Șansele ca ASA Târgu Mureș să își continue activitatea în 2018 sunt nule. Clubul vicecampion al României în sezonul 2014-2015, în prezent pe locul 8 în Liga 2, și-a întrerupt activitatea odată cu ultimul meci oficial disputat în 2017, iar acum nu mai are jucători și antrenori. Ieri, 5 februarie, gruparea mureșeană a avut un nou termen la Curtea de Apel Târgu Mureș în privința falimentului, iar verdictul a rămas în pronunțare pentru 19 februarie, adică la începutul săptămânii în care campionatul Ligii 2 se va relua. Potrivit administratorului judiciar, Claudiu Balog, reprezentantul RTZ&Partners, cel mai probabil, ASA va trece la faliment.
„Astăzi (n.r. – luni, 5 februarie) a fost termen la Curtea de Apel Târgu Mureș, la care s-a pus în discuție apelul formulat de ASA împotriva sentinței de trecere la faliment. Curtea a rămas în pronunțare și a amânat pronunțarea două săptămâni. Așteptăm soluția Curții de Apel pe 19 februarie. Cel mai probabil se va trece la faliment. Concluziile noastre au fost de respingere a apelului, ca fiind nefondat”, a spus, pentru Liga2.ro, Claudiu Balog, care nu mai are speranțe, așa cum avea pe 30 noiembrie 2017, că ASA va fi salvată în ultimul moment de vreun investitor: „Societatea este în continuare în perioada de organizare, din punct de vedere legal. Sunt șanse foarte mici să se mai întâmple ceva. Cel mai probabil se va trece la faliment. Din păcate, nu am găsit posibili investitori. Ar fi fost extraordinar, dar, din păcate, nu am reușit să găsim pe cineva dispus să investească și să salveze clubul de la faliment”.
„Nu avem absolut nimic să ne reproșăm. Tot ce a ținut de noi am făcut”
Reprezentantul administratorului judiciar RTZ&Partners spune că s-a făcut tot ce s-a putut pentru ca ASA Târgu Mureș să fie salvată, însă lipsa finanțării din partea autorităților locale și veniturile mici din Liga 2 vor duce la acest final tragic. RTZ&Partners mai administrează și Gaz Metan Mediaș și s-a ocupat de reorganizarea CFR Cluj.
„Ne pare rău de fiecare dată când nu reușim să salvăm societatea de la faliment, dar, dacă ne uităm la procentul de reorganizări din țară, care este undeva la 2 la sută, nu avem absolut nimic să ne reproșăm. Tot ce a ținut de noi am făcut. Au fost mai multe elemente care au condus la starea de faliment. Să nu uităm de ASA, la momentul la care i s-a confirmat planul, avea bugetat de la Consiliul Local în jur de 5 milioane de lei, bani cu care ar fi putut să-și ducă sezonul competițional la bun sfârșit. Din informațiile pe care noi le-am primit, Prefectul a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local și atunci au fost sistate orice fel de plăti. Ori, în Liga a 2-a, neavând drepturi TV sau alte surse de finanțare, era puțin probabil să reușească să se reorganizeze și să își plătească datoriile din plan”, a declarat Balog.
Retragerea din Liga 2 se va face în săptămâna în care se reia campionatul
Momentan, până pe 19 februarie, ASA Târgu Mureș nu se va retrage din campionat, deoarece, legal, trebuie să aștepte sentința Curții de Apel. Sunt șanse mari ca atunci gruparea mureșeană să o urmeze pe Olimpia Satu Mare, retrasă și exclusă din Liga 2, competiția urmând a continua cu 18 cluburi, iar câte două dintre ele să stea aproape în fiecare etapă rămasă până la finalul sezonului.
„Nu avem niciun drept să facem asta până nu avem o soluție din partea Curții de Apel (n.r. – referitor la a trimite o adresă către FRF pentru a anunța retragerea echipei din Liga 2). La momentul la care se va pronunța Curtea de Apel și va respinge apelul, căci nu știm care va fi soluția, da, o să facem toate diligențele. Teoretic, există căile extraordinare de atac. Practic, nu mai există nicio variantă să se revină la reorganizare, având în vedere situația actuală a clubului. Oricum, apelul nu l-am formulat noi. L-a formulat debitoarea, prin administratorul special. Concluziile noastre astăzi au fost de respingere”, a mai spus Claudiu Balog.
Pe 30 octombrie 2017, Curtea de Apel Târgu Mureș a admis ordonanța prezidențială formulată de administratorul special Ioan Nucu Man de suspendare a executării sentinței de intrare în faliment, decisă în 13 octombrie de Tribunalul Mureș. Atunci, ASA Târgu Mureș a scăpat de faliment, de lichidare și a putut să-și continue activitatea în campionatul Ligii 2.
Dacă nu ar fi fost acea suspendare, ASA ar fi fost exclusă din competiție, iar toate rezultatele obținute în tur s-ar fi anulat. Cum echipa a apucat să joace și în retur, rezultele înregistrate în prima parte a sezonului vor rămâne în clasament. Nu și cele două desfășurate în retur. Victoriile cu 5-0 și 5-2 ale echipelor Știința Miroslava, respectiv Foresta Suceava se vor transforma în 3-0, deci se vor produce modificări de golaveraj. Restul partidelor rămase de disputat din retur vor fi câștigate la „masa verde” de adversarele Târgu Mureșului.
În 21 de etape desfășurate în acest sezon în Liga 2, ASA Târgu Mureș a obținut 9 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri și un golaveraj de 40-41, cu cele 31 de puncte acumulate încheind anul 2017 pe locul 8. Clubul nu-și va mai continua activitatea din 2018.
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Iosif Vajnar (PIXEL ProSport)