ANALIZĂ | Șase echipe sunt în lupta pentru ultimele trei locuri calificabile în play-off-ul Ligii 2. Calculele privind șansele de reușită ale fiecăreia

Marius ANGHEL 08 Mar. 2023, 18:16 Liga 2
ANALIZĂ | Șase echipe sunt în lupta pentru ultimele trei locuri calificabile în play-off-ul Ligii 2. Calculele privind șansele de reușită ale fiecăreia

O singură etapă a mai rămas de jucat din sezonul regular al Ligii 2, ediția 2022-2023, iar calculele privind accederea în play-off sunt mai puține față de săptămâna trecută.

Dacă înainte de desfășurarea rundei a 18-a se luptau 11 echipe pentru patru locuri rămase în grupa de promovare, acum mai sunt disponibile doar trei locuri și pentru ele sunt în cursă șase formații.

SC Oțelul le-a urmat pe Steaua și Poli Iași în play-off

SC Oțelul Galați și-a asigurat și ea prezența în play-off în urma victoriei de pe teren propriu contra celor de la FK Miercurea Ciuc, după Steaua și Poli Iași.

În schimb, în urma rezultatelor din etapa a 18-a, nu mai au nicio șansă, fie ea cât de mică, Viitorul Pandurii Târgu, CSC Dumbrăvița, CSM Slatina și FK Miercurea Ciuc.

Rămân în cursa pentru play-off, acum pentru trei locuri, șase echipe: Unirea Dej, Unirea Slobozia, Dinamo, Gloria Buzău, Concordia Chiajna și FC Brașov.

Dintre acestea, în ultima etapă, programată în întregime duminică, 12 martie, de la ora 13:00, au meci direct doar Unirea Slobozia și FC Brașov.

  • Dintre echipele care și-au asigurat matematic accederea în play-off și cele aflate în luptă pentru ultimele trei poziții, Steaua este singura care nu are dreptul să urce în prima ligă din cauza formei sale juridice, astfel că va evolua pentru al doilea sezon consecutiv în grupa de promovare fără să poată promova. Locul ei va fi luat de următoarea clasată.

Unirea Dej câștigă și e în play-off. Păstrează șanse și dacă pierde sau face egal la Slatina

În ceea ce urmează în acest articol vă vom prezenta situațiile în care cele șase echipe aflate în lupta pentru ultimele trei poziții din play-off vor putea accede în grupa de promovare.

Dintre acestea, practic, Unirea Dej are cele mai multe șanse în momentul de față. Putea fi deja matematic în play-off dacă ar fi învins pe teren propriu Metaloglobus, însă a înregistrat doar o remiză, scor 1-1, după ce a fost condusă.

Trupa clujeană antrenată de Dragoș Militaru are 31 de puncte, este pe locul 4 și în ultima rundă va evolua în deplasare la CSM Slatina, clasată pe locul 11. Unirea Dej nu va avea un meci deloc ușor în fața oltenilor, însă stă la mâna sa. Cu o victorie va rămâne pe locul 4 și va evolua în premieră în play-off.

Și cu un egal sau chiar cu o înfrângere păstrează șanse să rămână în Top 6, dar are nevoie ca cel puțin două dintre următoarele patru clasate să nu câștige.

Unirea Slobozia, Dinamo și Gloria Buzău sunt la egalitate și doar ialomițenii nu stau la mâna lor

În acest moment, dintre Unirea Slobozia, Dinamo și Gloria Buzău, toate cu câte 30 de puncte, cel mai bine stă echipa ialomițeană, datorită golaverajului. Totuși, după desfășurarea ultimei etape, în cazul în care cele trei se vor afla în continuare la egalitate de puncte, la finalul sezonului regular criteriul principal de departajare va fi rezultatul direct.

La acest capitol, Unirea Slobozia stă cel mai rău dintre cele trei și automat pică sub ele, astfel că poate rata accederea în play-off în situația în care și Unirea Dej va câștiga la Slatina.

Pot merge și toate trei în play-off, însă trebuie ca toate să câștige, iar Unirea Dej să obțină cel mult un punct.

Unirea Slobozia joacă acasă cu FC Brașov, Dinamo o întâlnește pe ”Arcul de Triumf” pe Poli Timișoara, iar Gloria Buzău merge la Baia Mare.

În caz de egalitate între Unirea Slobozia, Dinamo și Gloria Buzău și după ultima rundă, rezultatele directe dintre acestea, pe baza cărora se va face clasamentul special în trei, sunt următoarele: Dinamo – Slobozia 1-0, Buzău – Slobozia 3-1, Buzău – Dinamo 2-1.

Astfel, chiar și dacă va câștiga acasă cu FC Brașov, Unirea Slobozia tot nu stă la mâna sa pentru a rămâne în Top 6, în situația în care vor câștiga și Dinamo, Gloria Buzău și Unirea Dej.

În situația în care Unirea Dej, Unirea Slobozia, Dinamo și Gloria Buzău ar termina toate cu câte 31 de puncte, atunci în clasamentul special în patru tot Slobozia ar ieși ultima și ar fi în afara play-off-ului.

Concordia Chiajna și FC Brașov au nevoie de victorii și ca cel puțin două echipe din fața lor să greșească

Concordia Chiajna (29 de puncte) și FC Brașov (27 de puncte), clasate pe locurile 8 și 9, au și ele șanse la play-off.

Ilfovenii au meci la București, cu Metaloglobus, în timp ce brașovenii vor juca în deplasare la Slobozia.

Ambele echipe au doar varianta victoriei și depind și de rezultatele celorlalte formații aflate în fața lor în clasament. Au nevoie ca mai multe dintre acestea să facă pași greșiți.

Concordiei, de exemplu, îi trebuie măcar două rezultate favorabile, în aceeași situație aflându-se și FC Brașov, chiar dacă are două puncte mai puțin decât trupa din Chiajna.

Dan Alexa a făcut calculele și spune că echipa sa are nevoie, pentru a prinde locul 6, de o victorie la Slobozia, Chiajna să înregistreze un egal cu Metaloglobus, iar Buzăul să piardă la Baia Mare. La egalitate cu Slobozia, Buzău și Concordia, FC Brașov ar sta cel mai bine la clasamentul special în patru și ar prinde ultima poziție de play-off.

  • În play-off merg primele șase clasate de la finalul sezonului regular, iar în grupa de promovare vor disputa fiecare câte zece jocuri, partide tur – retur cu cele cinci adversare. Se intră în acest turneu cu toate punctele acumulate până în acel moment, nefăcându-se înjumătățire, cum este în SuperLigă.
  • La finalul play-off-ului, primele două clasate promovează direct în SuperLigă, iar clasatele pe locurile 3 și 4 vor juca baraj de promovare, în dublă manșă, cu ocupantele locurilor 8, respectiv 7 din play-out-ul primei ligi.

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-play-off-ului-si-play-out-ului-din-liga-2-se-stabileste-a-doua-zi-dupa-incheierea-sezonului-regular-cum-se-joaca-in-cele-doua-faze-care-determina-promovatele-si-retrogradatele-19262585

https://liga2.prosport.ro/seria-1/toate-meciurile-din-ultima-etapa-a-sezonului-regular-de-liga-2-au-loc-in-aceeasi-zi-la-aceeasi-ora-nicio-echipa-nu-este-sigura-de-pozitia-sa-finala-din-clasament-19262466

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dan-alexa-despre-sperantele-brasovului-la-play-off-mai-avem-doar-3-la-suta-sanse-se-poate-intampla-orice-19262602

Marius ANGHEL 08 Mar. 2023, 18:16 Liga 2
Pe aceeași temă