propriu, pe stadionul „Iuliu Bodola” din Oradea, în cadrul etapei a 4-a a Ligii 2, intermediară, meciul cu Dacia Unirea Brăila după ce la pauză conducea cu 2-0 și nimic nu anticipa deznodământul din repriza secundă. Brăilenii au întors scorul și au condus cu 4-2, ca partida să se încheie 4-3. În etapele precedente, Luceafărul a obținut doar un punct cu Sportul Snagov (1-1) și tot acasă a pierdut cu nou-promovata Ripensia (1-2). În deplasarea de la ASA Târgu Mureș a cedat cu 2-3.

În această dimineață, directorul executiv al clubului, Cristian Sabău, s-a prezentat în vestiar în fața jucătorilor și a staffului tehnic și a comunicat decizia luată de patronul Ioan Blidaru: „Sunteți liberi să plecați. Mâine să predați echipamentul, veți lua ultimul salariu și vă dăm actele să deveniți jucători liberi de contract. Luceafărul se desființează”. Vestea a șocat pe toată lumea prezentă în vestiar, Luceafărul Oradea urmând a fi retrasă din campionatul Ligii 2 după doar patru etape.

„Ni s-a transmis, azi, în vestiar că mâine ne vom primi salariul și actele. S-a pus lacătul, azi nu am făcut antrenament. Motivul? Din cauza rezultatelor. Ni s-a spus că nu mai vrea să bage bani degeaba în echipă”, a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre jucătorii Luceafărului prezenți în vestiar în momentul în care s-a comunicat desființarea echipei.

După ce Federația Română de Fotbal va fi înștiințată despre această decizie a Luceafărului Oradea, județul Bihor va rămâne fără nicio echipă de fotbal în primele trei ligi ale României. FC Bihor s-a desființat la începutul anului 2016, iar Luceafărul, promovată la începutul sezonului trecut în Liga 2, a supraviețuit puțin mai mult de un campionat la acest nivel. Finanțatorul Ioan Blidaru, un om de afaceri care ia decizii surprinzătoare peste noapte, e la a doua hotărâre de a-și desființa clubul, precedenta decizie având loc tot pe când Luceafărul activa în Liga 2, la finalul sezonului 2012-2013.

Alături de Bihor, nici județele Vâlcea, Sălaj, Vaslui, Mehedinți, Bistrița-Năsăud și Olt nu vor avea, în noul sezon, reprezentante în ligile organizate de FRF.

Foresta a rezistat, Luceafărul se duce pe apa sâmbetei!

Decizia retragerii Luceafărului Oradea, un club cu posibilități financiare, din campionatul Ligii 2 este cu atât mai șocantă cu cât alte echipe participante în această competiție au luat startul cu toate că au mari probleme financiare. De exemplu, Foresta Suceava nici măcar nu s-a reunit în această vară și a împrumutat o echipă de juniori de la un club din oraș pentru a avea pe cine să trimită în teren în primele meciuri ale noului sezon. Cu mari probleme financiare, clubul sucevean a fost ținut în viață doar pentru ca orașul să nu rămână fără echipă.

Pandurii Târgu Jiu, Dacia Unirea Brăila, Olimpia Satu Mare, Academica Clinceni, Sportul Snagov sau ASA Târgu Mureș sunt alte echipe cu probleme financiare, însă care au decis să își continue activitatea în Liga 2.

Printre achizițiile făcute în această vară de Luceafărul se numără Andrei Herghelegiu, Andrei Cordoș, Alexandru Iacob, Petre Goge, Alin Mutu, Paul Păcurar, Lucian Asanache, Marius Tomozei ori Ionuț Poiană. Antrenor a fost numit Cornel Țălnar, iar secund Florentin Petre.

Înaintea meciului cu Dacia Unirea, Luceafărul anunța că dorește să reducă la jumătate contractele jucătorilor, din cauza rezultatelor slabe din primele trei etape, cu Tomozei se ajunse la acordul de reziliere, însă decizia de retragere din campionat nu era luată în calcul. „Am plecat de la Oradea pentru că se dorește înjumătățirea contractelor. Nu am acceptat acest lucru și sunt convins că vor pleca mai mulți jucători”, spunea, pentru Liga2.ro, Marius Tomozei după ce pleca de la echipa bihoreană.

După patru etape, Luceafărul Oradea are acumulat doar un punct, la fel ca alte trei echipe, și se află pe locul 16, retrogradabil, din 20.

Articol scris de Marius ANGHEL și Lucian DANCIU

Marius ANGHEL 24 Aug. 2017, 13:06 Campionat
Pe aceeași temă