Fortuna, proiect cu gloriile Petrolului!

28 Aug. 2012, 16:36 Stiri

Grigore Sichitiu este specialistul ales de Radu Calin pentru a incerca un proiect nou pe „piata” fotbalului autohton. Un proiect ale cărui roade se vor vedea, spera fostul profesor universitar, antrenor si presedinte de club – Sichitiu, peste doi ani!

Un interlocutor agreabil, cu o experienta bogata si foarte multe „repere” in fotbalul romanesc si nu numai, Grigore Sichitiu este un om de fotbal „uns cu toate alifiile”. „Am invatat fotbal cu Lucescu si am facut bani, cu Iordanescu” – glumeste Sichitiu, a carui cariera de presedinte se „leaga” foarte mult de Rapid Bucuresti, club unde acesta a reusit sa formeze, la un moment dat, o echipa din care si a tras „seva” si echipa Romaniei. Jucatori precum Lobont, Daniel Niculae sau Bratu au fost „inventati” de Sichitiu, care viseaza sa descopere si la Fortuna Brazi. cativa jucatori de Liga I, macar, intr-un proiect ambitios, explicat pe scurt, intre doua telefoane si o convorbire in limba araba (Sichitiu este un obisnuit al contractelor din zona Golfului). „Gandim un program intensiv de pregatire, combinat cu scoala, care este obligatorie, masa adecvata si cazare. Doua-trei antrenamente pe zi, individualizarea calitatilor fotbalistice, tocmai pentru a putea grabi formarea jucatorilor pentru ligile superioare si echipele nationale de tineret. Vrem sa formam jucatori de calitate, cu antrenamente dupa modelul academiilor braziliene si argentiniene, unde am avut prilejul si privilegiul sa stau cateva luni. Acolo, 6-7 antrenori lucreaza cu un jucator, intensiv, pentru a-i dezvolta calitatile. Apoi, gandim un sistem de selectie profesionista, in care evaluarea jucatorilor sa fie completa. Eu chiar am o teza de doctorat, cu 200 de caracteristici ale „fotbalistului ideal”, sa spun asa, si, normal, vom acorda o atentie speciala celor care se anunta a fi fotbalisti. In paralel, vom face si un fel de scoala de fotbal, in care, la preturi rezonabile, fiecare parinte, club, isi poate trimite jucatorul, copilul, sa invete fotbal intensiv si sa termine liceul, sa traiasca si sa manance adecvat, intr-un cadru optim, pe care-l pregatim la Nucet (Dambovita), unde, la liceul din localitate, am incheiat un astfel de parteneriat. Sunt 4 terenuri de antrenament, sintetic, facem si o nocturna, modernizam cantina si locurile de cazare, pregatim si un staff profesionist, pentru a forma acesti fotbalisti. Eu sunt convins ca, daca facem selectie buna si un grad serios de pregatire, cluburile de Liga 1 si 2 vor apela la fotbalisti romani adevarati, pentru ca, in vara aceasta, am facut o solicitare a antrenorilor din prima liga si 30 de jucatori ar fi avut posibilitatea sa joace in prima liga. Cluburile, daca nu au unde sa cumpere, apeleaza la jucatori de mana a doua, din strainatate” – spune Sichitiu, care a gandit si un plan generos, de implicare in acest proiect, a fostelor glorii petroliste.

„Am discutat cu Eduard Iuhasz, cu Soni Pall, cu Dincuta si, in cateva zile voi discuta si cu fratii Dridea, despre acest proiect. Ca fost profesor la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, ca om de fotbal, acesti oameni inseamna enorm pentru mine si pentru judetul Prahova. Ori, eu consider Prahova un al doilea izvor de talente, dupa Craiova, si vreau sa folosim experienta si valoarea acestor foste glorii petroliste, pentru a descoperi si pregati jucatorii tineri” – spune Sichitiu.

Articol scris de Marian DIMA

28 Aug. 2012, 16:36 Stiri
Pe aceeași temă