„Copilul” lui Petrescu fără gol în fața Stelei

15 Aug. 2011, 11:47 Stiri

În meciul de miercuri seara dintre Steaua și FC Ștefănești, încheiat cu scorul de 0-0, poarta ilfovenilor a fost apărată de un puști de 19 ani și jumătate, Felix Manciu. Pentru multă lume, numele juniorului dintre buturile echipei antrenate de Costel Pană nu spune nimic, însă acesta are o poveste mai mult decât interesantă.

La 12 ani, Felix își începe cariera la juniorii echipei din așezarea natală, FC Dridu. După doar un an, era deja titular la prima echipă profitând și de o conjunctură favorabilă. La 14 ani a venit transferul la Unirea Urziceni, chiar în vara în care echipa promova în Liga I, Felix fiind remarcat pentru prestațiile sale de la Liga a IV-a. La început a fost antrenat de Adrian Peiu, numit în urmă cu câteva săptămâni drept principal la Prahova Tomșani

Rezervă în Liga I la 17 ani și jumătate

La 16 ani a fost chemat la prima echipă la sugestia lui Stângaciu și după câteva antrenamente „Bursucul” a decis să rămână în lotul lărgit, fiind mereu în pregătiri cu echipa mare. Data de 3 octombrie 2009 i-a rămas în memorie tânărului goalkeeper după ce a fost inclus în lotul de 18 al Unirii pentru meciul cu Gaz Metan Mediaș, profitând de accidentarea lui Arlauskis. Acela a fost primul contact al lui Manciu cu Liga 1, fiind rezerva lui Daniel Tudor.

Venirea lui Levy nu a fost de bun augur pentru Manciu, deoarece israelianul nu punea accent pe tineri, așa că portarul a fost la un pas de a ajunge la Clinceni, fiind păstrat la echipă doar de intervenția lui Felix Grigore.

Răbdarea este o virtute

Sezonul 2010-2011 a însemnat noi speranțe pentru Manciu că va putea debuta în Liga I, însă în tur calea i-a fost barată de împrumutul lui Bălgrădean și întoarcerea lui Sârbu de la Gloria Buzău. Mai mare cu trei ani decât Felix, acesta din urmă a fost principala opțiune pentru locul de rezervă de portar. Criza din iarnă de la Urziceni, dar și eșecul parteneriatului cu Chiajna l-au readus în cărți pe Manciu pentru poarta Unirii, în condițiile în care lot mai erau doar el și Cernea. Din păcate, norocul nu i-a surâs la început, în condițiile în care a venit și Curcă de la Dinamo.

Juniorul Unirii a răbdat tot returul și în cele din urmă a fost răsplătit de Marian Pană în ultima etapă. Cu 22 de minute înainte de final, Manciu a fost introdus în teren la scorul de 2-1 pentru Sportul, primind trei goluri în 15 minute și cu ajutorul unei apărări visătoare.

Norocul lui: Marian Pană

Dispariția Unirii Urziceni l-a pus în situația de a își căuta o nouă echipă. Fostul antrenor de la Unirea i-a dat o mână de ajutor propunându-l fratelui său Costel, antrenor din această vară la nou-promovata FC Ștefănești. Avantajat și de faptul că este încă junior, Manciu a fost testat la gruparea ilfoveană și a fost păstrat în lot. Mai mult, profitând de accidentarea lui Sandu în cupă, Felix a primit șansa de a evolua ca titular în ultimele amicale, încredere răspătită cu prestații bune culminând cu cea din meciul cu Steaua.

Ștefăneștiul vrea un debut bun în Liga a III-a

Că tot vorbim de echipa ilfoveană, aceasta a jucat un ultim amical vineri, 3-1 cu Progresul Cernica, cu goluri marcate de Mădălin Gheorghe și Mărgărit 2. Costel Pană a dat o șansă jucătorilor folosiți mai puțin în ultimele partide și a început meciul cu Alex Șerban – Ioniță, Roșca, Mihăeș, D. Dumitrache – Al. Ion, Pădureț, Măd. Gheorghe, P. Dedu – D. Simion, S. Drăgan.

Pentru primul meci din Liga a III-a, care va avea loc acasă cu CS Balotești, o formulă probabilă de start va fi cea din meciul cu Steaua: Manciu – Stancu, Mihalache, Marinescu, A. Toma – M. Dumitrache, Mih. Gheorghe, Ad. Cristea, Negotei – Romanescu, M. Rădulescu

„Le mulțumesc lui Dan Petrescu și Dan Stângaciu pentru tot ce au făcut pentru mine, dar și lui Eugen Nae și Gheorghe Liliac, cei care m-au antrenat după plecarea lui Petrescu de la Urziceni” – Felix Manciu

1,80 metri are juniorul dintre buturile Ștefăneștiului

Articol de Mihai ANDRIEȘ
Foto de Florin ALBOIU și Mihai ANDRIEȘ

15 Aug. 2011, 11:47 Stiri
Pe aceeași temă