„Am venit la Tulcea să fac performanță, nu ca să îmi caut de treabă”

25 Oct. 2011, 18:07 Liga 2
„Am venit la Tulcea să fac performanță,** nu ca să îmi caut de treabă

La un an de când e la Tulcea, Cristi Dulca face bilanțul anului 2011, unul cu satisfacții profesionale, dar și cu multe evenimente în viața personală de uitat.

Fost fotbalist al „generației de aur”, Cristi Dulca, antrenorul de fotbal de la Delta Tulcea, a împlinit astăzi 39 de ani și un an de când a „semnat” verbal înțelegerea cu echipa tulceană. Se întâmpla la doar două zile după meciul tulcenilor cu actuala echipă de primă ligă Concordia Chiajna și pentru Cristi Dulca a fost unul din cele mai frumoase cadouri primite de ziua sa. Cel puțin din punct de vedere profesional sau măcar în noua sa carieră de antrenor. A debutat pe banca tulcenilor într-un meci contra echipei Steaua București (echipa a doua a clubului) pe care a spulberat-o cu 3-0. Chiar și așa, după acel meci, proaspătul antrenor al Deltei a stâmbat puțin din nas, nemulțumit de unii jucători iar în iarnă a „revoluționat” lotul de jucători. Iar cele 12 victorii consecutive din retur, un record în fotbalul românesc din ultimii ani, au demonstrat că a făcut alegerea bună. În acest sezon, după doi pași greșiți pe teren propriu cu CSMS Iași și Viitorul Constanța, două contracandidate la promovare, Delta Tulcea și-a regăsit ritmul și a urcat pe primul loc în clasament după șase meciuri fără înfrângere. Iar seria bună să sperăm că nu se va opri aici.

– Cristi, în primul rând, la mulți ani și multă sănătate. Cum te împaci cu drumurile între Cluj și Tulcea, mai ales că ziua ta, iată, te prinde acum pe drum.
– Am fost și mai departe de casă și de fiecare dată am revenit cu plăcere acolo unde lucram. Tulcea e orașul în care e locul meu de muncă, am venit aici să fac performanță și cred că a înțeles toată lumea că nu am venit aici ca să îmi caut de treabă sau ca să mă aflu în treabă. Nu o spun ca un reproș, dar dacă ați face, voi cei din presă, o analiză a meciurilor jucate la începutul sezonului trecut prin comparație cu cele de acum veți înțelege mai ușor unde suntem sau mai bine zis care e trendul. Ca să îți fac munca mai ușoară îți spun de pe acum că anul trecut, înainte să vin la Tulcea, aveam de trei ori mai multe goluri primite decât acum și marcate mai puține decât primite. Vorbim de un progres iar locul întâi din clasament este meritat la acest moment chiar dacă mai sunt lucruri de îmbunătățit la jocul echipei, dar suntem pe drumul cel bun din punctul meu de vedere.

– Ca antrenor riguros și pretențios totodată, fotbalul din ziua de azi este într-un regres față de cel jucat de tine ca jucător sau e doar o impresie?
– Să știi că multă lume din fotbal vorbește despre asta atât în presa scrisă cât și la televiziuni, dar să îți spun ceva: nu poți și nu trebuie să faci comparații de genul ăsta. Ca să aflăm un răspuns ar trebui să îi punem să joace între ei dar e imposibil. Pe vremea când jucam eu fotbal nu erau străini în fotbalul românesc și nu mă refer la străini de fotbal ci la jucători din străinătate. Acum sunt cu sutele, circa două sute am auzit. Întrebare: unde sunt jucătorii noștri, jucătorii români?

– Este o întrebare la care nu eu trebuie să răspund, totuși, vin cu o altă întrebare: ce trebuie făcut ca să avem totuși răspuns peste câțiva ani la această întrebare?
– Soluția, după părerea mea, este infrastructura de pregătire de la nivelul copiilor și juniorilor. Numai așa, oferind condiții celor care fac primii pași în fotbal putem avea speranța unui viitor mai bun pentru fotbalul românesc. Vedeți, am ajuns abia acum în 2011 să avem doar trei stadioane în toată țara, stadioane cum au alte țări de ani buni, stadioane să zicem de cinci stele. Și ne mai mirăm că Anglia sau Spania, care au aceste condiții de 20 de ani, au și fotbal și spectatori la fotbal. Crede-mă că dacă Tulcea ar avea un stadion să zicem de cinci stele la 20.000 de locuri cu plăcere ar veni lumea la stadion, inclusiv femei și copii. Și toate orașele mari din țară ar trebui să aibă astfel de stadioane. Să nu bată vântul, ploaia, să ai magazine să ai unde să te plimbi și ce să vezi. Și atunci ar veni și copiii la pregătire de mici, în condiții bune de pregătire pentru a ajunge să joace acolo, în iarbă, pe teren.

– Bine, poate și copiii din ziua de azi au alte preocupări, au alte alternative, să zicem televizorul sau calculatorul. În urmă cu 20 de ani, maidanul, miuța și bătutul mingii ținea loc de desene animate și jocuri pe calculator.
– Depinde de părinți, de antrenor cum îl aduce și îl ține la fotbal și, nu în ultimul rând sau poate cel mai important, de fiecare copil în parte. De plăcerea lui pentru sport, pentru fotbal. Eu am cel mai bun exemplu în casă, fiul meu Marco. Lui dacă i-aș lua televizorul sau calculatorul n-ar suferi, dar dacă i-aș interzice fotbalul sigur l-aș termina din toate punctele de vedere. Și tocmai pentru că îi place fotbalul nu are alte preocupări. Și ca el sunt mulți copii peste tot în țară, numai trebuie găsiți, cultivați pentru acest sport și rezultatele se vor vedea în timp.

– Să revenim la fotbalul tulcean și la Delta. O întrebare al cărei răspuns îl și intuiesc și care ar suna cam așa: e prea devreme să discutăm despre asta acum. Oricum, insist și întreb: e pregătită Tulcea și echipa de acum pentru Liga I?
– Dacă tot ai intuit răspunsul te întreb eu: cum poți să vorbești despre promovare după zece etape când ai doar două puncte față de locul doi și patru față de locul trei? Mai sunt 20 de etape de jucat, 60 de puncte în joc și câte nu se pot întâmpla…

– Bun, reformulez: sincer și obiectiv, suntem echipă de Liga I acum?
– Sincer și obiectiv îți răspund că nu. Și îți spun și de ce. În primul rând nu avem omogenitate la echipă. Mai trebuie să treacă un timp. Apoi, mai este nevoie în iarnă de doi sau trei jucători de valoare nu numai pentru a intra titulari ci pentru a le face concurență celor de acum pentru a continua să crească. Nu putem în iarnă să îi luăm pe Wesley și pe Sânmărtean, deși mi i-aș dori, dar nici să nu cădem în păcatul să fim nevoiți, ca în cazul unei promovări să schimbăm jumătate de echipă. Nu se va întâmpla asta, îi asigur pe suporterii noștri, nu mai pleacă nimeni și în măsura posibilităților poate la iarnă reușim să aducem doi jucători de valoare iar la vară alți doi în așa fel încât să păstrăm o omogenitate la echipă. Eu mă uit la Sibiu cum a procedat. O echipă de locul patru care a adus doi jucători în vară și acum încurcă lumea prin Liga I.

– Infrastructura de la Tulcea e pregătită de Liga I?
– Asta nu e treaba mea! Adică mă interesează să avem vestiarele corespunzătoare, gazonul cum trebuie, restul facilităților, bază de pregătire și de refacere, dar nu mă pricep și nu vorbesc. Trebuie făcute și ele și am încredere că se vrea acest lucru și se va reuși.

– Nu spun că Delta este o echipă îmbătrânită, spun doar că este o echipă cu jucători cu experieță. Avem și câțiva „lupi tineri”, obligați de regulament. Vezi pe vreunul dintre ei de perspectivă?
– Poate o să te mire sau o să mire pe mulți, dar Neagu poate deveni un jucător de top. Nu știu dacă de națională, deși are calități, dar știi cum e, niciodată nu știi cum îți sare norocul din iarbă. Mi-ai spus de Mățel care a jucat aici și a debutat la Naționala României. Credeai atunci când îl vedeai la Tulcea că va ajunge acolo? De Cucu, am vorbit și cu Dorinel Munteanu, anul viitor poate fi titular de drept în Liga I dacă se va pregăti bine și nu va mai avea parte de accidentări. În fine, despre Henry ce să mai spun! El nu e niciodată pe teren pentru că e junior ci pentru că are valoare și cel mai mult mă bucură la el că e foarte receptiv la ceea ce îi cer. Nu mai joacă de o bună bucată de vreme fundaș lateral că tot venea el să recupereze mingi. Acum stă acolo în față, își dozează bine efortul și e proaspăt la orice acțiune ofensivă.

– Un rezumat al anului care a trecut de când ești la Tulcea.
– Un an cu de toate, cu bune și cu rele, un an din care dacă aș putea aș vrea să uit câte ceva și cred că știi la ce mă refer, dar una peste alta, din punct de vedere profesional a fost un an bun. Pe alte planuri, în schimb, sunt multe, cum spuneam, de uitat.

– Unde te vezi la anul de ziua ta?
– Sper că tot aici la Tulcea, de ce nu, antrenând o echipă de Liga I.

– Cu ce echipă ai prefera să pregătești meciul anul viitor de ziua ta: cu Rapidul sau cu Clujul?
– Să mă prindă ziua mea între două meciuri cu cele două echipe ar fi extraordinar. Să zicem intermediară cu Rapidul miercurea și duminică meci cu Clujul.

– Mulțumesc mult și așa să fie!

Articol scris de Irinel CĂ‚LIN

25 Oct. 2011, 18:07 Liga 2
Pe aceeași temă