A fi sau a nu fi în Liga 1! ACS Poli – UTA 2-1. Strătilă îi ține în viață pe arădeni după ce timișorenii au dominat autoritar prima repriză. Neagu a fost eliminat

Marius ANGHEL 12 Jun. 2017, 22:29 Campionat

ACS Poli Timișoara s-a impus cu 2-1 în meciul tur al barajului de promovare/menținere în Liga 1 cu UTA Bătrâna Doamnă. Desfășurat luni seară pe stadionul „Dan Păltinișanu”, în fața a aproximativ 15.000 de spectatori, echipa lui Ionuț Popa a controlat autoritar prima repriză și a înscris prin Pedro Henrique (21′) și Gabriel Cînu (25′), ratând alte cel puțin trei mari situații de gol. Reușita lui Cînu a fost din offside.

În repriza secundă, jocul celor două echipe s-a mai echilibrat, Sorin Strătilă (52) a redus din diferență după o greșeală în defensivă a lui Bocșan, iar partida nu a mai avut niciun ritm după ce George Neagu (65) a fost eliminat de centralul George Găman, după o fază în care l-a faultat în postura de ultim apărător pe Curtuiuș. S-a încheiat cu victoria la limită a timișorenilor, spiritele s-au încins după fluierul final, cu antrenorii Ionuț Popa și Laurențiu Roșu în prim-plan, iar meciul retur se anunță extrem de disputat.

Manșa retur a barajului de promovare/menținere în Liga 1 se va disputa joi, 15 iunie, ora 17:30, la Șiria, pe stadionul „Otto Greffner”.

Foto: Sebastian TĂ‚TARU (Mediafax Foto)


 

Pentru al doilea an consecutiv, UTA Bătrâna Doamnă va încerca să promoveze în Liga 1 în urma unui baraj cu o echipă din primul eșalon. Sezonul trecut nu a putut trece de FC Voluntari (0-3 la Voluntari și 1-0 la Arad), dar acum încearcă să o învingă pe ACS Poli Timișoara. Va fi un nou meci derby al Vestului și al fotbalului românesc, între două echipe din județele rivale Timiș, respectiv Arad. Alb-roșii au o misiune dificilă și pornesc cu șansa a doua în această dublă manșă, nu doar din cauza faptului că cele două cluburi vin din ligi diferite, cât și din cauza diferenței de valoare a loturilor de jucători.

Utiștii revin astăzi pe stadionul „Dan Păltinișanu”, acolo unde în urmă cu mai puțin de o săptămână jucau împotriva unei alte echipe timișorene, ASU Politehnica, pe care o învingeau fără drept la replică, cu 3-0, prin golurile lui Marius Curtuiuș (31′), Alin Gligor (33′) și Gianmarco Piccioni (90+2′). De la ora 20:30 însă au un meci mult mai greu, cu ACS Poli, echipa primăriei Timișoara și cea care nu are sprijinul suporterilor Politehnicii. Alb-violeții au și atuul antrenorului arădean Ionuț Popa, un bun cunoscător al clubului UTA.

Roșu: Urmează 180 de minute în care trebuie să fim foarte atenți și să dăm totul

Antrenorul utist Laurențiu Roșu o vede favorită pe ACS Poli în această dublă manșă, însă știe cum echipa sa poate spera să iasă învingătoare și să obțină promovarea în prima ligă. „Sorții au vrut să jucăm cu ACS Poli, e chiar formația pe care am fi dorit să o evităm la acest baraj. Au pornit în acest campionat de la -14 puncte, au jucat bine, au fost la un pas de a se salva direct și sunt favoriți. Asta nu înseamnă că ne vom da la o parte, ci vom face totul să reușim această promovare pe care ne-am propus-o de la începutul anului. Ca să putem trece cu bine de timișoreni, e nevoie de efort maxim din partea tuturor. Întâlnim o echipă bună, cu jucători experimentați, de Liga 1, pe care, dacă vrem să-i depășim, nu avem voie să comitem greșeli, mai ales pe teren propriu. De fapt, urmează 180 de minute în care trebuie să fim foarte atenți și să dăm totul”, a spus Roșu în cadrul conferinței de presă.

„Dacă noi suntem concentrați la această dublă decisivă, nu are sens să vorbim prea mult despre Poli. Sigur, la prima vedere, au prima șansă, dar, de multe ori, ambiția depăștește valoarea. Asta avem de demonstrat și noi, luptând pentru noi, familiile noastre, club și suporteri. Motivațional, stăm bine. Suntem mulți fotbaliști arădeni în această echipă, iar ca arădean cred că nu îți poți dori ceva mai mult decât să promovezi după un baraj cu Poli. Chiar dacă mulți susțin că această echipă nu e adevărata Poli, noi vedem că se vorbească de UTA – Poli și ne este de ajuns”, a spus fundașul arădean Norbert Polgar.

„Nu contează cine intră pe teren, atâta timp cât se va autodepăși și va vărsa și ultima picătură de transpirație. După cum a spus și Norbi (n.r. – Polgar), ambiția și determinarea poate bate valoarea. Nu mai departe de barajul trecut, cu Dunărea Călărași, am demonstrat de suntem în stare dacă dăm totul din noi. Cu acea atitudine, de la meciul retur, de la Arad, putem trece de oricine. Personal, am mare încredere în noi, în echipă sunt 100% sigur că anul acesta vom trece de baraj. Suntem aproape toți apți și determinați la maxim. Îmi doresc enorm să promovez cu UTA și cred că și colegii mei vor același lucru. Pentru câțiva dintre noi, și mă refer în special la arădeni, care avem acest vis de mici, a sosit vremea să jucăm cu UTA în Liga 1, a comentat și mijlocașul Dumitru Copil.

Popa: Se întâlnesc două echipe care ar trebui să fie permanență în Liga 1

Antrenorul timișorenilor, Ionuț Popa, crede că echipa mai inteligentă, norocoasă, determinată și prudentă va avea câștig de cauză în acest baraj. „Se întâlnesc două echipe care au tradiție, una se luptă să rămână în Liga 1 și alta să promoveze. Va avea câștig de cauză echipa mai inteligentă, mai aproape și mai norocoasă. Din punctul nostru de vedere, lotul este aproape complet. Am avut discuții cu jucătorii privind primul joc, le-am cerut o responsabilitate mai mare pentru că diferența în jocurie din campionatul nostru se rezolvă printr-o determinare maximă. Le-am amintit că jocul cu Târgu Jiu a fost unul în care n-am avut nicio concentrare, nici determinare și în urma unui joc slab am pierdut. Le cer să fie mai prudenți, pragmatic, să fie prudenți pe tot parcursul jocului. Deși se joacă în două manșe, este foarte important cum se derulează primul joc”, a declarat Ionuț Popa în conferința de presă premergătoare turului.

Popa regretă că nu pot ambele echipe să evolueze în prima ligă. „Din păcate, se întâlnesc două echipe care ar trebui să fie permanență în Liga 1. Dar iată că nu se poate. Aceste echipe se chinuie ba să promoveze, ba să joace baraj. Altele, din zone interesante, nu știu cum o fac cu ușurință să ajungă în Liga 1. Sper să fie un spectacol frumos, să vină multă lume la meci, să ne respectăm unii pe alții și cel mai bun să câștige. Nu cred că această zonă a țării ar trebui să aibă doar o echipă sau două în prima ligă, ci chiar mai multe în Liga 1. Nu am mai fost la meciurile celor de la UTA de 6-7 ani, dar am auzit mereu cuvinte frumoase. Dacă sunt în primele trei locuri, înseamnă că au valoare. Sunt jucători care vor să plece de la UTA în prima ligă. UTA este periculoasă prin grup”, a mai spus antrenorul lui ACS Poli.

„Așteptăm o victorie, dacă se poate la scor, să fim mai liniștiți la Arad. Presiunea este pe noi, zic eu. Trebuie să rămânem neapărat în Liga 1, așteptăm cât mai multă lume să fie aproape de noi. Pe noi ne motivează că UTA va veni cu galerie. Cu siguranță pe ei îi vom împinge de la spate, dar noi avem o echipă matură, care cu siguranță va face față. Sper ca eu să marchez și Adi Petre, nu. Oboseala s-a acumulat, dar am avut două zile de refacere, am făcut antrenamente mai ușoare. Mi-am dat seama și eu că joc mai bine când intru pe parcurs, dar sper ca la un moment dat să fiu și titular”, a declarat și Sebastian Mailat, mijlocașul lui ACS Poli.

Dacă interesul suporterilor arădeni nu a fost la fel de mare ca cel arătat pentru meciul cu ASU Poli, de neînțeles având în vedere miza jocului de acum, atunci aproximativ 1.500 de fani utiști mergând în orașul rival, timișorenii par interesați să vadă jocul tur al barajului. Directorul de marketing Radu Birlica a anunțat că până duminică se vânduseră 8.000 de bilete, iar numărul spectatorilor e așteptat să se ridice la cifra avută de jocul ASU Poli – UTA, când aproximativ 10.000 de persoane au fost pe stadion. Un lucru este cert, ACS Poli nu va avea parte de un sprijin asemănător din partea suporterilor așa cum a oferit galeria echipei timișorene din Liga 2.

Casele de pariuri o dau ca favorită certă la victorie pe ACS Poli, cu o cotă cuprinsă între 1.24 sau 1.30, în timp ce UTA are o cotă ce succes cuprinsă între 10 și 12. Pentru egal sunt tote între 4.80 și 5.50.

Meciul care va începe la ora 20:30 și se va desfășura pe stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara va fi arbitrat de centralul George Cătălin Găman (Craiova) și de tușierii Octavian Șovre (Oradea) și Mircea Orbuleț (București). Arbitru de rezervă este Marcel Bîrsan (București), iar observatori au fost delegați Stan Prodan (Alexandria), din partea Federației Române de Fotbal, și Valer Șulea (Brașov), din partea Ligii Profesioniste de Fotbal.

Manșa retur a barajului de promovare/menținere în Liga 1 se va disputa joi, 15 iunie, ora 17:30, la Șiria, pe stadionul „Otto Greffner”.

COMENTARIUL LIVE:

â–ºACS Poli: Curileac – Bg. Străuț, Bocșan, Cînu (cpt.), G. Neagu – Soljic, Artean – Bărbuț (Mailat 61′), M. Croitoru, Doman (Șeroni 68′) – Al. Popovici (Pedro Henrique 15′)
Rezerve neutilizate: Ct. Straton – Scutaru, Fucek, Oct. Drăghici
Antrenor: Ionuț Popa
Eliminat: George Neagu 65′ (cumul de cartonașe galbene)

â–ºUTA: Bg. Miron – Adili, Al. Manea, Gligor (cpt.), Burlă – Strătilă (I. Tănase 63′), Chindriș, D. Copil (Vîlceanu 78′), D. Muntean (Stahl 46′) – Curtuiuș, Ad. Petre
Rezerve neutilizate: Al. Barna – Polgar, Piccioni, Jorza
Antrenor: Laurențiu Roșu

â–ºMin 90+4 Final de partidă la Timișoara. ACS Poli câștigă cu 2-1 pe teren propriu cu UTA, meciul tur al barajului, și pornește cu prima șansă la menținerea în prima ligă. Returul are loc joi, de la ora 17:30, pe stadionul din Șiria.

â–ºMin 90+2 Spectatorii timișoreni scandează: „Poli, Poli!”

â–ºMin 90+1 Croitoru bate o lovitură liberă din stânga, Miron vrea să boxeze cu o mână, însă dă pe lângă, iar Bocșan trimite cu capul din 5 metri, din cădere, în transversală. Mingea revine în teren, ajunge în dreapta la Mailat, care centrează în fața careului mic, acolo de unde Cînu, nemarcat, reia cu capul pe centrul porții, însă direct în brațele lui Miron

â–ºMin 90 Meciul e prelungit cu trei minute

â–ºMin 90   Alexandru Manea ia galben după ce Henrique a căzut ușor de lângă el

â–ºMin 90 Fanii arădeni, care în ultimele minute au dat petarde, strigă „B-ul, B-ul”, la adresa echipei timișorene

â–ºMin 88 Marius Croitoru ia galben după ce l-a faultat pe Adili în flancul drept

â–ºMin 85 Gligor e surprins în offside după o centrare din dreapta. Căpitanul arădenilor recentrase în centru, acolo unde Petre voia să se întoarcă și să stragă

â–ºMin 84 Adili are o acțiune personală în dreapta careului, trage de la 14 metri, mingea e deviată, iar Curileac respinge greu în lateral

â–ºMin 82 Mailat pătrunde pe dreapta, alunecă și cade la limita careului, iar lângă el cade și Burlă. Arbitrul dă fault după indicația asistentului de pe acea parte. Eronat. Burlă nici nu l-a atins pe Mailat. Lovitura liberă a fost bătută în fața careului de 6 metri, dar de acolo a respins Adili

â–ºMin 81 Adrian Petre preia pe piepr și trage din întoarcere de la 17 metri, însă pe lângă poartă

â–ºMin 80 Sunt aproximativ 15.000 de spectatori pe stadion în acest moment, adică ceva mai bine ca la meciul UTA-ei cu ASU Poli. ACS Poli nu are galerie la Peluza Sud, dar are în schimb mai mulți spectatori în tribune. Fondul sonor al jocului a fost asigurat pe întreaga sa durată de până acum de cei aproximativ 1.200 de membri ai galeriei

â–ºMin 78 Iese Dumitru Copil și intră Robert Vîlceanu

â–ºMin 71 Adrian Petre ia galben după ce îl lovește cu brațul în cap, într-un duel aerian, pe Străuț

â–ºMin 68 Iese Cătălin Doman și intră Alin Șeroni

â–ºMin 66 Copil bate lovitura liberă de la 30 de metri central, peste poartă

â–ºMin 65 George Neagu îl lovește ușor din spate pe Marius Curtuiuș, la 30 de metri de poarta timișoreană, atacantul cade ușor, iar arbitrul dă al doilea galben, eliminându-l pe Neagu

â–ºMin 64 Marius Chindriș ia galben după ce îl faultează din spate pe Doman

â–ºMin 63 Iese Sorin Strătilă și intră Ionuț Tănase

â–ºMin 63 Croitoru bate lovitura liberă din dreapta careului, Bocșan reia cu capul din 8 metri, peste poartă

â–ºMin 62 Mailat pătrunde pe stânga în careu, întoarce înapoi, Soljic reia cu latul de la 11 metri, însă Manea respinge, altfel era gol. Miron era plecat în lateral

â–ºMin 61 Burlă îl ține în careu pe Mailat, însă acesta nu cade, altfel timișoreanul putea primi penalty

â–ºMin 61 Iese Cristian Bărbuț și intră Sebastian Mailat

â–ºMin 60 Doman scapă în stânga careului și trage din 10 metri, însă direct în Miron, iar UTA scapă de gol

â–ºMin 59   George Neagu ia galben după ce îl lovește direct în picior pe Strătilă, în flancul drept

â–ºMin 56 Henrique șutează slab de la 18 metri central, pe jos, pe lângă poarta arădenilor

â–ºMin 54 Bărbuț centrează din dreapta careului, mingea îl lovește în fund pe Burlă, care a sărit cu spatele. Timișorenii cer penalty, însă nu a fost, iar arbitrul lasă jocul să continue

â–ºMin 52 2-1 Curtuiuș și Bocșan au un duel umăr la umăr în careul timișorean, al doilea pică ușor, iar arbitrul lasă jocul să continue. Sorin Strătilă îi ia fața lui Curtuiuș la 7 metri lateral dreapta și trimite din unghi pe lângă Curileac, pe la colțul scurt

â–ºMin 51   Gabriel Cînu îl blochează cu umărul pe Strătilă și arbitrul îi dă galben

â–ºMin 49 Centrare dintr-un corner de pe stânga, Cînu reia cu capul din 8 metri central, cu pământul, Arnean urmărește și sare la cap, dar Miron e pe fază și reține în 4 metri

â–ºMin 48 Soljic șutează bine, din alergare, de la 20 de metri central, iar Miron scoate de sub transversală în corner

â–ºMin 47 Soljic șutează slab din fața careului, pe jos, iar Miron reține fără probleme

â–ºMin 46  A început repriza a doua

â–ºMin 46 UTA face prima schimbare. Iese Dumitru Muntean și intră Albert Stahl

â–ºMin 45+4  Pauză. Arădenii nu au jucat nimic în prima repriză, iar ACS Poli putea să mai înscrie de câteva ori. Ionuț Popa e pe punctul să sară la bătaie, dar e ținut de un secund

â–ºMin 45+3 Laurențiu Roșu, antrenorul UTA-ei, are o reacție nervoasă în fața băncii de rezerve și trântește pe jos tot ce găsește

â–ºMin 45+2 Adili întră tare din spate la Neagu și apoi se formează un meleu. Macedoneanul are un conflict verbal cu antrenorul timișorenilor, Ionuț Popa. Arbitrul îl avertizează pe Popa că la a doua abatere îl trimite în tribună

â–ºMin 45+1 Publicul timișorean scandează la unison: „UTA-n B, UTA-n B!”

â–ºMin 45 Prima repriză e prelungită cu trei minute

â–ºMin 45 Doman preia la 8 metri lateral stânga în careul utist, șutează din unghi, dar în blocajul lui Manea, care a plongat în fața sa

â–ºMin 43 Pasă pe culoar printre doi fundași pentru Bărbuț, care scapă singur cu Miron, trimite în portar, mingea îi revine, vrea să își facă balonul pentru un șut cu dreptul, dar Adili se repliază și respinge în corner. Adili are o reacție nervoasă față de coechipierii săi. Ionuț Popa sare pe margine de nervi că mijlocașul său nu a înscris

â–ºMin 42 Copil bate lovitura liveră de la 40 de metri lateral stânga, trimite lung la bara a doua, acolo unde Curileac se întinge și reține în 7 metri

â–ºMin 42  Cătălin Doman intră direct în Dumitru, la o acțiune a utistului, și vede galbenul

â–ºMin 41 Croitoru bate lovitura liberă din colțul careului, ca la gol, însă Petre respinge cu capul de această dată

â–ºMin 41 Neagu are nevoie de îngrijiri medicale. Și Strătilă șchioapătă, însă mai mult să-l impresioneze pe arbitru și să-l ierte de galben

â–ºMin 40 Sorin Stărtilă ia galben după ce are o intervenție neglijentă, cu talpa sus, asupra lui Neagu, la 20 de metri lateral stânga, în colțul careului, acolo de unde s-a centrat la golul doi

â–ºMin 39 Bărbuț face ce vrea în dreapta careului, pătrunde pe linia de fund și centrează la bara a doua, acolo unde Henrique putea îndeplini o simplă formalitate, însă Adili deviază decisiv din 4 metri, salvând un gol ca și făcut

â–ºMin 38 Croitoru bate plasat lovitura liberă, trimite pe lângă zid, însă și pe lângă bara din stânga lui Miron

â–ºMin 37 Copil îl ține din spate pe Bărbuț, la 20 de metri ușor lateral stânga. O nouă fază fixă periculoasă la poarta arădenilor

â–ºMin 33 Neagu pătrunde în careu pe stânga, avansează până la 7 metri lateral, centrează șutat în fața porții, Gligor respinge până la fundașul Timișoarei, care recentrează din nou, însă mingea se duce pe lângă bara colțului lung

â–ºMin 32 Bocșan cade peste Adrian Petre în careul timișorean, într-un duel aerian petrecut la 13 metri lateral stânga, însă arbitrul, aproape de fază, nu dictează penalty și lasă jocul să continue

â–ºMin 30 Doman avansează în stânga careului, centrează in extremis la bara a doua, acolo unde Henrique avansează nemarcat, dar reia defectuos din 6 metri, mult peste poartă

â–ºMin 25 2-0 Croitoru bate cu efect o lovitură liberă din colțul careului, Bocșan deviază cu capul pe spate din fața careului mic, iar Gabriel Cînu, avansat lângă bară, înscrie simplu cu o lovitură de cap dintr-un metru. Poziția lui Cînu a fost de offside

â–ºMin 24 Doman avansează în flancul stâng și este blocat de Adili la 20 de metri, în colțul careului

â–ºMin 21  1-0 Soljic pasează pe culoar pentru Pedro Henrique, acesta scapă în stânga careului, Gligor aleargă paralel cu el, iar brazilianul trimite plasat din 10 metri pe lângă Miron, ieșit în 6 metri

â–ºMin 19 Burlă vrea să trimită cu o lovitură de cap de la 13 metri către propriul portar, Bărbuț urmărește, ajunge la minge, pe care o lobează din 8 metri lateral dreapta peste Miron, însă balonul se duce pe lângă bara colțului lung

â–ºMin 17 Muntean e faultat de Străuț. Copil execută lovitura liberă de la 25 de metri lateral stânga, bate înalt în careu, dar Artean respinge

â–ºMin 15 Alexandru Popovici este menajat însă și e înlocuit cu brazilianul Pedro Henrique

â–ºMin 14 Alexandru Popovici face mișcări pe margine și vrea să forțeze revenirea pe teren. Pedro Henrique e pregătit să intre

â–ºMin 13 Artean trage din afara careului, însă slab, pe lângă poarta lui Miron

â–ºMin 12 Popovici acuză o accidentare după un duel cu Chindriș și e scos de pe teren cu targa. Atacantul avea și mâna stângă bandajată, însă acuză o lovitură la coaste

â–ºMin 10 Fondul sonor al partidei este asigurat de galeria echipei UTA. ACS Poli nu are galerie

â–ºMin 7 Doman bate o lovitură liberă de la 40 de metri lateral stânga, centrează la colțul lung, acolo unde Bocșan deviază cu capul, însă pe lângă poartă

â–ºMin 5 Miron reține mingea reluată cu capul din apropiere de Cînu, după o primă lovitură de colț, de pe dreapta

â–ºMin 4 Bărbut avansează în flancul stâng, centrează prin careu către bara a doua, încă acolo nu e nimeni și mingea se duce mai departe

â–ºMin 2 Manea avansează cu mingea la picior până în jumătatea adversă, pasează pe culoar pentru urcarea lui Strătilă, însă acesta este surprins în offiside

â–ºMin 1  A început partida de la Timișoara. Gazdele au avut lovitura de start

â–ºPotrivit informațiilor primite la casele de bilete, doar aproximativ 4.000 de tichete au fost vândute de ACS Poli suporterilor timișoreni, deci declarația directorul de marketing Radu Birlică, potrivit căruia până duminică se dăduseră 8.000 de bilete, este mincinoasă.

â–ºSportArad.ro scrie că UTA vine la Timișoara cu 12 autocare și patru microbuze pline cu suporteri și intră în oraș pe la Moșnița Nouă, ca să fie evitate posibile incidente. Pe aceeași rută a intrat și autocarul echipei arădene. Aproximativ 1.000 de arădeni vor sta în Peluza Nord.

â–ºFață de meciul ASU Poli – UTA de acum mai puțin o lună de zile, atunci când pe stadion au fost aproximativ 10.000 de spectatori, acum, Peluza Sud a stadionului „Dan Păltinișanu” va fi închisă din rațiuni de securitate.

Marius ANGHEL 12 Jun. 2017, 22:29 Campionat
Pe aceeași temă