Derby înnămolit! ASU Poli era să dea lovitura la Arad, cu UTA, însă s-a întors la Timișoara cu un punct și cu mult noroi. Reacțiile antrenorilor celor două mari rivale

Marius ANGHEL 13 Nov. 2016, 21:54 Campionat

Mult așteptatul derby al Vestului dintre echipele orașelor rivale Arad și Timișoara s-a consumat duminică după amiază cu întâlnirea în premieră dintre UTA Bătrâna Doamnă și ASU Politehnica, cele două cluburi adoptate de galeriile formațiilor de tradiție UTA, respectiv Poli. Desfășurat mai degrabă în mocircă, pe stadionul Motorul din Arad, în fața a aproximativ 2000 de spectatori, meciul din etapa a 16-a a Ligii 2 dintre alb-roșii și alb-violeți s-a încheiat nedecis, 1-1, cu două goluri marcate în ultima parte a jocului. Cu un lot mult mai valoros și cu o poziție în clasament mult mai avansată, UTA era să se facă de rușine în fața poliștilor care în acest sezon au stat în mare parte pe loc retrogradabil. Andor a scăpat Aradul de o înfrângere umilitoare cu două minute înainte de final, spre dezamăgirea celor aproximativ 100 de copiii pe care galeria formației timișorene a decis să-i trimită în tribune pentru a trăi pe viu un astfel de derby.

Plin de apă și noroi, gazonul stadionului Motorul din Arad a cedat încă de la încălzirea pe care jucătorii celor două echipe rivale au efectuat-o înainte de startul meciului. Nici nailonul întins pe toată suprafața de joc cu două zile înainte de derby, pentru a împiedica apa să inunde gazonul, și nici elicile elicopterului adus în dimineața partidei pentru a mai usca din teren nu au avut vreun efect, astfel că în loc de fotbal am avut parte mai mult de o luptă în mocirlă.

Cum jocul de pase nu avea niciun succes, singura variantă de a pune în pericol cele două porți a fost fazele fixe. Așa s-a și dictat de la margine, iar primul care a fost aproape să dea lovitura a fost Burlă, încă din minutul 2, dar mingea șutată de el a trecut pe lângă vinclu. La fel a fost și la ocazia lui Chindriș (22), însă Gkakos a scos salvator în corner. Apoi avântul arădenilor s-a tăiat, iar, rând pe rând, jucătorii celor două echipe s-au aflat în situații de gol, dar au fost blocați.

În partea secundă, Copil (49), din lovitură liberă pe lângă vinclu, Petre (50 și 59), șut scos greu de sub transversală și reluare cu capul din 6 metri pe lângă, și Curtuiuș (53), cu capul tot pe lângă, nu l-au putut învinge deloc pe Gkakos, însă a făcut-o în cele din urmă Blănaru (70), de partea cealaltă, după ce l-a executat pe Miron cu o lovitură de cap din 6 metri. Poliștii treceau în avantaj și deja începeau să viseze la un succes de povestit nepoților. Destinul părea de partea lor, asta și după ce Chindriș (73) a ratat penalty-ul scos de Petre, apărat de Gkakos, după ce inițial îl transformase, însă centralul Feșnic l-a pus să îl repete, deoarece trei coechipieri nu au avut răbdare și au intrat prea devreme în careu.

Totuși, derby-ul avea să se termine la egalitate, după ce Andor (88) a fost găsit ideal în careu de o minge trimisă în diagonală de la 30 de metri de Chindriș și acesta l-a învins pe portarul timișorean cu un șut din marginea careului la colțul lung. „Spulberați Timișoara!” cerut de galeria UTA-ei a însemnat un egal chinuit pentru arădeni, care cu siguranță vor vrea să uite repede acest joc.

Laurențiu Roșu: „Sunt trist, pentru că am vrut să batem pentru suporterii din Arad”

La finalul confruntării în care UTA și-a întrerupt seria de trei victorii consecutive, antrenorul Laurențiu Roșu a pus remiza pe seama terenului extrem de prost pe care s-a desfășurat jocul. „Ați văzut și dumneavoastră cum a fost terenul… Dar chiar și așa am încercat și am avut ocazii. Atât în prima parte, cât și în a doua am vrut să ajungem pe benzi și să centrăm, ne-a reușit asta, dar nu am reușit să înscriem. Chiar și așa, am insistat până în ultimul minut, iar după golul lui Andor chiar am crezut că putem câștiga acest meci. Sunt trist, pentru că am vrut să batem pentru suporterii din Arad, pentru oamenii care s-au străduit să ne pună la dispoziție un gazon bun. În ultimele trei zile au fost fani, oameni din conducere, elicopter, s-a încercat totul pentru a avea un gazon practicabil și să jucăm în condiții cât de cât normale. Am primit gol pe o fază fixă, pe o neatenție și e păcat, căci ocazii am avut destul de multe”, a spus, citat de Sport Arad, Laurențiu Roșu la conferința de presă.

Principalul UTA-ei a lăsat să se înțeleagă că nu a agreat decizia lui Horațiu Feșnic de a-l trimite din nou pe Marius Chindriș la punctul cu var după ce acesta marcase inițial în minutul 73. „Ce pot să mai spun de arbitraj? A fost penalty, Chindriș a marcat, de multe ori la astfel de faze jucătorii intră în careu și nu se repetă lovitura. Acum s-a repetat. Eu sau colegii mei nu intervenim înainte sau în timpul partidei pentru a le spune executanților de lovituri de la 11 metri cum ar trebui să bată. E strict alegerea lor, dar nu suntem deloc supărați pe Chindriș. Sunt jucători mai mari care au ratat penalty-uri”, a adăugat fostul stelist, care nu regretă faptul că a ales Aradul, fără să știe că nu are condiții de performanță din punct de vedere al infrastructurii: „Eu am acceptat să vin la UTA, deoarece cred în acest proiect și nu îmi pare rău că am făcut-o. Mi-aș dori ca și la antrenamente, dar și la meciuri, să am un teren biliard, asta e dorința fiecărui antrenor și jucător atunci când vrei fotbal de performanță. Dar am avut ghinion și cu ploaia, de când am venit la Arad, a plouat săptămânal. Trebuie să scoatem maxim din meciurile pe care le disputăm în acest condiții. Până la urmă, și adversarii au jucat pe același teren, din păcate a plouat două zile la rând, apa nu a avut când să se scurgă deoarece nu e un drenaj foarte bun aici. Poate, pe viitor, se va rezolva această problemă. E păcat pentru că aș fi dorit să avem un joc mult mai bun prin pase, să construim mai mult, să avem situații de a marca, dar nu s-a putut din cauza terenului. Ați văzut de câte ori mingea s-a oprit în mocirlă. Dar, repet, și așa însă dacă numărăm ocaziile cred că meritam să câștigăm”.

Sorin Brîndescu: „Aș vrea să cred că dacă am fi jucam pe un gazon bun, am fi câștigat partida”

De partea cealaltă, Sorin Brîndescu, antrenorul Politehnicii, avea o „stare de supărare”, deoarece jucătorii săi au avut cele trei puncte în mână, însă au rămas doar cu unul după o neatenție pe final. „A fost un meci așa cum mă așteptam, încrâncenat, pe un teren foarte greu. Vreau să felicit cele două echipe deoarece au dat dovadă de fair-play. Deși a fost o partidă la care exista riscul de accidentări și cartonașe, formațiile au fost preocupate doar de joc și l-au dus cu brio până la capăt. Am o stare de supărare, deoarece am avut cele trei puncte în mână, nu am fost atenți pe final și am fost egalați, pierzând astfel două puncte. Per total, UTA a avut situații de poartă mai multe. Noi am început bine meciul, după care, în a doua repriză, am fost mai timizi. I-am lăsat să vină peste noi, dar nu au avut ocazii mari, doar situații din fazele fixe. Nu am satisfacția că am oprit seria de victorii a UTA-ei, eu mă gândesc mai mult la faptul că a învins Clinceniul și Baloteștiul și noi suntem din nou sub linie”, a declarat, citat de Sport Arad, Sorin Brândescu.

Antrenorul Timișoarei a abordat mai pe larg față de omologul său de la UTA subiectul terenului foarte rău de pe stadionul Motorul. „Așa e toamna, e ploaie multă, suferă aproape fiecare gazon. Și la Afumați a fost un teren prost, chiar dacă nu a fost așa mocirlos. Și noi acasă avem probleme cu terenul, așa se întâmplă când joci două partide la rând pe un așa gazon. Aș vrea să cred că dacă am fi jucam pe un gazon bun, am fi câștigat partida. Știam ce joacă UTA și dacă am fi avut inspirația să pasăm bine, să controlăm partida, cred că am fi câștigat. Știam că în zona mediană ei joacă cu doi jucători, noi acolo am avut trei, am fi avut superioritatea și le-am fi creat probleme. Așa, pe acest teren, ei au jucat cu doi atacanți puternici, foarte periculoși la jocul aerian, au jucat cu multe mingi lungi”.

După această remiză, UTA Bătrâna Doamnă acumulează 27 de puncte și rămâne pe locul 6 în clasament, în timp ce ASU Politehnica face 13 puncte, e egalată de CS Balotești, și cade o poziție, pe 16, loc retrogradabil. Etapa viitoare, timișorenii joacă acasă cu Academica Clinceni, iar arădenii merg la Balotești.

UTA BĂ‚TRÂNA DOAMNĂ‚ – ASU POLITEHNICA TIMIȘOARA       1-1
Cristian Andor 88′ / Ștefan Blănaru 70′

Bg. Miron – Polgar (Al. David 60′), Filaret, Gligor (cpt.), Burlă – Strătilă (D. Copil 46′), Chindriș, I. Tănase (Covaci 83′), Andor – Ad. Petre, Curtuiuș
Rezerve neutilizate: Al. Barna – Cr. Costin, Jorza, Celea
Antrenor: Laurențiu Roșu

Gkakos – Motreanu, Bilia, Telescu (cpt.), Taub – Măd. Stancu – Birău (Ștefanovici 87′), Mărgărit (Teuț 46′), D. Constantinescu, Ghinescu (Șt. Blănaru 65′) – Bădăuță
Rezerve neutilizate: A. Constantinescu – Todorov, Giuricici, Dănăricu
Antrenor: Sorin Brîndescu

Stadion: Motorul (Arad); Spectatori: 1.900; Arbitru: Horațiu Mircea Feșnic (Cluj-Napoca); Asistenți: Gero Szabo (Cluj-Napoca) și Alexandru Vodă (Alba Iulia).

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Marius ANGHEL 13 Nov. 2016, 21:54 Campionat
Pe aceeași temă