ASU Politehnica a câștigat, la aproape trei ani, procesul cu UTA după meciul cu scandal de la Șiria. Ce trebuie să facă clubul arădean și câți bani are de plată

Anda DELIU 29 Mar. 2021, 11:08 Liga 2
ASU Politehnica a câștigat, la aproape trei ani, procesul cu UTA după meciul cu scandal de la Șiria. Ce trebuie să facă clubul arădean și câți bani are de plată

ASU Politehnica Timișoara s-a judecat aproape trei ani cu UTA, după ce în aprilie 2018, când și formația arădeană era în Liga 2, suporterii timișorenii nu au fost lăsați să intre pe stadion la meciul direct, jucat la Șiria. Alb-violeții au mers în instanță, cu un avocat pro-bono, și au reușit să obțină despăgubirea pentru biletele plătite pentru meci și tren, dar și scuze publice de la UTA, publicate înclusiv în presă.

La vremea respectivă, ASU Poli era condusă de antrenorul Antonio Foale, rămas interimar după plecarea lui Bogdan Andone. UTA își disputa partidele de acasă la Șiria, pentru că se lucra la terenul de pe arena Motorul. Meciul nu s-a terminat pe teren, deoarece la scurt timp după începutul reprizei a doua, Poli a scos echipa de pe teren. Firește, meciul a fost câștigat de arădeni cu 3-0 la ”masa verde”.

Niciodată Șiria nu a fost atât de plină de jandarmi

În afara stadionului însă a fost adevărata ”acțiune”. Clubul UTA a susținut că avea informații că fanii timișoreni vor să intre pe teren, pentru a face rău clubului arădean și, astfel, le-au refuzat accesul suporterilor alb-violeți în stadion.

Biletele s-au vândut doar cu acte de identitate, dar timișorenii au reușit să ia bilete. Nu au reușit să ajungă nici măcar la porțile stadionului din localitatea unde s-a născut Ioan Slavici, ci au fost ținuți de jandarmi, veniți în efectiv foarte mare, pe câmp, nu departe de gara din Podgoria arădeană.

Poliștii au dorit în primul rând o victorie de moral

Fanii clubului timișorean au anunțat de la vremea respectivă că vor depune o acțiune în instanță. Au avut un avocat pro-bono, iar procesul a durat trei ani aproape.

„Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu sunt un moft, sunt sacre. La Şiria au fost aruncate abuziv în derizoriu. Nu putem permite aşa ceva în secolul XXI, într-o societate democratică. Nu am stat pasivi, am urmat căile legale şi ne-am adresat instanţelor de judecată şi organelor abilitate. Ne-am apărat atât din perspectiva internaţională – a viziunii Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a practicii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cât şi din optica dreptului naţional. Avem trei hotărâri care constată tratamentul discriminatoriu şi degradant. Atât de la CNCD, cât si de la instanţele de judecată. Sigur, ele pot fi atacate cu recurs, însă această cale de atac vizează limitativ doar motive de legalitate. Ce e cert, având în vedere că a fost un caz în premieră, e că în urma acestei soluţii, nimeni nu va mai putea fi ţinut arbitrar şi abuziv cu biletele în mână la poarta vreunui eveniment. Şi asta ne bucură mult”, spune Cristian Mihai Lazăr, avocatul fanilor timișoreni.

UTA are de plătit sub 2000 de euro și trebuie să-și ceară scuze

În total, cu taxele prevăzute la instanțe, suma pentru biletele de meci și cele de tren, UTA are de achitat 8.115,60 de lei, dar trebuie să-și ceară și scuze publice.

”Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că admite în parte acţiunea celor 138 de reclamanţi. În consecinţă, obligă pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să plătească reclamanţilor suma de 4.140 lei, reprezentând costul a 138 bilete meci + suma de 2.925,60 lei reprezentând costul biletelor de călătorie OPEN – CFR, dus-întors, pe ruta Timişoara-Arad-Şiria şi retur, ambelor sume adăugându-se dobânda legală de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Obligă de asemenea pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să prezinte reclamanţilor scuze publice printr-o scrisoare publică şi totodată, obligă aceeaşi pârâtă să publice prezenta hotărâre, pe cheltuiala sa, pe pagina oficială AFC UTA Arad – www.uta-arad.ro precum şi într-un ziar de largă circulaţie, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Menţine în rest sentinţa apelată, în sensul respingerii celorlalte capete de cerere, privind daunele morale, respectiv cererea de chemare în garanţie. Respinge ca nefondat apelul provocat declarat de pârâta Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad împotriva sentinţei civile nr. 136/31.07.2020 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 7252/55/2019. Obligă pârâta intimată să plătească reclamanţilor – apelanţi suma de 1.050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxe judiciare, la fond şi în apel”, se arată în decizia instanței.

UTA va depune recurs la sentință în termen de 30 de zile, pe aspecte de procedură, prin urmare, toate deciziile instanței timișorene sunt doar pe foaie deocamdată.

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/probleme-pentru-uta-dupa-scandalul-de-la-meciul-cu-asu-poli-derby-ul-vestului-se-va-muta-la-tribunal-17146525

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/derby-ul-uta-poli-s-a-terminat-in-minutul-62-dupa-ce-timisorenii-au-iesit-de-pe-teren-motivul-gestului-extrem-sase-goluri-in-clinceni-fc-arges-17144012

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/fotbal-suporteri-asu-poli-timisoara-s-a-retras-de-pe-teren-din-derby-ul-cu-uta-pentru-a-fi-alaturi-de-fani-ziua-in-care-rivalii-au-facut-pace-17145287

Anda DELIU 29 Mar. 2021, 11:08 Liga 2
Pe aceeași temă