Dușmănia exacerbată dintre Cugir și Alba Iulia, ce a cunoscut episoade fotbalistice încrâncenate în anii ’90, când ambele grupări activau în Divizia B, este amintire. ”Războaiele” dintre cele două formații din județul Alba, meciurile ce inflamau spiritele în cele două orașe, au fost înlocuite în 2021 cu un rar gest de fair play, scrie Ziarul Unirea.
La finalul jocului de sâmbătă de sub Drăgana, câștigat de Metalurgistul cu scorul de 2-0 în fața Unirii, cu goluri reușite de Ciprian Selagea și Ionuț Grozav, fotbaliști formați în Cetatea Marii Uniri, oficialii trupei din Cugir au dat dovadă de civilizație prin managerul sportiv Bogdan Petric.
În loc să jubileze că a învins Unirea pentru al patrulea meci consecutiv, să se bucure pentru că o echipă rivală are mari probleme existențiale, oficialul Metalurgistului a ținut să tragă un semnal de alarmă în privința trupei din Alba Iulia, echipă ce suferă din punct de vedere financiar, dar și sportiv, aflându-se în cel mai critic moment al ultimului deceniu, mai scrie Ziarul Unirea.
Mesajul postat pe pagina oficială AFC Metalurgistul Cugir 1939 vorbește de la sine și reprezintă în primul rând o formă de respect: ”Astăzi adversari, în afara terenului colegi și prieteni, vrem să îi felicităm pe pentru că în ciuda greutăților, meci de meci intră și joacă cu sufletul pentru a duce tradiția fotbalului albaiulian mai departe. E atât de greu să construiești ceva frumos, însă atât de ușor să distrugi, astfel că de la Cugir, vă rugăm: Nu lăsați Unirea să moară! Istoria trebuie să meargă mai departe!”
De altfel, din pricina crizei Unirii Alba Iulia, în efectivul condus de Lucian Itu sunt în prezent patru foști echipieri ai ”alb-negrilor”: I. Grozav, P. Păcurar, Vitinha și Selagea. Apăsată de problemele pecuniare, gruparea din ”Cealaltă Capitală” mizează pe un efectiv întinerit forțat și este ultima în ierarhia Seriei a 9-a cu doar 4 puncte. În schimb, Metalurgistul, cu 26 de puncte acumulate după 11 etape, este pe locul 2, în spatele liderului CS Hunedoara (31 puncte).
La urma urmei, într-o lume nebună, normalitatea devine o excepție și tocmai de aceea apelul venit din Cugir dinspre rivala sportivă a Unirii Alba Iulia merită privit în adevărata sa amplitudine. Felicitări pentru atitudine!
Altfel, mult așteptata implicare a primăriei municipiului Alba Iulia la formația AFC Unirea 1924 Alba Iulia s-ar putea produce abia în cursul anului viitor, dacă se vor regla toate aspectele de natură juridică determinate de un asemenea demers, scrie Ziarul Unirea.
Echipa din Cetatea Marii Uniri traversează momente critice din punct de vedere financiar și este pe ultima poziție în ierarhia Seriei a 9-a, într-o situație delicată, amenințată cu retrogradarea, dar chiar și cu un nedorit abandon. Marți, primarul Gabriel Pleșa a avut o întrevedere cu oficialii Unirii, întâlnire ce a durat aproximativ două ore, prin care s-au căutat soluții pentru depășirea crizei și salvarea fotbalului.
”Le-am transmis reprezentanților clubului să facă o solicitare oficială prin care noi să intrăm ca membri în Asociație. Se poate și în alte părți, încercăm și la Alba Iulia. În vară să preluăm palmaresul şi numele. Este cel mai bun lucru, după părerea mea, să facem un proiect pe mai mulți ani, mai ales că în 2024 Unirea Alba Iulia va celebra 100 de ani de existență”, a comentat Gabriel Pleșa.
În acest moment, echipa Alba Iuliei supraviețuiește de la o zi la alta, cu jucători ce și-au uitat numărul restanțelor contractuale și cu memorii ale foștilor echipieri, până în prezent 9, scadente în această perioadă, ce împovărează și mai mult o grupare sufocată de probleme multiple. AFC Unirea 1924 Alba Iulia încă mai speră într-o ieșire din impas, soluțiile fiind unele pe termen mediu, respectiv un proiect prin care primăria municipiului să susțină fotbalul. Sau un nou transfer al lui Nicolae Stanciu (devenit indirect principalul sponsor al formației de suflet în ultimii 5 ani) în această iarnă, pentru a încasa procentul cuvenit din taxa de solidaritate (5% din indemnizația de transfer, repartizată procentual cluburilor care au contribuit la creșterea jucătorului până la vârsta de 23 de ani).
”Discuția este să găsim forma în care ne implicăm în AFC Unirea, direct prin Primăria municipiului, sau prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, pe care-l finanțăm în prezent. Dacă vom reuși să rezolvăm această problemă, imediat o să vină și alții lângă noi, mă refer la mediul privat, întrucât e vorba de încredere”, a mai adăugat Pleșa.
Până se clarifică cum și în ce formă AFC Unirea Alba Iulia va fi, în sfârșit, sub umbrela primăriei albaiuliene, varianta considerată salvatoare, prezentul este unul al convulsiilor. Clubul are conturile blocate, e nevoie de minimum 50.000 de euro pentru a se liniști cât de cât lucrurile, iar retrogradarea în Liga a 4-a bate la ușă. ”Știm că sunt presuni financiare momentane, datorii stringente. Acum clubul se găsește într-o situație foarte complicată, căutăm soluții în mediul privat pentru a se depăși impasul”, a concluzionat Gabriel Pleșa.
În același timp, reprezentanții clubului au depus la bugetarea participativă un proiect, ”Unirea nu moare”, ce poate fi votat până în 14 decembrie, pentru suma de 75.824 de lei, însemnând acoperirea cheltuielilor cu deplasările și organizarea jocurilor de pe teren propriu în ediția 2021/2022.
Mai concret, până la realizarea unui proiect serios, cu implicarea autorităților locale, de la vară, Unirea Alba Iulia trebuie să reziste din punct de vedere financiar și să termine acest campionat.
Foto: Ziarul Unirea și Lucian Danciu
https://liga2.prosport.ro/liga-3/derby-ul-albei-la-un-pas-sa-nu-mai-aiba-loc-jocul-metalurgistul-cugir-unirea-alba-iulia-a-inceput-cu-29-de-minute-intarziere-dintr-un-motiv-incredibil-ce-nu-i-a-convenit-arbitrului-19208996