RUȘINOS | Pentru al doilea an la rând, județul Iași nu a avut echipă la barajul pentru promovarea în Liga 3. Scuzele campioanei și reacția șefului AJF Iași

Marius ANGHEL, Narcis POHOAȚĂ 18 Jun. 2019, 12:28 Stiri
  • Fotbalul ieșean nu ratează nicio șansă pentru a se face de râs în întreaga țară. Deși vorbim despre județul cu al doilea oraș al țării ca mărime și ca număr de locuitori, fotbalul suferă din greu. Ca, de altfel, întreg sportul. Atât din punctul de vedere al infrastructurii, cât și al rezultatelor. La toate nivelele.
  • În Liga 1, Poli luptă să supraviețuiască, iar în liga secundă Iașiul nu are nicio reprezentantă.
  • Criză este și în al treilea eșalon, unde în sezonul viitor va fi o singură echipă din județ, Știința Miroslava, clasată pe locul 5 în Seria 1 în sezonul anterior. CSM Pașcani, a doua în stagiunea trecută, a retrogradat de pe locul 13. Din municipiu… nicio echipă!

 

Situația dramatică din eșaloanele inferioare nu ar trebui să mire, însă, pe nimeni, din moment ce AJF Iași nu a avut reprezentantă în ultimii doi ani la barajul pentru promovarea în Liga 3. Mai mult decât atât, extrem de rușinos, județul Iași a fost singurul din țară fără echipă la baraj în acest an! Asta din cauza faptului că Moldova Cristești, campioana județului, nu a primit Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) necesar pentru a participa la meciurile de baraj.

„Am sperat până în ultimul moment că vom primi CIS-ul”

Reprezentanții echipei campioane spun că și-au dorit să participe la baraj și au sperat până în ultimul moment că vor primi CIS-ul. Numai că, actul necesar de la MTS nu a fost primit din cauza unor greșeli de redactare în dosar.

„Obiectivul nostru a fost clasarea în primele patru, dar jocul echipei ne-a dat speranțe. Am fost acolo, în față, în permanență și ne bucurăm că am câștigat acest campionat. Ne-am dorit să vim campioni și să mergem la baraj. Pentru asta am jucat. Din păcate, nu s-a putut, pentru că nu am îndeplinit condițiile pentru obținerea CIS. Am depus actele la MTS, dar răspunsul nu a fost cel pe care-l așteptam. Din ce știu, au fost niște greșeli de redactare în dosar”, a declarat antrenorul echipei din Cristești, Amuhaia Ștefan Valeriu.

Reacția șefului AJF Iași

De cealaltă parte, șeful AJF Iași, Sorin Boca, arată cu degetul spre curtea campioanei din Cristești.

„A fost o greșeală de-a lor, s-au întocmit documentele și au fost respinși la Ministerul Tineretului și Sportului, din cauza unor formulări greșite la unele sporturi. Și atunci trebuiau să revină din nou la Judecătorie, să se dea o altă hotărâre judecătorească, dar asta necesită timp. Și nu s-au mai încadrat în termeni. Regulamentul spune clar că doar locul 1 merge la baraj, dacă are CIS. Cum actele lor au fost respinse, cei de la Cristești nu au putut merge la baraj. A fost și greșeală, poate și delăsare. Din păcate, Iașiul este singurul județ fără echipă la baraj”, a declarat Sorin Boca.

Acesta a adăugat că echipa din Cristești nu va mai putea reprezenta județul la baraj în următorii trei ani, chiar dacă vor câștiga titlul.

„Anul trecut am avut experiența nedorită cu Lețcaniul, care nu a avut CIS și nu s-a prezentat la baraj. De aceea, am prevăzut în regulament un articol care spune că în cazul în care o echipă nu se prezintă la baraj, nu mai are dreptul 3 ani să ne reprezinte la baraj. Deci dacă la anul câștigă tot Cristeștiul, merge echipa de pe locul 2. Mai mult de atât nu am avut ce să facem. Nu-i putem exclude din campionat. Ei aici pot juca doar cu CIS-ul de la Direcția Județeană. Îmi pare rău. Ei au sperat până în ultima clipă să se rezolve. Din păcate este al doilea an consecutiv. Noi mai mult decât să informăm echipele nu avem ce să facem”, a mai spus Boca.

Indiferent cine poartă vina acestei noi neparticipări, cert este un lucru. Iașiul s-a făcut din nou de rușine pe plan național, fiind singurul județ fără echipă la barajul pentru Liga 3!

Ultima dată când Iașiul a avut reprezentantă la baraj s-a întâmplat în 2017, când Unirea Mircești a pierdut disputa cu Oțelul Galați. În 2016, Siretul Lespezi a câștigat barajul pentru promovare în Liga 3 cu Gauss Răcăciuni (Bacău), dar la scurt timp după acest succes echipa s-a desființat, din motive financiare.

Cristeștiul a devenit campioană în ultima etapă

Moldova Cristești a cucerit primul său titlu județean din istorie, în chiar ultima etapă a Ligii a 4-a. În meciul decisiv pentru titlu, disputat în ultima etapă a sezonului, echipa din Cristești s-a impus cu scorul de 1-0 (1-0) în fața liderului Flacăra Erbiceni, unicul gol fiind marcat de Bogdan Catargiu, în minutul 37. Înaintea ultimei runde, Erbiceniul ocupa prima poziție în clasament, cu 66 de puncte și avea nevoie de o remiză pentru a câștiga titlul, dar Cristeștiul (locul 2, 64 de puncte) a obținut victoria de care avea nevoie pentru a-și trece în palmares primul trofeu.

După victoria din derby, Moldova Cristești a acumulat 67 de puncte și a cucerit titlul, iar Flacăra Erbiceni a încheiat pe locul 3, cu 66 de puncte, la egalitate cu Unirea Mircești (locul 2).

CITEȘTE și:

Barajul pentru promovarea în Liga 3 | Rezultatele meciurilor tur dintre campioanele județene. De la Carmen și CSU Galați, la Mausoleul, Pescărușul sau Poseidon

Campioană tristă la Iași! Moldova Cristești a învins liderul în ultima etapă și a câștigat titlul! Nu a primit încă CIS-ul, astfel că nu are drept să participe la barajul pentru Liga 3

Articol scris de Narcis POHOAȚĂ‚

Marius ANGHEL, Narcis POHOAȚĂ 18 Jun. 2019, 12:28 Stiri
Pe aceeași temă