Antrenorul „Bătrânei Doamne” a fost extrem de popular în rândul fanilor arădeni și nu neapărat pentru rezultatele obținute în iarbă. De aproximativ o lună de zile, Eugen Trică s-a delimitat de Adrian Marțian, adunând în jurul său tot lotul de jucători. Mai mult, fostul internațional a participat activ la campania de strângere a fondurilor pentru supraviețuirea clubului și promite că echipa va avea o altă față de la primăvară, cu condiția de a beneficia de condiții normale pentru un club de Liga a 2-a. Până una alta, Trică ne-a vorbit despre ceea ce a fost, realizări și mai ales…nerealizări.
– Un 2013 nefast pentru dumneavostră…
– Într-adevăr, am avut un an destul de prost pe plan profesional. În finalul sezonului trecut, am pierdut o finală de Cupa României cu CFR Cluj, iar UTA e departe de ceea ce-mi doresc eu pentru ea și, alături de mine, toți suporterii echipei.
– Dacă ați fi știut că veți ajunge aici, lovindu-vă de toate problemele cu care s-a confruntat UTA în această toamnă, ați mai fi acceptat postul de antrenor al echipei?
– Să se știe că eu am venit la Arad pentru jucători. Când au aflat că sunt pe lista conducerii, unii dintre ei m-au contactat și, practic, ei m-au convins să vin la UTA. Bănuiam în ce mă bag și la ce mă înham, dar firea mea ambițioasă și, repet, fotbaliștii, refuzați de alți antrenori înaintea mea, m-au împins de la spate. Ca să vă răspund concret la întrebare, nu-mi pare deloc rău că am preluat UTA și asta pentru că am întâlnit mulți fotbaliști de caracter, ce au format un grup unit și care mai tot timpul au dat tot ce au avut mai bun din ei. Știu că rezultatele spun altceva, dar sunt multe cauzele pentru care nu s-au obținut mai multe puncte.
– Cum ar fi?
– În primul rând, faptul că eu și secunzii mei am preluat echipa cu numai 5 zile înainte de primul meci de campionat. Lipsa unui cantonament și a unor partide amicale cu adversari puternici s-a resimțit din plin. Practic, noi, ca antrenori, am început să facem în septembrie o muncă ce alții au făcut-o prin luna iulie. Nici ca lot nu am fost acoperiți cum aș fi vrut eu pe toate posturile. Dar, cu toate astea, nu am arătat rău și cred că e toată lumea de acord cu mine că arbitrii ne-au furat cinci puncte în primele două etape. Pentru o echipă în situația noastră, care la acea vreme evoluam mai mult din avânt, eșecul de la Oradea și remiza cu Târgu Mureș, ne-a turnat puțin plumb în picioare. A mai fost și acea înfrângerea grea cu Ripensia, după care am început să văd și adevărata față a așa-zisului patron.
– Îmi amintesc că Adrian Marțian a început să vă atace în presă chiar după acea partidă, deși erați de zece zile la Arad…
– M-am mirat și eu, fiindcă înțelegerea noastră a fost cu totul alta. Căzusem de acord să avem cu toții răbdare în condițiile în care ne-am strâns cum ne-am strâns, dar…
– Dar, criticile au continuat, iar la un moment dat a anunțat că sunteți demis. A mai spus ceva și despre caracterul dumneavoastră, susținând că ați luat ceva salarii în avans.
– Cum am spus și la acea vreme, domnului respectiv îi era foarte simplu să mă dea afară. Îmi plătea cele 5 salarii compensatorii prevăzute în contract în caz de demitere și astăzi vorbeați despre un alt antrenor la UTA. Dar, el a preferat să meargă pe o altă cale, să împroaște cu noroi, să spună lucruri neadăvărate la adresa mea și asta m-a deranjat foarte mult. Deși, îmi propusesem să fiu diplomat în relația cu domnul, la un moment dat am explodat și eu. Nu i-am mai putut permite să-mi terfelească numele pentru care am transpirat din greu în atâția ani de carieră. Și, poate, aș fi acceptat să fiu criticat de cineva din fenomen, care era avizat să vorbească, dar nu de un personaj care nu a jucat niociodată fotbal și habar nu are despre acest sport. Și, poate, mai închideam un pic ochii dacă domnul ar fi asigurat condiții de performanță echipei, salarii date la timp și netăiate, alimentație, vitaminizare, medicamentație, cazare și multe altele. El, însă, vorbea mult și nu făcea aproape nimic pentru noi.
– Lăsându-l la o parte pe domnul Marțian, cred că v-ați gândit și dumneavoastră unde ați greșit în această toamnă…
– Bineînțeles, am partea mea de vină. Poate, am făcut uneori greșit echipa, am mai greșit și la schimbări, însă per ansamblu nu am ce să-mi reproșez prea mult.
– Multă lume spune că ați lucrat prea puțin tactic cu echipa, de acolo și greșelile de plasament la golurile încasate în prelungiri, sau la fazele fixe.
– Nu e adevărat, am lucrat mereu tactic cu jucătorii mei și ei pot confirma asta. Dacă s-ar fi respectat și la meciuri cam tot ce am făcut la antrenamente, eram mai sus, cu siguranță. Iar acele goluri în prelungiri le-am luat pe lipsa de concentrare și experiență a unor jucători. Să nu uităm că am avut mulți tineri în lot, unii dintre ei chiar debutanți în Liga a 2-a.
– Dar, v-ați asumat munca cu acești jucători…
– Așa este și nu-mi pare deloc rău. Popescu și Ardelean veneau de la Jimbolia, din Liga a 4-a și au fost, poate, cei mai constanți fotbaliști în acest sezon. Au crescut mult și vor mai crește în continuare. Și pentru Sălăjan, golgheterul nostru, se poate vorbi despre debut în Liga a 2-a, căci la Olt a evoluat foarte puțin, iar la UTA a fost mai de fiecare dată titular. Țabără, Zaluschi sau Monac sunt alți tineri care au confirmat, cu mențiunea că de la Cristi Monac mă așteptam mai mult la calitățile pe care le are. Apoi, mă bucur că am reușit să-l revitalizez pe Dragoș Firțulescu într-un moment greu al carierei sale. Rămân la convingerea că acest lot, cu o pregătire bună în vară și condiții mai bune de antrenament și competiție, putea să ducă UTA pe un loc superior, chiar unul de play-off. Însă, dacă ne gândim la condițiile în care am muncit în această toamnă, cele 11 puncte nu sunt chiar puține.
– V-am văzut foarte nervos la finalul meciului cu CSM Râmnicu Vâlcea, când rezultatul conta mai puțin în vederea play-outului.
– Am fost foarte supărat, căci în cazul unei victorii mai speram la play-off. Și, poate, în sinea mea, mai sper încă. Dar, la urma urmei, trebuie să fim realiști și să ne concentrăm pe îndeplinirea obiectivului, salvarea de la retrogradare. La primăvară, mi-am propus să facem între 15 și 18 puncte, ceea ce ne-ar oferi o poziție rezonabilă pentru faza următoare a competiției. Însă, asta numai dacă apucăm să facem și noi un cantonament ca lumea și să ne întărim măcar cu 4-5 fotbaliști cu experiență pe unele posturi deficitare. Dacă voi beneficia de toate astea și UTA nu va avea rezultate, voi ridica mâna și plec în secunda doi.
– Unii suporteri cred că ar fi cazul să vă dați demisia chiar în această iarnă…
– Să se înțeleagă, nu țin cu dinții de scaun, nu mă consider cel mai deștept, cel mai bun, fără greșeală și nici nu stau la UTA pentru bani. În schimb, sunt foarte ambițios, aș dori să duc la capăt munca ce am început-o la Arad. Nu sunt laș, nu fug la greu, cer doar normalitate. Anul trecut la Juventus București am avut condiții asemănătoare și am pus bazele unei echipe frumoase, care acum conduce detașat în Liga a 3-a, iar anul viitor nu va avea probleme în eșalonul doi. Cu răbdare și un management corect, și la Arad putem face treabă bună. Iar UTA are un mare, mare atuu. Suporteri atât de apropiați de club nu am întâlnit niciunde. Băieții din galerie m-au impresionat până la lacrimi în multe momente în acest tur de campionat.
Sursa: SportArad