Cluburile de Liga a 2-a propun: două serii de 14 echipe, play-off și play-out cu 12 echipe și toate punctele. Cad opt echipe, promovează patru

Mihai Andries 28 May. 2014, 14:29 Campionat
Cluburile de Liga a 2-a propun:** două serii de 14 echipe, play-off și play-out cu 12 echipe și toate punctele. Cad opt echipe, promovează patru

Reprezentanții cluburilor din Liga a doua s-au întâlnit luni pentru a găsi un sistem competițional, cât mai aproape de necesitățile și ambițiile eșalonului secund. Printre cei prezenți la adunare s-a numărat și Auraș Brașoveanu, președintele LPF2, care a dezvăluit în exclusivitate pentru Sport Total FM, că s-a optat pentru un sistem cu două serii a câte 14 echipe, cu play-off și play-out, în care ultimele două echipe la finalul sezonului regulat retrogradează automat.

Comitetul Executiv din 29 mai va propune sistemul, iar Adunarea Generală din 28 iunie îl va vota

„Problema principala a fost indusă de sistemul competițional pentru sezonul 2014/2015. Am ajuns la un numitor comun, care nu mai da impresia că Liga a II-a este un tampon. Sistemul va creea atât emulație, cât și premisele ca fiecare echipă să poată continua și să producă jucători. Sistemul, cred eu, conduce la performanță și la stabilirea rezultatului pe teren. E un sistem compus din două serii, formate din 14 echipe. În prima parte sistem regulat, după acesta un sistem play-off la care participă primele 6 echipe, sistem play-out la care participă următoarele 6 echipe, din care ultimele două vor retrograda și alte două echipe care vor retrograda direct, de pe locurile 13 și 14. Acum trebuie să joci ca să nu ocupi unul dintre cele două locuri retrogradabile direct, după care trebuie să joci ca să nu ocupi iar ultimele două locuri retrogradabile din play-out. Urmează să vedem dacă CEx este de acord cu poziția membrilor Ligii a II-a. Retrogradează opt echipe și promovează patru, rămâne să vedem dacă vor promova direct sau locurile doi din fiecare serie în urma susținerii unui baraj cu penultimul și antepenultimul loc din Liga 1. Dar aici ar mai putea există discuții” a declarat Auraș Brașoveanu în exclusivitate pentru Sport Total FM, în emisiunea „Trafic sport”.

FRF ține în șah LPF 2

În timpul adunării, secretarul general al Federației, Gheorghe Chivorchian, le-a atras atenția membrilor LPF 2, că forul pe care îl dirijează nu este încă recunoscut juridic, gest interpretat de președintele organismului, Auraș Brașoveanu ca o demonstrație de forță din partea oficialului FRF.

„A fost o controversă legată de apariția și funcționarea Ligii 2 (LPF 2). Ni s-a spus în față că sunt informații certe că nu ar exista documentația care să stea la baza înființării LPF 2 și că, din punct de vedere juridic, nu există o astfel de inițiativă. Domnul secretar general ne-a zis că a fost informat în sensul ăsta. Eu i-am spus că, pe 29, când va avea loc CEx, voi pune pe masă toată documentația care atestă că LPF 2 este funcțională. Noi l-am invitat azi (luni, nr.r) să participe, am considerat că nu e oportun să-l invităm cu câteva zile înainte, tocmai pentru a nu perturba activitatea dumnealui, ținând cont că am mai avut ințiative de a ne întâlni și nu s-a întâmplat. Din fericire, azi s-a întâmplat să avem plen” afirmă Brașoveanu.

„Chivorchian nu ne-a urecheat, a fost doar deformație profesională”

„Nu cred că a fost o urecheală, mai mult o încercare de a ne arăta cine și pe ce poziții se află. Eu cred că poziția corectă a fost cea ulterioară, în care fiecare în urma dialogului și-a prezentat punctul de vedere. Legat de faptul că poziția domnului Chivorchian a fost susținută pe un ton vehement cred că e o chestie de formare profesională. Dacă este cu intenție, este problema dumnealui”, a comentat Auraș Brașoveanu, care a remarcat solidaritatea fără precedent a celor prezenți la adunare.”Interesant este că, precum niciodată, cluburile de Liga 2 au dat dovadă de atâta unitate. Interesant este faptul că pe 14 iunie va avea loc prima Adunare Generală extraordinară a noului forum înființat, LPF 2″, a mai spus președintele Dunării Galați.

Locul Coronei liber pentru o retrogradată

Legat de locurile vacante, având în vedere faptul că sunt echipe aflate în pragul desființării, printre care Corona Brașov, ce a retrogradat în Liga a II-a, reprezentatntul în CEx, Auraș Brașoveanu a declarat că vor fi ocupate conform ROAF. „Problema locurilor vacante este stipulată în ROAF, nu poate fi modificată. Se aplică la toate eșaloanele”, a precizat Brașoveanu. Prin urmare, locurile vacante ar putea fi ocupate de formațiile care la finalul actualului sezon ar retrograda în Liga a III-a.

„Majoritatea cluburilor a fost de acord cu această variantă”

Președintele celor de la FC Olt Slatina, Cristi Șcheau, a declarat că majoritatea cluburilor au fost de acord cu această variantă. „FC Olt și-a dorit două serii de 16 echipe, cu sezon regulat, dar între varianta propusă de Liga I, cu două serii de 12 echipe, din care să retrogradeze cinci, am ales această variantă, iar majoritatea cluburilor a fost de acord”, a declarat oficialul echipei FC Olt Slatina, Cristi Șcheau.

PROPUNEREA CLUBURILOR DIN LIGA A II-A

– 2 serii a câte 14 echipe

– la finalul sezonului regulat, locurile 13 și 14 din fiecare serie retrogradează direct

– primele șase echipe din fiecare serie merg în play-off, următoarele șase în play-out. În ambele faze se intră cu toate punctele din sezonul regulat

– ultimele două clasate din fiecare turneu de play-out retrogradează

– prima clasată din fiecare turneu de play-off promovează

– locul doi din fiecare turneu de play-off fie va promova direct, fie va juca un baraj cu ocupantele antepenultimului și penultimului loc din Liga 1

Mihai Andries 28 May. 2014, 14:29 Campionat
Pe aceeași temă