La doar două luni după ce a devenit președintele secției de fotbal a CSM Focșani, Daniel Mahu Moisii este la un pas de despărțirea de clubul vrăncean.
”Bobi” Mahu a cerut rezilierea contractului pe cale amiabilă invocând motive personale, însă la baza deciziei stă faptul că funcția sa este mai mult decorativă, președintele neavând, potrivit spuselor sale, rol decizional și drept de semnătură, așa cum își dorea și cum afirma la momentul mutării sale de la Ceahlăul. ”Mi s-a oferit putere, șansa de a fi factor de decizie, de a avea și eu un cuvânt de spus”, spunea Mahu, pentru Liga2.ro, la mijlocul lunii iulie.
Acesta a cerut conducerii rezilierea angajamentului, dar susține că oficialii focșăneni i-au solicitat să ajute clubul încă o perioadă.
Daniel, care e situația ta actuală la CSM Focșani?
Au fost niște discuții să plec. Am ajuns la un acord să ne despărțim amiabil, dar după ce s-a schimbat antrenorul m-au sunat să vin să-l ajut pe antrenorul interimar Rareș Forika (n.r. – la mijlocul săptămânii trecute, CSM Focșani s-a despărțit de Călin Moldovan). Deci voi rămâne să ajut cât va fi nevoie. Le-am spus că dacă mai au nevoie de ajutorul meu acolo merg să mai ajut, poate reușim sâmbătă să câștigăm.
Când ai cerut să pleci?
După meciul cu Steaua am vorbit cu conducerea clubului. Dumnealor m-au rugat însă să rămân pentru meciul cu Craiova și după aceea pentru meciul cu Bihor. Și am ales să rămân, pentru că eu cred în echipă, cred în jucători, facem tot posibilul să obținem victoria cu Bihorul.
Ce te-a determinat totuși să vrei să pleci atât de repede de la Focșani?
Principalul motiv este legat de familie. Dar am decis să rămân să ajut până se liniștesc un pic apele, să nu creăm o stare de tensiune. Sincer, nu am știut că o să fie atât de greu departe de familie, de copil. A fost un început nou pentru mine, am o relație foarte strânsă cu băiețelul meu de 4 ani, iar el resimte cel mai tare șocul plecării mele de acasă. Acesta a fost principalul motiv. Am încercat, am venit, dar din multe puncte de vedere îmi este foarte greu.
Un altul ar fi că nu ai primit mână liberă la club, așa cum ai sperat la început? A contat și acest lucru în decizia ta de a pleca?
A contat și asta. La început am avut mână liberă, dar după aceea situația s-a schimbat. Am cerut mai multă libertate, însă nu au vrut să-mi ofere. Am insistat foarte mult să aducem jucători de atac, dar nu am reușit să-l conving pe directorul clubului (n.r. – pe Nicuță Oprea). Și rezultatele echipei țin de faptul că din punct de vedere ofensiv nu am stat așa bine. Statistica vorbește de la sine, ofensiv avem cifre destul de proaste. Dar v-am spus, motivul principal este cel familial.
Te așteptai ca prima ta experiență în afara casei să fie atât de scurtă?
Bine, încă nu s-a încheiat, dar eu speram să fie altceva. E clar că voiam să fie pentru mine o rampă de lansare în această carieră, mai ales că în noiembrie termin cursul de director sportiv. Voiam să fiu într-un proiect în care să aduc plus valoare, să fiu lăsat să-mi fac treaba, iar echipa să meargă bine.
Totuși, ce nu a mers de echipa stă atât de rău?
În primul rând a contat lipsa rezultatelor (n.r. – CSM Focșani are 4 puncte acumulate în 7 meciuri, unul fiind obținut după despățirea de Călin Moldovan). Am avut și ghinion în câteva meciuri, dar și faptul că ofensiv am stat destul de prost a contat. Am avut șase meciuri, cu tot cu cele din Cupa României, în care nu am marcat. Eu am făcut tot ce a depins de mine ca să meargă echipa, am încercat să aduc jucători de valoare, să fac scouting, să mă folosesc de relațiile pe care le-am făcut cu colegii mei. Am vrut să aduc jucători de atac care să ne ajute, să înscrie, dar, din păcate, nu am reușit să-l conving pe directorul clubului. Cam asta a fost situația. Nu mă așteptam să vreau să plec atât de repede. Dar, cum a fost și discuția de la Ceahlăul, dacă vreau ceva, vreau să fiu lăsat să fac. Dacă nu, nu are rost. Și asta, cumulat cu situația familială, m-a făcut să le cer domnilor de la Focșani rezilierea amiabilă. Reziliere care în primă fază a fost acceptată. Repet, după aceea am fost rugat să mă ocup de meciul cu Craiova (n.r. – 1-1 acasă cu FCU Craiova, în weekendul trecut), le-am îndeplinit această dorință, m-am ocupat de meci împreună cu antrenorul interimar. Mă bucur pentru Rareș Forika, am reușit să scoatem echipa din pasa proastă cu acest egal. După acest rezultat Forika a insistat să rămân să-l ajut, să ne consultăm și să obținem victoria sâmbătă, cu FC Bihor. Ar însemna foarte mult pentru echipă. După meciul de sâmbătă vom vedea ce va fi.
Ai avut vreo divergență cu fostul antrenor Călin Moldovan? Am văzut că a criticat strategia clubului.
Nu am avut divergențe cu el. Chiar am discutat foarte mult, de când am venit la Focșani i-am spus că avem nevoie de jucători pe parte ofensivă, care să ne ajute. Într-un fel sau altul și el a fost de acord. Eu cred că funcția de președinte la Focșani nu-i asimilată cu cea de conducere. Pentru că președintele aici nu are drept de semnătură, singurul om care semnează și are puterea executivă este directorul clubului (n.r. – funcție ocupată de Nicuță Oprea).
Acum regreți că ai plecat de la Ceahlăul?
Normal că îmi pare rău. Dar nu neapărat că am venit la Focșani, ci prin prisma faptului că am plecat departe de familie. Multă lume mi-a spus că o să-mi fie foarte greu. E nevoie de mine zilnic acasă, copilul întreabă în fiecare dimineață dacă plec din nou. După ce plec de la Focșani vreau să termin cursul, nu vreau să mai decid pe repede înainte, așa cum s-a întâmplat cu Ceahlăul și Focșani.
Chiar dacă încă e devreme, ce șanse crezi că are echipa să rămână în Liga 2?
Dacă vor fi aduși doi-trei jucători de atac, eu zic că CSM Focșani are șanse să rămână în Liga 2. Trebuie văzută și situația antrenorului. Eu le-am explicat că trebuie adus un antrenor care să vină cu un plus valoare la echipă. Deocamdată nu au adus pe nimeni. Propunerea mea a fost Dragoș Militaru. Cred că sunt discuții cu el, dar deocamdată nu s-a luat o decizie, încă nu au ajuns la un acord.
Foto: CNC Media Action / CSM Focșani