Bogdan Andone trage un semnal de alarmă la Satu Mare: „Totul se duce de râpă”. Antrenorul Olimpiei cere ajutorul pentru ca echipa să continue în Liga 2

Marius ANGHEL 15 Sep. 2016, 10:27 Liga 2

Șase etape s-au scurs deja din noua ediție a campionatului Ligii 2 și, în mare parte, echipele care au avut stabilitate și s-au organizat bine în această vară își culeg răsplata. Nu întâmplător Chindia, Juventus sau Brăila se află pe primele locuri în clasament, în timp ce Șoimii Pâncota, ACS Berceni și Metalul Reșița sunt la polul opus. Sunt și excepții, cum ar fi FC Brașov, echipă care în vară era dată ca și falimentară, iar acum e singura rămasă neînvinsă în Liga 2 și se află pe locul 2, sau ASU Politehnica, o nou-promovată care nu reușește să se descătușeze, deși a avut parte de un program de pregătire bine pus la punct, dar care nu a putut să își întărească lotul din rațiuni financiare.

Sunt și alte multe echipe care au avut probleme de tot felul în această pauză competițională, dar care reușesc să se mențină pe linia de plutire cu mari sacrificii. E și cazul Olimpiei Satu Mare, un club care în această vară și-a schimbat conducerea, staff-ul tehnic și a trebuit să-și formeze un lot din jucători care nu au pus banul pe primul plan. Cu un sprijin financiar redus din partea autorităților locale, Olimpia nu a mai putut face mare lucru pentru a-și păstra o parte dintre jucătorii titulari din sezonul trecut, iar cei care au acceptat să continue au făcut-o știind că salariile li se vor reduce. Lotul a fost completat cu juniori și, mai apoi, cu câți jucători cu experiență.

În ciuda poziției pe care o ocupă în clasament, locul 10 între alte două echipe cu același număr de puncte, și a rezultatelor acceptabile obținute până acum, situația grupării sătmărene este departe de a se îmbunătăți. Conducătorii clubului fac eforturi să găsească bani pentru a face deplasări și a plăti cheltuielile cu organizarea jocurilor, în timp ce salariile către jucători și angajați sunt lăsate la urmă. Astfel, s-a ajuns în situația ca vechii componenți ai lotului să fie neplătiți de trei luni.

Bogdan Andone (41 ani), noul antrenor al Olimpiei, este la prima experiență ca principal după ce mai înainte a fost secund la campioana Astra. A preluat clubul cu foarte puțin timp înainte de startul campionatului, a reușit să formeze un grup destul de unit și să obțină rezultate acceptabile. Presiunea nesiguranței financiare care planează asupra clubului îi dă însă bătăi de cap.

„Pentru mine este un început în cariera de antrenor principal. Am venit la Satu Mare cu entuziasm și dorință de muncă, chiar dacă am lăsat în urmă prieteni, colaboratori și meciuri de calitate în calificările Champions League sau Europa League. Am știut situația clubului din punct de vedere sportive, cu un lot slăbit calitativ după plecările a șase jucători de bază din sezonul trecut, și aici îi amintesc pe Băican, Tătaru, Sălăgeanu, Buhăescu, Mărkuș și Brata, care este accidentat și îi doresc sănătate, să se facă bine cât mai repede. De asemenea, juniorul de lot național Denis Chivari trece printr-o perioadă dificilă din cauza unei accidentări și, mai nou, Darius Lukacs a fost operat și el. Le doresc multă sănătate, să revină cât mai repede în iarbă.

Legat de jucătorii noi, pot să spun că din cauza situației financiare a clubului s-au făcut transferuri pe ultima sută de metri și câțiva dintre acești nou-veniți sunt în urmă cu pregătirea față de ceilalți componenți ai lotului. Jucătorii vechi sunt neplătiți de trei luni, iar, momentan, conducerea clubului se descurcă cu organizarea meciurilor de pe teren propriu și cele din deplasare prin împrumuturi, contul clubului fiind gol”, spune, pentru Liga2.ro, Andone, care se bazează la Olimpia pe un lot de 23 de jucători dintre care 11 sunt cadeți și juniori.

„Să fim lăsați să ne facem treaba din punct de vedere sportiv”

Sub conducerea lui Andone, Olimpia a înregistrat în primele șase etape trei victorii, un egal și două înfrângeri, în toate jocurile în care s-au pierdut puncte adversarii beneficiind de decizii controversate. În toate aceste trei jocuri, cu Mioveni, Brașov și Afumați, sătmărenii au fost învinși sau egalați după ce s-au acordat penalty-uri împotriva lor. Cu Mioveniului au primit gol în ultimele minute, cu Brașovul s-a remizat după o altă lovitură de pedeapsă care a pus semne de întrebare, iar la Afumați scorul a fost deschis cu un alt penalty inventat.

Victoriile au fost aduce din jocurile cu Metalul Reșița, Șoimii Pâncota și Luceafărul Oradea. Dacă în cazul primilor doi adversari orice alt rezultat ar fi fost o contraperformanță, având în vedere starea lor din acel moment, cu bihorenii s-a reușit imposibilul. În jocul cu Luceafărul, Olimpia a avut pe final doi eliminați, iar antrenorul Bogdan Andone era trimis în tribună, însă, cu toate acestea, a reușit să câștige cu un gol superb dat de Mihai Onicaș de la 40 de metri, lob peste portar.

„Din păcate, infrastructura la Satu Mare este la pământ. Nu avem teren de antrenament, ne antrenăm pe terenul pe care jucăm meciurile oficiale. În ciuda acestor condiții improprii de pregătire, jucătorii se pregătesc exemplar, dau dovadă de profesionalism, fac toate eforturile să se adapteze condițiilor. Sunt mulțumit de echipă, formăm un grup unit, suntem în creștere și progresăm încet, încet. Sper să fim lăsați să ne facem treaba din punct de vedere sportiv. Vreau să spun cu toată responsabilitatea că această echipă, dacă era lăsată să joace de către arbitri, avea mult mai multe puncte. În cele șase etape scurse de la debutul campionatului am obținut 10 puncte și suntem la +1 la adevăr, lucru datorat în exclusivitate jucătorilor”, a mai declarat Bogdan Andone.


Andone, nemulțumit de arbitraj la meciul cu Luceafărul Oradea. Foto: satumareonline.ro

„Transmit celor care conduc municipiul și județul Satu Mare să găsească în cel mai scurt timp posibil o soluție să ajute clubul”

Antrenorul Olimpiei nu regretă faptul că a acceptat oferta clubului sătmărean, e deschis la aceste provocări pe care le întâlnești chiar și la formații din Liga 1, însă face un apel către conducerea județului și a municipiului să sprijine echipa, iar pe iubitorii sportului rege din Satu Mare îi invită să vină în număr cât mai mare la stadion pentru a-i sprijini pe jucători.

„Fac un apel la iubitorii de fotbal din Satu Mare și asupra galeriei, să vină la stadion să fie alături de echipă, pentru că aceasta are nevoie de susținere și, până la urmă, reprezintă orașul și județul Satu Mare. De asemenea, vreau să transmit celor care conduc municipiul și județul Satu Mare să găsească în cel mai scurt timp posibil o soluție să ajute clubul, pentru că în caz contrat totul se duce de râpă. Îmi doresc ca aceste probleme financiare să se rezolve cât mai repede, pentru ca echipa să poată munci în liniște și prin victorii să aducă lumea cu plăcere la stadion.
Fac un apel și la oamenii de afaceri din județul Satu Mare, și nu numai, ca, în limita posibilităților, să vină lângă echipă. Sunt niște băieți minunați, care acceptă munca cu mare placere, chiar dacă nu și-au luat salariul de trei luni!”
, a încheiat Andone, care este sprijinit îndeaproape la Olimpia de team managerul Attila Karda.


Bogdan Andone își conduce echipa și din tribună, dintre spectatorii pe care îi îndeamnă să vină în număr cât mai mare la meciuri. Foto: satumareonline.ro

În următoarele trei etape, care se vor desfășura pe durata unei săptămâni, Olimpia Satu Mare are un program extrem de greu. Sâmbătă, de la ora 11:00, întâlnește pe teren propriu pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (locul 6, 11 puncte), marți, de la ora 17:00, joacă la București cu Juventus (locul 3, 13 puncte), iar la finalul săptămânii viitoare primește vizita ilfovenilor de la Academica Clinceni (locul 12, 9 puncte).

Rezultatele obținute de Olimpia în acest sezon al Ligii 2:

Olimpia Satu Mare – Metalul Reșița     5-0 / D. Muntean (35, 39), V. Pop (67), Faur (69), Takacs (76)
CS Mioveni – Olimpia Satu Mare     1-0 / C. Năstăsie (87 – pen.)
Olimpia Satu Mare – FC Brașov     1-1 / V. Pop (50) / Sburlea (64 – pen.)
Șoimii Pâncota – Olimpia Satu Mare     0-9 / V. Pop (12, 15 – pen., 37, 68 – pen.), S. Pană (23, 75), Faur (32), D. Muntean (34), Takacs (77)
Olimpia Satu Mare – Luceafărul Oradea     1-0 / Onicaș (90+4)
CS Afumați – Olimpia Satu Mare     3-0 / V. Olariu (12 – pen.), Vl. Tudorache (79), M. Vlada (88)

Marius ANGHEL 15 Sep. 2016, 10:27 Liga 2
Pe aceeași temă