Un puști de la Dunărea Călărași e pe cale să-i calce pe urme lui Ionel Ganea. Tânărul atacant pleacă în Anglia, la Wolverhampton: „Scouterul lor l-a remarcat la naționala României”

Gabriel Toma, unul dintre cei mai talentați juniori ai AFC Dunărea Călărași, îi poate călca pe urme lui Ionel Ganea, fostul antrenor al echipei din Liga 2. Atacantul călărășean de doar 16 ani va ajunge în Anglia, la Wolverhampton, fostul club al „Ganezului”, care acum se aflată pe locul 20 din 24 în Championship (Liga 2 din Anglia).

Născut pe 11 februarie 2001 la Călărași, Gabriel Toma Jr. este produsul 100 la sută al clubului de copii și juniori Progresul Călărași. Atacantul se află de doi ani la Centrul de Copii și Juniori al Dunării Călărași, condus de președintele Bogdan Leu. În tot acest timp, Tomiță Jr. a avut o evoluție remarcabilă, ajungând să fie selecționat de mai multe ori la naționala Under 16 a României. Anul acesta, Gabriel a marcat trei goluri în meciurile pe care echipa antrenată de selecționerul Sorin Colceag le-a jucat în compania Ciprului, Olandei și Norvegiei.

„Mă bucur pentru Tomiță. Este un junior foarte talentat. Are calități multe și este un băiat serios. Am crezut în el și i-am spus că poate ajunge departe. Scouterul celor de la Wolverhampton l-a remarcat în Olanda la Turneul celor patru națiuni pe care România U16 le-a jucat și ne-a făcut o invitație în Anglia. Tomița pleacă mâine de dimineață și va sta acolo până sâmbătă. Primul lui meci la juniori am înțeles că îl va juca cu Sunderland din Premier League”, a declarat Bogdan Leu, președintele AFC Dunărea Călărași, despre Gabriel Toma, care a apucat deja să debuteze în Liga 2, pe când încă avea 15 ani. Antrenorul Adrian Mihalcea l-a trimis pe tânărul atacant pe teren în finalul meciului cu Metalul Reșița (3-0), desfășurat pe 10 decembrie 2016.

Gabriel Toma este fiul celebrului portar Petrișor Toma, singurul goalkeeper călărășean de până acum care a jucat pe Santiago Bernabeu, pentru Poli Timișoara, pe 30 septembrie 1992, în Cupa UEFA, împotriva celor de la Real Madrid. Toma s-a transferat de la Dunărea Călărași la Poli în 1991 după meciul istoric pierdut în Cupa României de formația de pe malul Borcei în fața timișorenilor. În acest moment, Petrișor Toma este unul dintre antrenorii echipei Under 17 din cadrul Grupelor de Copii și Juniori ai AFC Dunărea.

Ganea a jucat trei ani la Wolverhampton

La Wolverhampton a evoluat între anii 2003-2006 și Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României sau fost antrenor la Dunărea Călărași. Ganezu’ a bifat 34 de meciuri și 7 goluri pentru echipa din Anglia alături de care a jucat și în Premier League.

La echipa de tineret a lui Wolverhampton joacă acum un alt român care e convocat constant la echipe de juniori ale României. Nicolae Cârnaț (18 ani), un mijlocaș din Alba Iulia care s-a remarcat mai înainte la Academia lui Gheorghe Hagi, e unul dintre titularii de la Wolves U23.

În anii trecuți, alți doi puști români au fost recrutați de Wolverhampton și au evoluat la echipa secundă a clubului englez. Răzvan Oaidă (19 ani, acum la Brescia) și Carlo Erdei (20 ani, acum la Olimpia Satu Mare) au fost pentru o scurtă perioadă de timp în curtea formației din Marea Britanie.

Articol scris de Cătălin NIȚU

Pe aceeași temă