Salt spectaculos pentru Dragoș Militaru! Era pe lista Focșaniului, dar a semnat cu un club din prima ligă din Danemarca, de care nu e străin. E ”secundul” unui alt român

Marius ANGHEL 25 Sep. 2024, 11:31 Liga 2

Propus ca antrenor la CSM Focșani, echipă care săptămâna trecută s-a despărțit de Călin Moldovan, Dragoș Militaru nu se întoarce pe banca tehnică a unei echipe din Liga 2, dar nici din România. Cel care a promovat Unirea Dej în eșalonul secund în vara anului 2021 și a retrogradat-o în Liga 3 trei ani mai târziu, în vara anului 2024, tocmai a semnat un contract care îi aduce prima experiență ca antrenor în afara țării.

Militaru a fost cooptat în stafful tehnic al lui Mihai Teja, ca antrenor secund, iar cei doi au preluat de marți, 24 septembrie 2024, echipa daneză Vejle Boldklub.

Vejle, care a mai avut antrenori români și în trecut, este ultima clasată, pe locul 12, în prima ligă din Danemarca, cu niciun punct acumulat în nouă etape.

Dragoș Militaru era pe lista celor de la CSM Focșani, însă a preferat să-l urmeze pe Mihai Teja

ProSport a scris în exclusivitate, în România, de marți dimineață, despre faptul că Mihai Teja (46 de ani) va prelua echipa daneză Vejle Boldklub. Ulterior a dezvăluit și faptul că ”secundul” său este Dragoș Militaru (34 de ani). Acesta din urmă era pe lista celor de la CSM Focșani pentru a-i lua locul lui Călin Moldovan, însă oferta de a antrena în afara României, într-o primă ligă dintr-o țară nordică, a fost imbatabilă.

”Dacă vor fi aduși doi-trei jucători de atac, eu zic că CSM Focșani are șanse să rămână în Liga 2. Trebuie văzută și situația antrenorului. Eu le-am explicat că trebuie adus un antrenor care să vină cu un plus valoare la echipă. Deocamdată nu au adus pe nimeni. Propunerea mea a fost Dragoș Militaru. Cred că sunt discuții cu el, dar deocamdată nu s-a luat o decizie, încă nu au ajuns la un acord”, spunea, pentru Liga2.ro, Daniel Mahu Moisii, președintele secției de fotbal a CSM Focșani.

Militaru, de la retrogradarea în Liga 3 la lupta pentru menținerea în prima ligă din Danemarca. Antrenorul nu e străin de echipa Vejle Boldklub

Dragoș Militaru a condus în ultimii trei ani echipe din liga secundă din României.

A promovat din Liga 3 cu Unirea Dej în vara anului 2021, după ce o preluase în ianuarie 2020, iar după două sezoane în care a avut rezultate apreciate cu echipa, o menținere în Liga 2 fără emoții în primul sezon și o participare în play-off în al doilea, a dorit mai mult și a plecat la Chindia (iunie 2023), proaspăt retrogradată din prima ligă atunci.

La Târgoviște, Militaru a fost ”executat” rapid (august 2023), după doar trei meciuri oficiale, două în campionat, în care echipa nu pierduse. A stat o perioadă pe tușă, iar din noiembrie 2023 a revenit la Unirea Dej în încercarea de a scoate echipa pe care o promovase în Liga 2 din situația delicată în care se afla. A fost aproape de o minune, însă retrogradarea în Liga 3 s-a înfăptuit în ultima etapă, iar Militaru nu a mai dorit să continue cu echipa.

Acum, în septembrie 2024, devine antrenor secund în stafful lui Mihai Teja, dar nu oriunde, ci în prima ligă din Danemarca, chiar dacă la ultima clasată. Militaru nu este, însă, străin de această echipă, fiindcă, potrivit site-ului clubului danez, la începutul acestui an și-a petrecut șase luni la Vejle Boldklub ca parte a licenței sale PRO.

  • Militaru a fost dorit, anul trecut, de FC Botoșani și ”U” Cluj, însă faptul că nu are licența PRO l-a împiedicat să preia echipe din prima ligă. În vară a fost pe lista Unirii Ungheni, nou-promovată în Liga 2, să preia echipa din Mureș după despărțirea de Florentin Petre, însă a fost preferat Eusebiu Tudor. Înainte să preia Unirea Dej, în Liga 3, a mai fost antrenor la Luceafărul Oradea, în Liga 3.

Mihai Teja, principal la echipa promovată în prima ligă daneză de Costel Gâlcă.

În ceea ce-l privește pe Mihai Teja, acesta a fost ultima dată antrenor la FC Botoșani, până în noiembrie 2022, a mai condus în cariera sa echipele ”U” Cluj (de două ori), Dinamo, Pandurii Târgu Jiu, Gaz Metan Mediaș (de două ori), FCSB, Poli Iași și FC Voluntari.

El îi ia locul lui Ivan Prelec (37 de ani), care a condus echipa din martie 2022 până în septembrie 2024. Director sportiv este Marius Adrian Nicolae

Cooptarea celor doi, a lui Teja și a lui Militaru, se datorează și faptul că la echipa daneză director sportiv este Marius Adrian Nicolae, fost manager la ”U” Cluj, Petrolul și Dinamo. El a și vorbit, într-un interviu acordat clubului Velje, despre aducerea lui Teja. ”Din fericire, îl cunosc îndeaproape pe Mihai Teja din fotbalul românesc, unde a ajutat cu succes cluburi cu probleme similare, unde nu a existat aceeași infrastructură ca cea de la Vejle Boldklub. Știu că atât pentru fanii Vejle, cât și pentru Fodbolddanmark, un român necunoscut nu este atât de incitant, sau o soluție pe care tocmai v-ați imaginat-o. Același lucru s-a spus și la preluarea mandatului Constantin Gâlcă”, a spus Nicolae.

Costel Gâlcă și Dumitru Uzunea, aflați acum la Universitatea Craiova, au antrenat Vejle Boldklub între martie 2019 și iunie 2021, ei promovând echipa din liga secundă daneză.

”Nu există o soluție ușoară sau rapidă pentru această situație. Este un sezon lung și acum pare imposibil. Toată lumea recunoaște asta. Cunosc mecanismele care există într-o echipă atunci când experiențele succesului lipsesc. Acum resetăm totul, apoi construim zi de zi. Dacă nu credeam că putem întoarce acest lucru, nu aș fi acceptat oferta.
Suporterii clubului au avut de suferit cu echipa în ultimele nouă jocuri și înțeleg sunteți frustrați, dar echipa are nevoie de sprijin și mai mult acum. Voi face tot posibilul, împreună cu stafful meu, și voi da totul pentru a le reda jucătorilor încredere, optimism și bucurie. Nu mă raportez la trecut, dar acum privesc înainte. Toată lumea pleacă de la zero, iar apoi trebuie să fie loc pentru cei care vor să muncească din greu pentru a reuși. Este singurul lucru pe care îl putem folosi în această situație. Mulțumesc pentru încredere, voi încerca să o câștig”, au fost primele cuvinte ale lui Mihai Teja la Velje

În afară de Militaru, din stafful lui Teja mai face parte și preparatorul fizic argentinianul Juan Francisco Gomez, care anterior a activat în stafful lui Diego Simeone la Atletico Madrid.

  • Patronul clubului danez este Andrei Zolotkov, un afacerit în piața de asigurări din Moldova. Acesta activează, prin relațiile sale, și în lumea fotbalului, având conexiuni multiple. A intermediat, alături de mai mulți chinezi, mutările lui Dan Petrescu și Cosmin Olăroiu în China.

Misiunea românilor de la Vejle nu este chiar atât de dificilă. Au 23 de meciuri la dispoziție să evite ultimele două locuri din clasament

Vejle Boldklub este înființat în 1891, iar de-a lungul istoriei sale a câștigat de cinci ori campionatul în Danemarca, în 1958, 1971, 1972, 1978 și 1984. A câștigat cu cupa de șase ori, în 1958, 1959, 1972, 1975, 1977 și 1981.

În prima ligă a revenit în 2020, când a reușit promovarea avându-l pe banca tehnică pe un alt român, pe Constantin Gâlcă.

În actualul sezon, Vejle ocupă locul 12 în prima ligă, ultimul, cu niciun punct acumulate în primele nouă etape, fiind la 13 puncte distanță de ultima clasată (locul 6) pe locurile care duc în play-off.

Nu este o situație disperată, fiindcă în sezonul regular se dispută 22 de etape în Danemarca, iar ultimele șase clasate merg în play-out, unde se păstrează punctele acumulate și unde au loc alte zece etape. Numai ultimele două clasate retrogradează, astfel că românii de la Vejle n-au o misiune atât de dificilă în a-și îndeplini obiectivul. În acest moment, imediat deasupra lor sunt Lyngby, cu 6 puncte, și SonderjyskE, cu 8 puncte.

De exemplu, în sezonul trecut, Vejle a terminat primele 22 de etape pe locul 11 din 12, cu 19 puncte. A mers în play-out, unde după alte zece jocuri a terminat cu 36 de puncte și s-a situat pe locul 3 din 6, evitând retrogradarea.

Debutul lui Mihai Teja și Dragoș Militaru la echipa din Danemarca are loc duminică, 29 septembrie, de la ora 19:00, pe teren propriu, contra FC Copenhaga, clasata pe locul 3, cu 17 puncte, și echipă care joacă în Conference League.

Foto: Daniel AbedenyVejle Boldklub

Marius ANGHEL 25 Sep. 2024, 11:31 Liga 2
Pe aceeași temă