„Am venit cu gândul să fiu primul antrenor din istorie care promovează Călărașiul în Liga 1”. Alexa are planuri mari la Dunărea, vorbește despre echipă și contracandidați | INTERVIU

Marius ANGHEL 31 Aug. 2017, 14:16 Campionat

În fața unei noi experiențe în cariera de antrenor, Dunărea Călărași fiind al cincilea club pe care îl antrenează, după ACS Poli Timișoara, Rapid, ASA Târgu Mureș și Concordia Chiajna, Dan Alexa (37 de ani) a pornit la drum cu echipa din Liga 2 cu un obiectiv important: promovarea. Două etape au trecut de când fostul mijlocaș a preluat Dunărea și echipa e în revenire de formă față de primele jocuri ale sezonului. A obținut două victorii: 2-1 cu CS Balotești și 1-0 cu CS Afumați.

Miercuri, Dan Alexa a participat la o conferință de presă în care i-a avut alături pe președintele clubului Dunărea, Florin Brișan, și pe președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. Antrenorul a oferit apoi un interviu pentru site-ul oficial al echipei în care spune ce planuri are la Călărași, vorbește despre jucătorii pe care îi are în lot și enumeră adversarii pe care îi vede contracandidați la promovare.

Domnule Dan Alexa, bun venit la Călărași! Nu mai e nici un secret. Sunteți antrenorul care cunoaște foarte bine Liga a 2-a, având la activ două promovări succesive, cu Poli Timișoara și Rapid București. Pentru început, vă rog să ne spuneți care sunt planurile dumneavoastră pentru Dunărea Călărași.
Aș vrea să vă spun că înainte de a veni la Călărași am avut o ofertă din partea unei formații din Liga 1. N-am să divulg numele clubului. Însă m-am întâlnit la București cu domnul președinte Brișan și cu Daniel Ștefan. Mi s-au părut oameni serioși, care-și doresc să facă treabă într-un termen scurt. Sincer, am venit să promovăm, lucru care pare acum de neconceput! Am simțit emulație când am ajuns aici, din partea oficialităților locale, și mă refer la domnul primar Drăgulin, la domnul președinte al Consiliului Județean, Vasile Iliuță, la domnul Dinulescu. Am simțit că se pot face lucruri importante. Mi-aș dori să devin primul antrenor care promovează Călărașiul în Liga 1. Pentru mine e o mare provocare. Am promovat Timișoara, Rapidul, iar dacă voi reuși să promovez și Călărașiul, ar fi într-adevăr ceva spectaculos!

„Am venit să promovăm, nu să am un loc de muncă”

Cu dumneavoastră pe margine, Dunărea a obținut până acum două victorii, e drept, la scoruri strânse. La Afumați, ați stat chiar pe bancă. Cum ați găsit echipa?
Echipa are un nucleu de jucători importanți. Sunt fotbaliști buni, chiar foarte buni pentru Liga a 2-a. Însă trebuie să ne mai întărim cu trei-patru jucători pentru că, repet, am venit să promovăm, nu să am un loc de muncă. Lotul este OK. Ceea ce s-a întâmplat înainte nu comentez, pentru că nu am toate datele. Am găsit o echipă care era lipsită de încredere. Am găsit jucători care într-un fel intraseră într-o stare de confort, pentru mine inacceptabilă. Sunt aici jucători care au evoluat în Liga 1 și mă refer la Cezar Lungu, Silviu Pană, Bogdan Șandru, Mardare, în jurul cărora se pot construi lucruri importante. Trebuie clădită o echipă competitivă care să se bată pentru obiective înalte.

Ați fost mulțumit de jocul băieților la Afumați, acolo unde am învins cu 1-0?
În multe momente puteam închide jocul la 1-0. Am avut două situații mari la 1-0. Apoi a fost și acea bară a lui Vasile și puteam pierde cele trei puncte. Dar a fost un joc mult mai bun față de cel cu CS Balotești (n.r. – câștigat de Dunărea, acasă, cu 2-1).

Urmează jocul cu Snagov-ul. E un meci, după părerea mea, important, dificil, în fața unui adversar, Sportul, care a pus recent probleme celor de la ASA Târgu Mureș…
Cred că va fi cel mai greu joc de până acum, cu mine pe bancă. Sportul e o echipă creată pentru acel teren de la Snagov, un teren prost, mic… Sportul e o echipă de luptă care a bătut pe CS Afumați și a remizat la Târgu Mureș cu ASA. O echipă construită în vară, care are un antrenor cu experiență. Dar, mergem să câștigăm! Pentru noi, în momentul acesta importante sunt doar punctele. Am preluat echipa când avea un singur punct și indiferent de cum jucăm, trebuie să obținem victorii.

Hermannstadt, UTA, CS Mioveni, adversarii pe care Alexa îi vede contracandidați

Care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalii adversari ai Dunării, în bătălia pentru promovare?
În primul rând, FC Hermannstadt. Sibienii au investit mult în jucători. Au și un fond de salarii destul de mare. Apoi UTA Arad, care de la bun început și-a exprimat intenția de a promova. Pe listă ar fi și CS Mioveni, chit că a pierdut la un scor drastic, acum cu Pandurii. Dacă vom aduce doi-trei jucători în posturi cheie, putem termina la finele anului în primele patru, acesta fiind și obiectivul. Apoi să atacăm din primăvară locul direct promovabil!

Care ar fi gândurile dumneavoastră pentru suporterii călărășeni?
Am venit cu gândul să fiu primul antrenor din istorie care promovează Călărașiul în Liga 1. Pentru mine e o foarte mare motivație. Însă, fără ajutorul suporterilor, e foarte greu. Am mare nevoie de sprijinul oamenilor din Călărași. Trebuie să câștigăm toate meciurile de acasă. Fac un apel către suporteri, că vor fi momente în care jocul poate va suferi, să fie alături de noi. Practic, suntem o echipă care acum începe să se închege. Îmi doresc foarte mult să-i putem face pe oameni fericiți și aici mă gândesc la toată echipă tehnică dar și administrativă.

Cine vor fi colaboratorii dumneavoastră?
Costel Ilie, cu cam am lucrat foarte bine la Târgu Mureș și Chiajna, Manu, antrenor cu portarii, Mirel Condei, secund și Constantin Niculae „Sensei”, preparator fizic.

Sunteți mulțumit de baza sportivă, de condițiile existente la Călărași?
Da, sunt condiții bune. Se depun eforturi pentru totul să se desfășoare în condiții optime. Să nu uităm că la Călărași, salariile sunt plătite la zi, o situație fericită față de ce se întâmplă în România. Trebuie să ținem oamenii motivați pentru a-i mulțumi și a continua investițiile.

Un pronostic pentru meciul de la Snagov?
De regulă, nu-mi place să dau pronosticuri. Mergem să câștigăm! Vreau să văd echipa noastră motivată, să se bată pentru fiecare balon. La Snagov e destul de greu să joci fotbal, având în vedere starea precară a terenului. Cine va juca cu mai multă determinare, iar în momentele cheie să aibă puterea să întoarcă jocul în favoarea sa, va avea câștig de cauză. Îmi doresc enorm ca echipa câștigătoare să fie Dunărea Călărași!

Marius ANGHEL 31 Aug. 2017, 14:16 Campionat
Pe aceeași temă