Unirea Dej a pierdut meciul disputat luni seară în Ghencea, 0-2 în fața Stelei, liderul clasamentului Ligii 2 de patru etape în acel moment, însă alta ar fi putut fi soarta jocului dacă ar fi beneficiat în prima repriză de un penalty la faultul produs de Laurențiu Corbu asupra lui Adrian Pop.
În minutul 28, la scorul de 0-0, pe un fond de joc mai bun al Unirii, Adrian Pop a fost faultat clar în careul Stelei de către Corbu, în partea stângă de atac a trupei din Dej, însă arbitrul partidei, Lucian Rusandu (foto), foarte aproape de fază și neincomodat vizual de vreun alt fotbalist, a luat decizia să lase jocul să continue.
A fost cea mai controversată fază de arbitraj a primei reprize, ulterior, Steaua înscriind pe final de joc în urma a două contraatacuri, prin Adrian Popa (78′) și Rareș Enceanu (89′), ambele faze atrăgând, la rândul lor, discuții.
După joc, în studioul DigiSport Special, s-a aflat și fostul arbitru internațional Marius Avram, acum specialist în analizarea fazelor de arbitraj pentru ProSport și DigiSport. Acesta a comentat faza penalty-ului neacordat și a concluzionat că Unirea Dej trebuia să primească lovitură de pedeapsă la contactul din careu dintre Adrian Pop și Corbu, la care arbitrul Rusandu a lăsat jocul să continue.
”E o fază foarte importantă, de penalty, în care vedem doi jucători care încearcă să joace mingea. Este o fază clasică, în care ambii jucători îndreaptă piciorul către minge, unul o nimerește (n.r. – Adrian Pop, de la Unirea Dej), celălalt nimerește piciorul adversarului (n.r. – Laurențiu Corbu, de la Steaua). Deci este un fault care ar fi trebuit sancționat pur și simplu cu o lovitură de la 11 metri, fără cartonaș galben. Nu este imprudență, este pur și simplu o neglijență a jucătorului apărător”, a spus Avram, care nu vede ce l-ar fi putut deruta pe arbitrul din Sfântu Gheorghe să dicteze penalty.
”Lucian Rusandu este destul de aproape de fază și aici el ar fi putut să-și ia reper direcția în care se îndreaptă mingea pentru a trage concluzia. Nu-mi dau seama ce l-ar fi putut induce în eroare, pentru că mingea se îndreaptă într-o direcție care putea să-l ajute să-și dea seama cine a jucat-o, iar celălalt jucător pur și simplu intră în piciorul adversarului și atunci face un fault, nu un fault foarte dur, dar un fault evident și atunci se impunea lovitură de la 11 metri.
Sunt două lucruri la care trebuie să se uite. Unu: cine joacă mingea. Și doi: dacă există sau nu un contact în momentul respectiv. În situația în care atacantul joacă mingea și după aia urmează un contact, lucrurile ar trebui să fie clare”, a mai comentat Marius Avram.
După joc, antrenorul Unirii Dej a taxat această decizie a arbitrului Rusandu de a nu dicta penalty pentru echipa sa, ba chiar a spus că nu este primul meci în care sunt văduviți de arbitraj.
”Ce aș vrea să menționez e că eu consider, uitându-mă și pe reluări, că am avut un penalty clar în prima repriză și poate jocul era altfel. Și nu e prima oară, asta mă doare puțin, fiincă e al nu știu câtelea meci când nu primim ce e al nostru. Chiar dacă în alte meciuri am reușit prin forța grupului să câștigăm sau să terminăm la egalitate. Dar, astăzi, când joci locul 1 cu locul 2, cu o echipă foarte bună, Steaua, cred că aceste mici detalii pot să conteze la final”, a declarat Militaru în interviul acordat după joc paginii de Facebook a Unirii Dej.
”E al cincilea meci în care nu primim penalty. Și clare toate. Păcat că nu au fost televizate mai multe. Pentru noi, o echipă mai micuță, e prea mult. E prea mult, pentru că încercăm să jucăm fotbal, să jucăm bine, avem jucători destul de tineri, care n-au jucat mai sus de Liga a 2-a și cred că unele decizii nu sunt tot timpul corecte”, a comentat Dragoș Militaru la microfonul DigiSport, imediat după finalul partidei dintre Steaua și Unirea Dej.
”După prima repriză putem să spunem că am fost norocoși că am reușit să intrăm la pauză cu un rezultat de egalitate. Unirea Dej a fost echipa care a controlat jocul, a pus presiune pe noi, cu tupeu, o echipă care mi-a plăcut, a jucat fotbal. Nici noi nu am dat o replică bună, am fost destul lenți, nu am avut agresivitate”, a spus și Daniel Oprița, antrenorul Stelei.
Cu 25 de puncte, Unirea Dej încheie etapa a 13-a a Ligii 2 pe podium, pe locul 3, în cădere o poziție, dar la egalitate cu Unirea Slobozia. În etapa a 14-a, Unirea Dej joacă sâmbătă, de la ora 11:00, acasă cu Gloria Buzău.
Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Eduard Vînătoru (Mediafax Foto)
https://liga2.prosport.ro/seria-1/dragos-militaru-a-izbucnit-dupa-esecul-cu-steaua-e-al-cincilea-meci-in-care-nu-primim-penalty-pentru-noi-o-echipa-mai-micuta-e-prea-mult-unirea-dej-si-a-intrerupt-in-ghencea-cel-19252743
https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-dupa-victoria-cu-unirea-dej-am-fost-norocosi-ca-am-reusit-sa-intram-la-pauza-cu-un-rezultat-de-egalitate-am-fost-jalnici-motivul-pentru-care-nu-se-poate-bucura-foar-19252739
https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-unirea-dej-se-joaca-de-la-ora-1800-in-ghencea-cele-doua-echipe-erau-primele-clasate-inaintea-debutului-etapei-a-13-a-a-ligii-2-19252640
https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-13-sase-meciuri-se-disputa-de-la-ora-1100-printre-care-si-derby-ul-timisoarei-19252215