Unul dintre jucătorii doriți de UTA a ales un transfer exotic, campioana din Maldive. ‘E o rampă de lansare pentru piața asiatică’

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 12 Jan. 2017, 17:17 Actualizat: 12 Jan. 2017, 17:22 Bursa transferurilor
Unul dintre jucătorii doriți de UTA a ales un transfer exotic, campioana din Maldive.  ‘E o rampă de lansare pentru piața asiatică’
  • Andrei Cordoș (28 ani) va juca până în noiembrie într-un campionat necunoscut, din țara aflată pe locul 142 în clasamentul FIFA.
  • Poarta spre fotbalul bogat din Asia și dezamăgirea provocată de fotbalul românesc au fost motivele pentru care fundașul care tocmai și-a reziliat contractul cu ASA Târgu Mureș a ales să plece la 7000 de kilometri de casă.
  • Cordoș fusese ofertat și de UTA Bătrâna Doamnă, echipa de pe locul 2 din Liga 2 care vrea să promoveze în Liga 1 și care țintește în această iarnă transferuri de la cluburile cu probleme financiare din prima ligă, însă a refuzat propunerea pentru a merge în Maldive.

 

Problemele financiare din fotbalul românesc îi împing pe jucători să aleagă destinații exotice pentru continuarea carierei. Ultimul care a ales să plece „la capătul lumii” este Andrei Cordoș, fostul fundaș al lui ASA Târgu Mureș. A primit o propunere de a juca în Maldive, insula din sudul Asiei despre care se aude doar când vine vorba de excursii costisitoare. „Am semnat și joi la 9:50 am avion. Bogdan Apostu mi-a făcut această propunere, am zis că sunt interesat și a doua zi a venit cu oferta și contractul. A fost din scurt, dar au fost oameni serioși și țin să îi mulțumesc lui Bogdan”, a povestit Cordoș pentru ProSport cum a ales să semneze cu campioana din Maldive, un campionat care există doar de 17 ani. „Abia aștept să văd nivelul. Mă aștept ca fotbalul să nu fie de cea mai bună calitate, dar nu merg în vacanță. Merg pentru fotbal și merg să ajut”, povestește fundașul care a trecut și pe la Dinamo, „U” Cluj, FC Vaslui, Pandurii sau FC Botoșani.


În România, vârful carierei lui Cordoș s-a produs în sezonul 2014-2015, atunci când a jucat pentru Dinamo

Opt echipe și un singur stadion

Cordoș e primul român din istoria campionatului din Maldive și spune că nu salariul a fost cel care l-a convins să meargă acolo, ci faptul că e acesta campionat l-ar putea duce spre țările cu fotbal mult mai bogat. „Sunt bani mai mulți decât în România, dar nu o sumă foarte mare. Nu e o țară ca Arabia, dar o rampă de lansare pentru piața asiatică”, spune Cordoș, care va găsi în Maldive un campionat cu 8 echipe și cu un singur stadion: „E o ligă înființată recent. Toate joacă pe stadionul național. E campioană… mai au trei străini, au luat un atacant sârb.”

„Nu e <> la ASA”

Cordoș vorbește despre o realitate crudă în care fotbalistul român trebuie să supraviețuiască în fotbalul nostru. Un fotbal care nu-i oferă certitudinea că va fi plătit și tocmai de aceea contracte din țări cu fotbal subdezvoltat devin atractive. Fundașul îi liniștește pe fanii ASA-ului care se tem că echipa va ajunge în faliment.

„Cu siguranță, în România nu ai certitudine și a fost și acesta un motiv pentru care am decis să plec. Relația mea cu ASA s-a bazat mai mult pe încredere și respect. Am renunțat la o parte din bani și ei m-au lăsat să plec. De la o vârstă probabil că aceste oferte devin tentante. Dacă eram mai tânăr nu știu dacă aș fi mers acolo. În România mergem în jos și vor juca tot mai mulți tineri, ați văzut ce se întâmplă. Poate e bine și așa ne vom reveni. Dacă nu era oferta nu cred că mai plecam. Nu e „dracu așa negru” la ASA. Dacă o să reușească să facă un lot cât de cât va fi mai bine decât în tur. Se bazează și pe alte echipe cu probleme. Nu cred că se va desființa. Și dacă va retrograda nu va fi o problemă să se bată la promovare anul viitor”, este convins Andrei Cordoș.

Astafei merge în Malaezia

În această săptămână, un alt jucători român a ales să se transfere într-un campionat la fel de exotic. Mijlocașul Victoraș Astafei (29 ani) și-a reziliat, marți, contractul cu FC Botoșani și va juca în Malaezia.

„Kuala Lumpur este un loc minunat și am să cunosc și religia hindu. Mai mult pentru asta optez pentru Malaezia și chiar îmi surâde ideea. După aceea cine știe? Poate merg în Thailanda, China, Japonia și mă întorc acasă. Nimic nu se știe dinainte. Aștept și un răspuns din SUA. Mă voi decide în câteva zile. Să vedem dacă mă plac și oamenii de acolo.

A fost foarte greu să-i conving pe acționari să-mi dea drumul. Mă apreciază mult și domnul Valeriu Iftime și domnul Cornel Șfaițer. Domnul Iftime, mai în glumă mai în serios spunea că-mi oferă și loc în conducerea clubului numai să rămân aici. Le mulțumesc că m-au înțeles. La Botoșani am întâlnit chiar oameni minunați și nu am decât cuvinte de apreciere la adresa lor”, a declarat Victoraș Astafei.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 12 Jan. 2017, 17:17 Actualizat: 12 Jan. 2017, 17:22 Bursa transferurilor
Pe aceeași temă