Reconstrucție la Juventus. Eugen Trică: „Vreau mentalitate nemțească”

Reconstrucție la Juventus.** Eugen Trică:

Eugen Trică a revenit în Colentina după un periplu la CFR Cluj și UTA și și-a început cel de-al doilea mandat ca antrenor principal la Juventus având ca obiectiv formarea unei echipe tinere, în special prin promovarea juniorilor formați de centrul clubului.

Reconstrucția a început, practic, la finalul sezonului trecut, în ultimele două etape ale play-off-ului fiind folosiți doar jucători sub 23 de ani.

Înaintea antrenamentului de miercuri, Eugen Trică a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări cu privire la proiectul pe care dorește să îl pună în practică în următorii doi ani.

Domnule Trică, antrenor principal sau manager?

Și una și alta! Conform contractului semnat pentru următoarele două sezoane sunt antrenorul principal al primei echipe, cu atribuții extinse specifice funcției de manager, dar și de coordonator al activității Centrului de Copii și Juniori. Proiectul asupra căruia am convenit are o componentă importantă în ceea ce privește dezvoltarea sectorului juvenil. În București, doar Dinamo și Juventus mai asigură condiții bune pentru copii și juniori la toate grupele de vârstă, ceea ce pentru fotbalului românesc este extrem de trist. Cele mai multe centre tradiționale de formare fie au dispărut, fie și-au redus semnificativ activitatea și mai păstrează grupe doar la câteva categorii de vârstă.

Vorbind de condiții, sunteți mulțumit din acest punct de vedere?

Pentru Liga 3, Juventus asigură condiții excelente de pregătire. Chiar și la Liga 2 nu cred că sunt multe cluburi care să dispună de o bază sportivă proprie peste nivelul celei din Colentina.

Aveți ca principal obiectiv promovarea tinerilor. Care vor fi obiectivele echipei pentru următoarele două sezoane?

Consider că toate echipele din Liga 3 ar trebui să acorde mai multă încredere jucătorilor sub 23 de ani și, în special, juniorilor, deoarece ei reprezintă viitorul fotbalului românesc. Dacă nu promovăm acum tineri, chiar sacrificând uneori rezultatele, nu vom avea perspective prea bune. Îmi doresc să formez o echipă cu media de vârstă la 19-20 de ani, care să joace meci de meci la victorie. Dacă vom fi sus din primul an, vom lupta pentru promovare. Însă, accederea în Liga 2 reprezintă obiectivul ferm pentru cel de-al doilea sezon. Acum vreau să imprim jucătorilor mei „mentalitate nemțească”. Indiferent de rezultatul de pe tabelă să își vadă de jocul lor, conform planului tactic stabilit pentru meciul respectiv.

Totuși, o echipă atât de tânără nu e prea naivă într-o competiție plină de „vulpoi bătrâni”?

Vom încerca să compensăm lipsa de experiență printr-o pregătire fizică și mentală cât mai bună, însă cel mai important e ca jucătorii să mențină disciplina tactică. Unele carențe individuale inerente vor fi rezolvate în timp, deoarece acesta este rolul nostru. Să dezvoltăm calitățile și să corectăm greșelile.

Jucătorii români nu au ca principală calitate constanța în evoluții. Cum vă veți motiva jucătorii?

Dacă întrebați de bani, nu vreau să se gândească acum la bani. Toți au contracte de Liga 3, însă principala lor motivație trebuie să fie fotbalistică. Au toate condițiile de pregătire și trebuie să profite de ele pentru a crește în valoare. Din acest motiv, în meciurile amicale încerc să le ofer adversari redutabili. În precedentul mandat, am mers la Razgrad, unde am întâlnit o echipă extrem de puternică. Acum toată Europa a auzit de Ludogorets. Săptămâna viitoare vom juca la Săftica cu Dinamo. Jucătorii trebuie să conștientizeze nivel la care trebuie să ajungă și cea mai bună metodă e confruntarea directă cu echipe de eșalon superior. Dacă nu vor apare derapaje majore sper ca, în 4-5 ani, Juventus să revină, după câteva decenii, acolo unde îi este locul: în Liga 1!

VEZI O GALERIE FOTO DE LA REUNIREA ECHIPEI

Cantonament montan de zece zile

Juventus București s-a reunit luni pentru pregătirea noului sezon, unul de tranziție, având ca principal obiectiv formarea unei echipe tinere și  competitive. Primul antrenament s-a desfășurat pe gazonul stadionului din Colentina sub comanda lui Eugen Trică, asistat de secundul Vasile Radu și antrenorul portarilor Sorin Bobariu.

Din lotul sezonului trecut au fost păstrați doar câțiva jucători cu vârsta sub 23 de ani, grosul efectivului fiind furnizat de grupa 1995 (juniori A). De asemenea, sunt vizați și alți fotbaliști tineri, astfel că, pe lângă cei aflați deja sub contract, la ședințele de pregătire sunt prezenți și jucători veniți în probe.

Programul echipei pentru perioada următoare constă în antrenamente matinale, meciuri amicale și un cantonament montan de zece zile. Primul partidă de verificare va avea loc vineri, cu începere de la ora 10.00, în compania formației ilfovene CS Afumați. Miercuri se va juca un meci cu Dinamo – cel mai probabil cu echipa satelit, într-un test programat la Săftica. Ultimul amical înaintea plecării în cantonament va fi disputat sâmbătă, 19 iulie, cu începere de la ora 10.00, având ca parteneră o altă grupare ilfoveană, CS Ștefănești.

Stagiul de pregătire montană se va desfășura în perioada 21 – 31 iulie la Cheile Grădiștei, iar pe parcursul acestuia Juventus va mai disputa alte două meciuri de verificare. Pe data de 30 iulie va avea loc întâlnirea cu CSM Râmnicu Vâlcea, iar pentru data de 24 iulie adversara nu a fost încă stabilită, probabil aceasta urmând să fie aleasă dintre FC Olt și CS Mioveni.

Lotul prezent la reunire, exceptând jucătorii aflați în probe

Portar: Claudiu Chiș
Fundași: Ionel Țabără, Alexandru Trică, Leonard Neagu, Florin Cazan, Ercan Sima, Mădălin Dincă
Mijlocași: Florian Matei, Dumitru Ciunel, Alexandru Marin, George Iosofache, Renato Bălan, Robert Costache, Claudiu Rîpanu, Răzvan Udrea, Sorin Săilă, Sorin Cristian Bustea
Atacanți: Alexandru Nica, Marian Bălan, Remus Vleoangă, Alexandru Ștefan, Denis Chircorian

Sursa: Juventus București

Pe aceeași temă