EXCLUSIV | „S-au luat niște decizii care se pare că au fost eronate, greșite.” Petre Grigoraș vorbește despre revenirea la SSC Farul, problemele din vară, suporteri și obiectiv

Marius ANGHEL 21 Sep. 2018, 14:34 Campionat
EXCLUSIV |

SSC Farul Constanța are, începând de joi, un nou antrenor principal, după ce Ion Barbu a decis, după eșecul din weekendul trecut, 1-2 cu Metaloglobus, să nu mai continue pe banca tehnică. Renunțarea la funcție a jucătorului emblematic a dus la prima mutare a lui Ciprian Marica, deținătorul brandului FC Farul și, mai nou, noul patron al clubului înființat de suporteri în 2016. Petre Grigoraș a fost readus la echipă, el fiind antrenorul care a contribuit la promovarea în eșalonul secund, însă care în această vară a fost îndepărtat cu scandal după ce a fost suspectat de către suporteri că ar fi implicat într-un plan ascuns de preluare a clubului de către autoritățile locale.

Grigoraș a vorbit în emisiunea ProSport LIVE despre revenirea la SSC Farul, despre cum a găsit echipa și ce obiectiv are pentru început.

„Felicitați-mă dacă prind sfârșitul campionatului și îmi îndeplinesc obiectivul. Obiectivul e să fim puțin mai bine ca până acum (n.r. – echipa e pe locul 15, primul deasupra locurilor retrogradabile, cu 6 puncte). Suntem atât de aproape de locurile retrogradabile încât poți să-ți rupi gâtul imediat. După șapte etape avem șase puncte, 17 goluri luate… E un lot pe care îl găsesc aici, nu știu dacă mai pot să fac ceva. Nu se pune problema cred că de alt obiectiv, decât de menținere, momentan, și crearea unei echipe care să pună probleme mai târziu. Pe moment este foarte foarte dificil”, a spus, pentru început, Grigoraș, care a vorbit și de cum lăsase echipa în vară, după promovarea în Liga 2, și ce planuri erau atunci: „Speranțele erau foarte mari pentru toți constănțenii și iubitorii Farului, că, după promovare, lucrurile mergeau, parcă, într-o direcție bună. S-au luat niște decizii, care se pare că au fost eronate, greșite. Acum am revenit. Asta nu înseamnă că nu am încredere și nu voi face tot posibilul, și eu, și stafful, și toți cei care sunt acum să ducem echipa cât mai sus, dar va fi foarte greu, deoarece perioada de transferuri s-a terminat. Au venit jucători care au venit pe rând, în anumiți condiții. Știți că situația financiară era una foarte precară. Nu poți să aduci jucători valoroși pe nimic, așa că lotul s-a format din ce s-a găsit. Nu este ușor ca, acum, să fac, într-o perioadă foarte foarte scurtă, o echipă care să spere la promovare, așa cum ne-am fi propus în vară. Dar sigură că vom face tot posibilul și, dacă vom mai găsi unul-doi jucători liberi până la acea dată, care să vină cât de cât pregătiți. Dacă vom reuși să mai găsim minim doi jucători care să ne ajute până în iarnă, bine, dacă nu, va trebui să ne descurcăm cu ce avem la dispoziție, să încercăm să ne organizăm mult mai bine. Cu încredere și cu multă muncă să menținem acolo, cât de cât, echipa și cel puțin în iarnă, zic eu, va trebui să se facă niște schimbări benefice lotului, echipei și, bineînțeles, numelui și renumelui Farului Constanța”.

„Sunt multe echipe foarte organizate și mult mai bine organizate decât Farul”

Vechiul și, totodată, noul antrenor al Farului, a spus că a urmărit evoluția echipei în acest debut de sezon și consideră că este dificil pentru ea să reușească o promovare la final de sezon, având în vedere că are în campionat multe rivale care sunt organizate și stau mult mai bine la toate capitolele în acest moment.

„Intru abrupt, direct, în pâine, dar am urmărit destule meciuri în Liga a 2-a și am citit destul de multe despre echipele din campionat. Sunt multe echipe foarte organizate și mult mai bine organizate decât Farul Constanța. Este cert. N-aș putea să compar acum nivelul, dacă este unul foarte ridicat sau scăzut, dar sunt suficient de multe echipe cu tradiție, care au loturi destul de echilibrate, care au făcut o pregătire centralizată, care sunt foarte bine organizați și au șanse reale să se lupte pentru promovare. Nu mă refer aici doar la U Cluj, Petrolul, UTA. Iată că a apărut Clinceniul, Snagovul, deci sunt multe, multe echipe care ar putea să pună mari probleme. Târgoviște, care a fost vreo trei ani la rând sus și cu care ne vom întâlni etapa următoare. Este Piteștiul, este Energeticianul, care s-a întărit extrem de puternic și și-au propus obiective mari. Este Mioveniul. Sunt multe echipe organizate și cu experiență la acest nivel”, a comentat Petre Grigoraș la ProSport LIVE.

Experimentatul antrenor își dorește câteva achiziții pentru a completa lotul, unul pe care nu îl știe: „Noi plecăm cu un handicap destul de mare, dar vom încerca să fim echilibrați. Spuneați dumneavoastră că îmi place să atac, dar important este să avem și cu ce. Să vedem dacă și putem la momentul ăsta. D-abia am venit de o zi, trebuie să îmi dau seama și de nivelul de pregătire și, în funcție de asta, vom analiza, în funcție de lot, ce putem face în termen în termen foarte scurt”.

„Realist, cred că anul următor va fi anul în care Farul va fi o candidată extrem de serioasă la promovare”

Dacă în vară, după promovarea în Liga 2, își propunea ca în maxim doi ani de zile să ducă echipa pe prima scenă a fotbalului românesc, acum spune că acest obiectiv nu poate fi îndeplinit din acest an, ci va trebui să se aștepte sezonul următor.

„Astă vară, obiectivul era ca în doi ani de zile, maxim, să promovăm în Liga 1. Anul ăsta cred că este puțin compromis. Asta nu înseamnă că șansele au dispărut în totalitate. Este cert că Farul nu se poate gândi decât la promovare și la Liga 1. Acum trebuie să fim extrem de realiști. Așa, verbal, putem să spunem că, da, ne vom lupta și anul ăsta, că ne vom bate. Trebuie să fim realiști să să spunem că șansele sunt destul de mici să putem să ajungem să ne luptăm acolo. Dar, cert, vom încerca și anul ăsta. Realist, cred că anul următor va fi anul în care Farul va fi o candidată extrem de serioasă la promovare și, de ce nu, să promoveze fără probleme”, a spus Petre Grigoraș.

„Nu am niciun fel de problemă personală cu suporterii și nici ei nu cred că au cu mine”

Grigoraș a vorbit și despre problemele pe care le-a avut cu suporterii fariști, pe care nu-i numește suporteri, ci persoane din galerie, care, în vară, au dus la îndepărtarea sa de la echipă. Antrenorul spune că nu are ce reproșa nimănui, iar dacă apar nemulțumiri ar trebui lămurite individual.

„Eu, în general, nu am avut nicio problemă cu suporterii în toată țara, cu atât mai puțin cu suporterii din Constanța, care m-au aclamat. Da, pot să spun că au fost anumite persoane, pentru că eu nu pot să generalizez și să spun că erau suporterii Farului. Erau anumite persoane din galerie care au avut altă opinie. V-am spus că s-au luat niște decizii, astă vară, care s-a văzut că nu au fost cele mai bune și acum s-a revenit. Nu am niciun fel de problemă personală cu ei și nici ei nu cred că au cu mine. Poate au fost prea multe lucruri spuse doar așa, pentru a face rău, pentru că adevărul era total diferit. Nu am nimic ce să le reproșez eu lor. Eu sunt convins că vor veni să susțină Farul, pentru că e important să susțină echipa pe care simt că o iubesc. Atâta timp cât pretinzi că iubești pe cineva, trebuie să încurajezi din minutul 1 până în minutul 90 echipa respectivă. Că la conducerea ei este o persoană pe care nu o agreezi 100 la sută, asta e cu totul altceva. Scopul este ca echipa să meargă mult mai bine și să-și îndeplinească obiectivele. Celelalte discuții personale nu avem decât să le lămurim separat, individual și așa mai departe. Nu am nimic. M-am întâlnit cu o parte din ei, nu au nicio problemă cu mine, eu nici atât și sper eu ca să existe liniște și, bineînțeles, unitate, pentru a putea să renaștem puțin”, a explicat, în emisiune ProSport LIVE, Petre Grigoraș, care a condus joi primul antrenament, iar duminică va redebuta pe banca tehnică.

SSC Farul se află, după șapte etape, pe locul 15, cu doar șase puncte acumulate până acum și cu un golaveraj negativ: 13-17. Duminică, de la ora 11:00, are meci în deplasare la Târgoviște, cu Chindia, ocupanda locului 9, cu 11 puncte.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 21 Sep. 2018, 14:34 Campionat
Pe aceeași temă