Deși nu i-a plătit, Pandurii continuă să-și dea în judecată foștii jucători! Clubul are venituri considerabile după intrarea în insolvență, dar în curând riscă falimentul

Deși nu i-a plătit, Pandurii continuă să-și dea în judecată foștii jucători!** Clubul are venituri considerabile după intrarea în insolvență, dar în curând riscă falimentul

Lichidatorul special al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu încearcă să anuleze, în instanță, mai multe contracte de cesiune de creanțe semnate cu foștii jucători, din perioada în care echipa activa în Liga 1. Jucătorii nu și-au primit salariile la timp și puteau deveni liberi de contract, dar au acceptat semnarea contractelor de cesiune de creanțe, prin care să poată să-și încaseze salariile direct de la Liga Profesionistă de Fotbal, din drepturile de televizare care reveneau echipei gorjene. Toamna trecută, CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu a intrat în insolvență, iar administratorul special a cerut anularea contractelor. Banii rămân blocați la LPF până când instanța stabilește cui dă drept de cauză.

Conform pandurul.ro, Claudiu Voiculeț are o creanță de 60.000 de euro, termenul de judecată în dosar fiind pe 27 septembrie. George Țucudean are și el o creanță de 44.000 de euro, prima instanță a dat câștig de cauză clubului, dar jucătorul a făcut apel, termenul de judecată fiind pe 4 octombrie. Liviu Antal a semnat și el cu clubul un contract de cesiune de creanțe în septembrie 2016, pentru suma de 43.800 de euro. Clubul a câștigat în primă instanță, iar apelul jucătorului a avut termen pe 6 septembrie.

În schimb, lui Erico Da Silva, care avea o creanță de 17.312 euro, instanța i-a anulat contractul de cesiune de creanță și banii au intrat în contul clubului Pandurii. Mihai Răduț are o creanță de 72.226 euro și din nou CS Pandurii a avut câștig de cauză și a primit banii de la LPF, deși în primă instanță pierduse.

Potrivit pandurul.ro, aceste contractele de cesiune de creanță au fost semnate cu doar câteva zile înainte de intrarea clubului în insolvență, când, cel mai probabil, fostul președinte Narcis Răducan nu mai avea dreptul să semneze astfel de documente.

Teoretic, jucătorii nu pierd banii, dar trebuie să se înscrie la masa credală și să-și aștepte rândul. În schimb, clubul Pandurii, dacă va câștiga procesele rămase pe rol cu Voiculeț, Țucudean și Antal, o să primească de la LPF aproape 150.000 de euro.

Au avut deja venituri de 1 milion de euro

CS Pandurii a avut deja venituri de peste un milion de euro de la intrarea în insolvență, după cum arată un raport al lichidatorului judiciar, publicat în Buletinul de Insolvență, pentru perioada 01.11.2016 – 31.07.2017. Chiar și în aceste condiții, dacă cei cinci acționari ai CS Pandurii nu vor relua finanțarea, conform clauzelor inițiale, clubul riscă să intre în faliment.

Cei mai mulți bani, 2.549.705 lei, au provenit din drepturile de televiziune pentru perioada în care echipa încă mai juca în Liga 1, iar 442.893 lei provin din drepturile de participare ale lui Cristi Săpunaru la turneul final al Campionatului European. Pandurii a mai încasat 702.723 lei din drepturile de participare a echipei în UEFA Europa League, de unde a fost eliminată de Maccabi Tev Aviv, în turul 3 preliminar.

Singurul acționar care a dat bani în perioada menționată a fost Consiliul Județean Gorj, care a alocat 125.000 de mii de lei pentru Centrul de Copii și Juniori. Un alt acționar, Artego Târgu Jiu, a dat 300.000 de lei, dar cu titlu de împrumut.

Pandurii a mai încasat bani din drepturi transfer – 129.507,64 lei, fond solidaritate juniori UEFA – 357.612 lei, chirii echipamente audio-video, pentru CSU Craiova, pe care clubul gorjean le montase la Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin –  90.568,16 lei, sponsorizări și publicitate – 75.162 lei, Federația Română de Fotbal – 67.835,87 lei. Din vânzarea de bilete, Pandurii a încasat doar 33.127 lei, publicul severinean fiind prezent în număr foarte mic la meciurile gorjenilor de la malul Dunării.

Falimentul, judecat pe 10 octombrie

Tribunalul Gorj va lua în discuție, pe 10 octombrie, cererea lichidatorului judiciar privind declanșarea procedurii de faliment a CS Pandurii Târgu Jiu. Deși clubul a redus cheltuielile de aproape trei ori, riscul intrării în faliment există în continuare, atâta timp cât acționarii nu reiau finanțarea. 

„Pierderea finanțării din drepturi de televiziune și lipsa finanțării din partea membrilor asociați, debitorul aflându-se în imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate prin planul de reorganizare confirmat, nedispunând de fondurile necesare plății sumelor prevăzute în programul de plată a creanțelor și obligațiilor curente. Deși luarea măsurilor prevăzute în plan a condus la reducerea cheltuielilor medii lunare de la 2.516.018 lei, făcute până la data deschiderii procedurii, la 946.277 lei pentru perioada ulterioară intrării în insolvență, lipsa finanțării face imposibilă onorarea de către debitor a obligațiilor asumate prin planul de reorganizare și celor curente, născute în cursul procedurii”.

Acționarii clubului Pandurii sunt CEO (Complexul Energetic Oltenia), Consiliul Județean Gorj, Primăria – Consiliul Local Târgu Jiu, USMO (Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia) și Artego. Dintre aceștia, doar Artego și CJ Gorj au mai alocat ceva fonduri, dar cu mult sub cele din contract, CEO va încerca de-abia în 2018 să reia finanțarea, în funcție de rezultatele financiare pe 2017, iar Primăria Târgu Jiu încă nu și-a respectat obligațiile.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Pe aceeași temă