ANALIZĂ | Șase echipe luptă pentru trei locuri rămase disponibile în play-off-ul Ligii 2. Știm deja 11 din cele 14 formații care merg în play-out, dar și pe singura care e sigură de grupa în care va evolua

Marius ANGHEL 01 Mar. 2022, 23:09 Liga 2
ANALIZĂ | Șase echipe luptă pentru trei locuri rămase disponibile în play-off-ul Ligii 2. Știm deja 11 din cele 14 formații care merg în play-out, dar și pe singura care e sigură de grupa în care va evolua

Prima etapă a Ligii 2 programată în 2022, a 17-a a sezonului, a simplificat și mai mult lupta pentru accederea în play-off-ul de promovare.

Cu două runde înainte de finalul sezonului regular cunoaștem trei echipe calificate matematic în grupa de accedere în Liga 1, iar pentru celelalte trei locuri au șanse șase cluburi.

Astfel, în privința play-out-ul, cunoaștem 11 din cele 14 echipe care vor evolua în acest turneu în care obiectivul este menținerea în Liga 2.

”U” Cluj e matematic în play-off, după Petrolul și FC Hermannstadt

Înainte de desfășurarea etapei a 17-a, doar două echipe erau calificate matematic în play-off, liderul Petrolul Ploiești și a doua clasată FC Hermannstadt, iar pentru celelalte patru poziții aveau șanse nu mai puțin de 13 formații, ”U” Cluj, Concordia Chiajna, FC Buzău, Steaua, FK Miercurea Ciuc, Unirea Slobozia, CS Comunal Șelimbăr, Unirea Dej, Metaloglobus București, Poli Iași, Ripensia Timișoara, Poli Timișoara și Viitorul Pandurii Târgu Jiu, adică clasatele pe pozițiile 3-15.

Meciurile disputate în prima etapă programată în 2022 au redus semnificativ lista cu echipele enumerate mai sus. În primul rând, ”U” Cluj a obținut și ea calificarea matematică în play-off odată cu victoria clară de pe teren propriu cu Concordia Chiajna, scor 4-0.

Fără șanse matematice la accederea în Top 6 au rămas CS Comunal Șelimbăr, Unirea Dej, Poli Iași, Ripensia, Poli Timișoara și Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

”U” Cluj a învins Concordia Chiajna și și-a asigurat matematic accederea în play-off-ul Ligii 2. Foto: Flaviu Buboi / Mediafax Foto

Concordia are nevoie de o victorie în ultimele două meciuri și e sigură de play-off

Asta înseamnă că pentru ultimele trei locuri care duc în play-off mai sunt înscrise în luptă șase echipe: Concordia Chiajna, FC Buzău, Steaua, FK Miercurea Ciuc, Unirea Slobozia și Metaloglobus.

Dintre acestea, primele trei depind doar de rezultatele lor în ultimele două etape, iar cea mai ușoară misiunea o are în continuare Concordia Chiajna.

Trupa ilfoveană antrenată de Claudiu Niculescu mai are nevoie de o victorie în ultimele două runde și o poate obține chiar duminică. Atunci, Concordia o întâlnește pe teren propriu pe Poli Timișoara, una dintre formațiile din coada clasamentului. Nu va fi un meci ușor, însă nici atât de greu de câștigat. Altfel, în ultima rundă, în deplasare la FC Buzău, va avea un joc de totul sau nimic.

FC Buzău și Steaua sunt la mâna lor!

În schimb, soarta celor de la FC Buzău și Steaua e puțin mai complicată. Cu un succes în etapa a 18-a nu sunt încă sigure de play-off, ci vor trebui să aștepte și ultima rundă.

Amândouă sunt însă la mâna lor. FC Buzău va mai întâlni Petrolul (deplasare) și Concordia Chiajna (acasă), adică doi adversari foarte grei, iar Steaua va da peste Poli Iași (acasă) și Metaloglobus (deplasare), oponenți imprevizibili.

Reamintim că în ultima etapă a Ligii 2 din 2021, Steaua a învins-o pe FC Buzău cu 1-0 în Ghencea, astfel că formația lui Oprița este avantajată de rezultatul direct în cazul în care la final cele două echipe vor fi la egalitate de puncte.

Steaua și FC Buzău ar putea merge de braț în play-off, dar pentru a fi sigure de acest lucru trebuie să-și câștige ultimele două meciuri din sezonul regular. Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax Foto

FK Miercurea Ciuc are șanse la play-off, dar așteaptă un pas sau pași greșiți făcuți de FC Buzău, Steaua, chiar și Concordia

Situația celor de la FK Miercurea Ciuc este puțin mai complicată pentru a prinde cel puțin locul 6, iar pentru Unirea Slobozia și Metaloglobus este și mai și, acestea având nevoie de mai multe rezultate indirecte favorabile, pe lângă victoriilor lor, pentru a urca în play-off. Să le luăm pe rând.

Echipa din Harghita antrenată de Valentin Suciu are nevoie de victorii cu CS Comunal Șelimbăr (deplasare) și FC Brașov (acasă), două nou-promovare, și de un pas greșit fie din partea Buzăului, fie al Stelei, adică ori o înfrângere, ori două remize ale acestora.

FK Miercurea Ciuc a pierdut atât cu Steaua (0-1 în Ghencea), cât și cu FC Buzău (2-3 la Miercurea Ciuc) în acest campionat, astfel că nu e avantajată să încheie sezonul regular la egalitate de puncte cu niciuna dintre aceste echipe cu care acum se află în luptă pentru play-off.

Ciucanii ar putea depăși inclusiv Concordia Chiajna în clasament, dacă Steaua și FC Buzău nu fac un pas greșit. Ilfovenii, aflați acum la trei puncte în față, ar trebui să nu câștige mai mult de două puncte în ultimele două jocuri, altfel FK Miercurea Ciuc nu e avantajată nici dacă va termina la egalitate de puncte cu trupa lui Niculescu, în fața căreia a pierdut cu 0-3 la Chiajna în acest sezon.

Unirea Slobozia și Metaloglobus păstrează doar șanse matematice

Matematic, și Unirea Slobozia și Metaloglobus București mai au șanse la play-off, chiar dacă acum sunt la patru, respectiv șase puncte distanță de FC Buzău și Steaua, ultimele două clasate în Top 6.

Bineînțeles, amândouă au nevoie de victorii în ultimele lor două meciuri. Unirea va mai întâlni Dunărea Călărași (deplasare) și Ripensia (acasă), adversari nu foarte grei. Metaloglobus mai are jocuri cu FC Brașov (deplasare) și Steaua (acasă). Însă nu va fi atât de ușor chiar și dacă vor câștiga, fiindcă au nevoie de mai multe rezultate favorabile din partea celor de la FC Buzău, Steaua și FK Miercurea Ciuc.

Metaloglobus mai are șanse doar dacă Steaua nu mai ia niciun punct, deci inclusiv din meciul direct, însă trebuie să se împiedice și FK Miercurea Ciuc și Unirea Slobozia, adică are nevoie de un miracol.

Unirea Slobozia și Metaloglobus București au cele mai reduse șanse să prindă play-off-ul, aproape imposibile. Foto: Petronel Tudor / Info Ialomița

11 echipe din 14 știu matematic că sunt în play-out. Doar FC Brașov cunoaște că va face parte din Grupa B a play-out-ului

În privința play-out-ului, acolo nu mai sunt matematic doar Dacia Unirea Brăila, Dunărea Călărași, Unirea Constanța, FC Brașov și Astra, așa cum se întâmpla la finalul anului trecut, ci, după disputarea primei etape din 2022, și Poli Timișoara, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Unirea Dej, Ripensia Timișoara, Politehnica Iași și CS Comunal Șelimbăr, echipa care n-au câștigat în runda din weekendul trecut.

Cunoaștem, astfel, 11 din cele 14 echipe care vor evolua în play-out în acest sezon, acestora urmând să li se alăture, mai mult ca sigur, Metaloglobus București și Unirea Slobozia, dar și una dintre FK Miercurea Ciuc, Steaua, FC Buzău sau Concordia.

La finalul sezonului regular, adică peste două etape, clasatele pe locurile 7-20, deci 14 echipe, vor fi repartizate în două serii de play-out, urmând a disputa doar meciuri tur (șase partide de fiecare). Determinarea celor două grupe de play-out se va face pe baza locurilor pe care vor termina echipele în sezonul regular. În Grupa A merg locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19, în timp ce în Grupa B ajung locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20.

Momentan, dintre cele 11 echipe care știu matematic că vor merge în play-out, doar FC Brașov e sigură că va evolua în Grupa B, fiindcă nu poate urca mai sus de locul 16, dar nici coborî mai jos de locul 17, poziții care amândouă duc în acea grupă. Celelalte 10 echipe își pot schimba poziția în clasament în ultimele două etape rămase.

Programul din ultimele două etape al echipelor care mai au șanse matematice la play-off:

Marius ANGHEL 01 Mar. 2022, 23:09 Liga 2
Pe aceeași temă